-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Tursunović: RTRS-u nije bitna stvarnost Srebrenice i ljudi koji žive ovdje

SARAJEVO, (Patria) – Na današnje gostovanje načelnika Mladena Grujičića u jutarnjem programu RTRS-a, reagovaro je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Salko Tursunović, koji ističe da RTRS koristi lokalne vlasti Srebrenice kada im je potreban megafon za političke i antidržavne poruke, bez stvarne brige ni za dobrobit Srebreničana ni za budućnost generacija koje ovdje trebaju da grade svoju budućnost.

"Jasno je svima da RTRS kontinuirano tendeciozno izvještava o svim pitanjima koja se tiču Bošnjaka koji žive na području ovog bosanskohercegovačkog entiteta. S tim u vezi, jasna je i namjera urednika koji su načelnika Grujičića pozvali u jutarnji program. Ne pitaju oni šta su naši problemi, Bošnjaka i Srba koji žive ovdje. Da ispune formu upitaju dokle je banja Guber, ali suština im je da im Srebrenica čak nije dovoljno bitna ni za centralne vijesti i dnevnike, već u marginalnim terminima obraćaju i traže prostor za jačanje tenzija pred Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica. Mi im nećemo to dopustiti to, nećemo saginjati glavu i nećemo se hvatati za provokacije iz Banje Luke koje služe samo njima, a ne nama koji žive stvarnost Srebrenice", poručio je Tursunović.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica upućuje da su strepnje direktora Memorijalnog centra Srebrenica opravdane, ali da građani moraju imati povjerenja u institucije zadužene za sigurnost obilježavanja 11. jula.

  HS BiH: Čovićev izborni zakon je diskriminatoran za Hrvate i suprotan Ustavu FBiH

"Ja ovom prilikom želim da podržim gospodina Suljagića, koji je svojim dolaskom pokrenuo velike i veoma značajne projekte u Memorijalnom centru i stojim na raspolaganju ovoj Instituciji u svakom smislu te riječi. Dalje, što se tiče sigurnosne situacije, postoje jasni dokazi o prisustvu neprijavljenih agenta BIA-e 2015. godine na dženazi u Potočarima, s čime je javnost u Srbiji i BiH već upoznata. Također, postoji razlog zašto državne institucije rade na koordinaciji aktivnosti sigurnosti oko dženaze i obilježavanja 11. jula. Znam da je MUP pun obavještajaca i onih koji su okrvavili ruke od 1992. do 1995. godine. Mnogima od njih bi možda odgovaralo nasilje ili nešto što će skrenuti pažnju sa sjećanja na ubijene Bošnjake istočne Bosne. Ali duboko vjerujem u institucije Bosne i Hercegovine koje imaju snage i kapaciteta da spriječe bilo kakav incident", dodaje Tursunović.

Tursunović poručuje da se on otvoreno ne slaže sa odnosom načelnika Grujičića prema genocidu u Srebrenici, i da to nikada nije krio. Istovremeno, poručuje da je na njemu teret da osigura ono što je najbolje moguće za Bošnjake Srebrenice i da na funkciji Skupštine opštine Srebrenica – ako ne može donijeti korist, ne donese štetu po interese onih koji žive u Srebrenici.

"Ja se nadam da će doći dan kada će načelnik Mladen Grujičić ili neko drugi napraviti taj iskorak pa se pokloniti žrtvama koje leže u Potočarima. Tada ćemo se, zajedno, sa pažnjom i poštovanjem  ophoditi prema nevinim civilnim žrtvama Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalim, gdjegod su ubijeni i od kojegod vojske devedesetih godina. Dok taj dan dođe, mi moramo živjeti ovdje, tražiti najmanji zajednički sadržilac i kroz institucije  traziti nacina da se pomogne onima koji žive stvarnost Srebernice. U prethodnom periodu smo po prvi put od kraja rata osigurali zaposlenje Bošnjaka-povratnika u Cinkari i Ekonomiku, tako sto je zaposleno 10 mladih povratnika koji su ostali da zive ovdje, a ne da idu iz Srebrenice i BiH. Dogovorili smo se oko prioriteta u infrastrukturnim projektima kojima smo napravili balans u podršci bošnjačkim i srpskim selima. Stvorili smo uslove za popravak i izgradnju vodovoda na Palama i  Gornjim Potočarima. Zajedno smo podržali inicijativu za podizanje Centra za zdravo odrastanje koje će omogućiti djeci u Srebrenici da stiču nova znanja i prate savremene trendove. Postoje stvari oko kojih se Grujičić i ja nećemo nikada složiti, ali mi moramo uraditi sve da Bošnjaci koji su preživjeli genocid u Srebrenici i njihove komšije Srbi imaju lokalnu zajednicu koja će im unaprijediti život. To je očekivanje koje oni imaju od nas, a ne da budemo megafoni politika koje se stvaraju daleko od nas", zaključio je Tursunović.

  Ambasada SAD o slučaju HNK: Policija bez etničkih podjela i paralelnih struktura

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa