Tužilaštvo BiH pokreće istragu za ubistvo Dženana Memića

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak na kojem su učestvovali postupajući tužioci na predmetima “Memić” i “Dragičević”, vd. glavni tužioc Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, advokat Ifet Feraget, Muriz i Arijana Memić, te Davor Dragičević.

“Istraga je pokrenuta. Čekali smo šest godina, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzima. Sabina Sarajlija je obmanjivala javnost, čak je i njen muž po kafanama pričao kako je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći”, rekao je Memić nakon sastanka.

Na pitanje novinara da li postoje osumnjičeni u optužnici za ubistvo, Memić je rekao da je dao davno jedan snimak tužiocima.

“Bit ćete obavješteni, bitno da je Tužilaštvo BiH preuzelo i da ima nade”, poručio je Memić te dodao:

“Danas je bilo i smijeha advokata, ali kratko im je trajalo. Mogli su samo čekati dok izađemo iz Tužilaštva BiH”.

Kada je riječ o jutrošnjem ročištu u slučaju Dženana Memića, rekao je da je prvi put spomenuto ime Muamera Budnje.

“Advokati hoće da je to nezakonito”, pojasnio je Memić.

Feraget je rekao kako se istraga nikada ne mjeri po tome “jeste li došli do ubice, nego idete li prema ubici”.

“Od danas vam kažem – idemo prema ubicama Dženana i Davida. Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog ubistva Dženana i Davida. Šest godina borbe nije potrošeno uzalud. Znate koliko su porodice preživjele stresa, ali – pravda mora biti uporna. Mi smo bili uporni”, podcrtao je Feraget.

Objasnio je i kako je” teško odvojiti istraživanje ubistva od istraživanja zloupotreba”.

Feraget je rekao i kako je vrijeme da se “digne glava”.

“Mi smo je digli prije šest godina, ne spuštamo, ali vrijeme je da pokažemo da je ovo država u kojoj svi imamo jednaka prava jer istraga vodi i do cilja”, zaključio je Feraget.

Podsjetimo, u Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću u predmetu ‘Dženan Memić’.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju