7.7 C
Sarajevo
Uto, 12, 22

U Hrvatskoj lani preko 8000 ljudi imalo sepsu, najčešći je uzrok smrti u bolnicama

SEPSA je najčešći uzročnik smrti u bolnicama, upozoravaju zdravstveni stručnjaci u povodu  Međunarodnog dana sepse te pozivaju na hitno donošenje nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje tog sindroma, od kojeg je lani u Hrvatskoj oboljelo više od 8000 pacijenata. 

Sepsa je upalni odgovor organizma na infekciju koja se može pojaviti nakon operativnog zahvata, a smrtnost iznosi čak 10 do 50 posto.

Stoga je važno rano otkrivanje i početak liječenja sepse, posebno kod pacijenata u bolničkim ustanovama, poručuje Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), koje je pokrenulo kampanju ranog prepoznavanja te bolesti “Zaustavimo sepsu” u svim većim hrvatskim gradovima.

Sepsa kao velik problem u Hrvatskoj

Brojku veću od 8000 oboljelih od sepse u 2021. godini iznijela je anesteziologinja Tina Tomić Mahečić u razgovoru za Hinu, dodavši da je vrlo teško dati preciznu sliku jer još uvijek nemamo registar oboljelih i umrlih od tog sindroma.

“Sepsa, prepoznata i liječena na vrijeme, ima dobru prognozu i za preživljenje i kvalitetan život nakon preboljenja”, ističe Tomić Mihečić, jedna od sudionica okruglog stola u KBC-u Zagreb, na kojem će biti istaknuta važnost prepoznavanja prvih simptoma, kao i kontrolirane upotrebe antibiotika.

Koliko je sepsa velik problem u hrvatskom zdravstvu, govore i podaci da su lani na liječenje sepse ukupno utrošena 63.553 bolnička dana, a prema podacima Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH), izravni troškovi sepse u hrvatskim bolnicama u 2021. iznosili su 10,85 milijuna eura.

  Danas promjenjivo oblačno vrijeme, povremeno s pljuskovima i grmljavinom

Procjenjuje se da je ukupno izravno financijsko opterećenje i veće, zbog propusta u protokolima po kojima se troškovi naplaćuju, istaknula je Tomić Mihečić objasnivši da je sepsa više sindrom nego jedinstvena klinička dijagnoza.

Sepsa ne ulazi u izvješća HZJZ-a

Tako Hrvatska nema registar oboljelih i umrlih od sepse, ali postoji problem u pisanju njezine dijagnoze, zbog čega ona često ne ulazi ni u izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 

Rezultat je da se na ljestvici deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj sepsa ni ne navodi.

Sve su to problemi na koje će upozoriti sudionici skupa u KBC-u Zagreb, na kojem će biti i predstavnici Radne skupine za izradu i donošenje Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse.

Poručuju da im je iznimno važna podrška Ministarstva zdravstva, a cilj je unaprijediti edukaciju zdravstvenog osoblja i bolničke protokole kako bi se postigli bolji ishodi liječenja sepse.

“Prvi je to korak u postizanju ujednačene prakse u liječenju sepse u Hrvatskoj stavljanje naglaska na sustavnu prevenciju jedne od najpreventabilnijih bolesti današnjice od koje ipak obolijeva i umire jako veliki broj ljudi”, ističe Tomić Mahečić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Jasmin
Jasminhttps://tnt.ba
Jasmin je totalni ovisnik o vijestima koje vam prenosi gotovo 24 sata dnevno.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa