17.7 C
Sarajevo
Sub, 06, 22

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv bivšeg inspektora FUP-a zbog montiranja Senaidu Begiću

SARAJEVO, (Patria) – Tužilaštvo BiH je formiralo predmet protiv bivšeg inspektora Federalne uprave policije, a nakon što je 15. aprila ove godine Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu BiH podnesen „Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu“ protiv Kovač Edina, bivšeg inspektora u detašmanu Zenica.

"Edin Kovač, bivši inspektor FUP-a, a danas zaposlenik JP Elektrodistribucija Zenica je krivičnom prijavom od 15. aprila uz veliki broj dokaza i izjave nekoliko svjedoka, optužen da je obavljajući službenu dužnost istražitelja MUP-a FBiH, Detašman Zenica, u periodu od marta 2016. do oktobra 2017. godine „montirao predmet“ protiv Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, te na taj način počinio krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja, ili ovlaštenja iz člana 383 st. 1 Krivičnog zakona F BiH.Izvještaj protiv Begića koji je službeno vodio i potpisao inspektor Kovač je doveo sudskih procesa u kojima je Begić kasnije pravomoćno osuđen", navodi se u saopćenju Gradskog odbora SDP BiH Zenica.

Između ostalih dokaza, u službenom aktu FUP-a br.09-04-4-2601/21 od 26.11.2021. godine stoji informacija da je Jedinica za profesionalne standarde zaprimila ukupno pet predstavki u kojima se direktno ili indirektno pominje bivši policijski službenik FUP-a Edin Kovač.

PROČITAJ  PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU OD BRUTALNO UBIJENE LIDIJE: SVE JE TRPJELA ZBOG DJECE

"Jedna od predstavki iz 2017. godine se odnosila na navode lica datih prilikom saslušanja svjedoka Begić Senaida, da je Edin Kovač u bliskim odnosima sa osobom koja je protiv Begića podnijela krivičnu prijavu, odnosno sa Hamzić Dževadom. Takođe, iz istog akta FUP-a, informiše se da je tokom 2019.godine zaprimljena predstavka protiv drugog policijskog službenika FUP-a, u kojoj se indirektno navodilo da je prelazak Edina Kovača u JP Elektroprivredu BiH protuusluga za nezakonita postupanja istog dok je bio istražitelj u predmetima u kojima su se dokazivala krivična djela uposlenika navedene firme.Upravo proces protiv Begića koji je službeno vodio Kovač dovodi se u vezu sa njegovim ekspresnim zapošljavanjem u Elektrodistribuciju Zenica 06.11.2017.g.odnosno samo nekoliko dana nakon što je potpisao službeni izvještaj protiv Senaida Begića i isti poslao Tužilaštvu ZDK", navode iz lokalnog SDP-a.

Dodaju da ipored pet zvaničnih prijava i predstavki protiv Kovača, nikad nije pokrenut niti jedan krivični postupak, pod zvaničnim izgovorom iz FUP-a da je Edin Kovač bivši inspektor i da mu je dana 05.11.2017 godine prestao radni odnos u FUP-u!

PROČITAJ  URED ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE POKRENUO POSTUPAK PROVJERE KONAKOVIĆEVE DIPLOME

"GO SDP BiH Zenica očekuje kada je upitanju ovaj ali i svi drugi predmeti, profesionalan odnos svih pravosudnih institucija u interesu pravde i pravičnosti uz striktnu primjenu materijalnog i procesnog prava. SDP BiH će i dalje nastaviti informisati medije i građane o navedenom postupku", zaključuje se u saopćenju. 

tužilaštvo bih formiralo predmet protiv bivšeg inspektora fup-a zbog montiranja senaidu begiću

tužilaštvo bih formiralo predmet protiv bivšeg inspektora fup-a zbog montiranja senaidu begiću

-Click Here To Join Native Media

tužilaštvo bih formiralo predmet protiv bivšeg inspektora fup-a zbog montiranja senaidu begiću

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa