2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

U BIH ĆE BITI ODRŽANI PRIJEVREMENI IZBORI ZA NAČELNIKE I GRADONAČELNIKE! GRAĐANI BIRAJU U ŠEST BH. GRADOVA I OPĆINA

Prijave za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima podnose se Centralnoj izbornoj komisiji BiH do 12. decembra 2022. godine do 16.00 sati.

I ostali rokovi propisani su Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća koje će javnosti biti dostupno na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba .

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas razmatrala i usvojila izvještaje o provedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima, Centralna izborna komisija BiH je utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Unsko-sanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Unsko-sanksog kantona izabrani su:

1.  Azhar Sejarić – Bošnjak

2.  Mehmed Mahmić  – Bošnjak

3.  Emir Dautović – Bošnjak

4.  Tanja  Šantić  – Hrvatica

5.  Mladen Lonić – Srbin

6.  Senita Handukić – Ostali

Imajući u vidu da Skupština Unsko-sanskog kantona nema dovoljno izabranih zastupnika iz reda srpskog naroda, popuna preostala dva mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Na osnovu izvještaja o provedenim posrednim izborima, Centralna izborna komisija BiH je utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zeničko-dobojskog kantona.

  Visoke cijene struje i plina mogle bi ubiti više Europljana nego rat u Ukrajini

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zeničko-dobojskog kantona izabrani su:

1. Fahrudin  Čolaković  – Bošnjak

2. Mirnes Bašić – Bošnjak

3. Amra  Babić – Bošnjakinja

4. Almina Sivić – Bošnjakinja

5. Marina Mujkanović – Hrvatica

6. Ivo Tadić – Hrvat

7. Mladen  Simić – Srbin

8. Goran Bulajić – Srbin

Imajući u vidu da Skupština Zeničko-dobojskog kantona nema izabranih zastupnika iz reda Ostalih, popuna jednog mandat vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Kantona Sarajevo utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda Ostalih: kandidatska lista Albin Zuhrić, kandidatska lista Naša stranka 2, kandidatska lista SDP-Socojaldemokratska partija BIH, imaju identičan količnik (1,00) za dodjelu drugog mandata.

Na osnovu rezultata provedenih posrednih izbora za delegate u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Kantona 10 utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda bošnjačkog naroda: kandidatska lista Avdija Đugum i kandidatska lista Stranke demokratske akcije SDA, imaju identičan količnik (2,00).

U skladu s članom 9.5 i 9.8 stav (1) Izbornog zakona BiH potrebno je provesti postupak žrijebanja za dodjelu drugog mandata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih iz Kantona Sarajevo i za dodjelu preostalog jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Kantona 10.

  IZETBEGOVIĆ: KOALICIJA OSMORKE I HDZ-A JE BLEF, ČETVRTAK DAN D ZA BIH

CIK BiH obavještava javnost da će se navedena žrijebanja održati sutra, 8. decembra, u 11:00 sati u prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u Ulici Danijela Ozme 7, Sarajevo,

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati sva zainteresirana lica, shodno odredbi člana 6. Uputstva o dodjeli i prestanku mandata, saopćeno je iz Ured za informiranje CIK BiH.  

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa