13.8 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

U Kantonu Sarajevo počeo upis u srednje škole, ove godine omogućene i stipendije

Konkurs za online upis učenika u 1. razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo počeo je danas i trajat će do 28. juna. Upisna kvota je 3.950 učenika, a učenicima je na raspolaganju 4.140 pozicija, kroz 173 odjeljenja. 

Ministrica za za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i direktor UTIC-a UNSA Elmedin Selmanović, ukazali su na važnost edukacije, ali i na važnost informatizacije i digitalizacije koja učenicima i njihovim roditeljima olakšava upis.

Hota Muminović je podsjetila da je već održana eksterna matura koja je imala ulogu da sublimira naučeno i pripremi učenika za novi obrazovni ciklus, a sve kako bi u septembru u srednjoj školi došli spremniji i sa većim samopouzdanjem.

Naglasila je da se upis u srednje škole odvija elektronski i to je velika prednost jedinstvenog informacionog sistema u KS.

Dobra je vijest i stipendiranje učenika, a kako je pojasnio resorni ministar Osmanović, danas otvoreni javni pozivi za dodjelu stipendija za talentirane učenike prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola, za deficitarna zanimanja, kao i poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, djeci pripadnika boračke populacije.

Ove godine stipendirat će 2.100 učenika, a vrijednost stipendija je 100, 200 i 500 KM.

Više informacija može se dobiti na web stranici resornog ministarstva: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/online-upis-u-srednje-skole-kantona-sarajevo-obavijest-1

www.tvsa.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa