Trinaesti tjedan trudnoće: Simptomi u 13. tjednu


13. tjedan trudnoće označava da ste ušli u drugo tromjesečje! Vaša beba iz dana u dan je sve veća..

Dobrodošli u blaženo drugo tromjesečje, opće poznato i kao najudobnije tromjesečje trudnoće i tromjesečje u kojem ćete najviše uživati.

Uz trinaesti tjedan trudnoće sada ste službeno ušli u drugo tromjesečje i vrijeme je da se malo opustite i uživate, zaslužili ste. Vaše stanje bi se trebalo lagano vraćati u normalu, trebali bi biti imati puno više energije. 

Sad je pravo vrijeme da si isplanirate neko kraće romantično putovanje sa svojim partnerom jer u trećem tromjesečju će vam biti teže, i vrijeme će proletjeti nećete se niti okrenuti beba će vam biti u naručju. 

Ovaj period je idealna prilika da otkrijete opet kako biti romantičan i da se dodatno povežete s partnerom.

Iskoristite svaki trenutak da uživate zajedno prije nego stigne beba koja će uzeti sve vaše vrijeme i pozornost.

13. tjedan trudnoće je tjedan kada punite tri mjeseca trudnoće. Ovo je posljednji tjedan prvog tromjesečja.

Kako raste vaša beba zajedno s njom raste i vaša maternica, te je u ovom trenutku izvan zdjelice i više ne možete skrivati da ste trudni jer se vaš trbuščić nazire ispod vaše odjeće.

U ovom tjednu od simptoma nestat će nadutost u stomaku, kao i zatvor.

Vaša beba u trinaestom tjednu trudnoće veličine je limuna, velika oko 7,5 cm  i teška oko 23 g. Beba iz dana u dan rastei veća je za razliku od prethodnog dvanaestog tjedna trudnoće.

Glava i ostatak tijela počinju dolaziti u normalniji međusobni odnos, pa je tako njihov odnos 1 : 3 (jedna trećina ukupnog tijela zauzima glava).

Trinaesti tjedan simptomi trudnoće

Vjerojatno ćete primijetiti da se oko 13. tjedana trudnoće simptomi trudnoće malo mijenjaju. Možda ste primijetili da su mučnine sve rjeđe, ali su neki drugi simptomi i dalje prisutni:

Vaginalni iscjedak

Ljepljivi vaginalni iscjedak se zove leucorrhea i potpuno je normalna pojava. Iako može unerediti vaše gaćice, iscjedak je vrlo bitan za zaštitu vaše rodnice od infekcije.

Povećanje energije

Nakon prvog iscrpljujućeg tromjesečja dolazi drugo koje će vam vratiti energiju i osjećat ćete se poletno. Imat ćete osjećaj da ste ponovno ona stara i da možete sve što poželite. 

Ovo je pravi trenutak da napravite popis i rješavate sve što trebate napraviti prije nego stigne vaša maza. 

Ako ste se u prvom tomjesječju osjećali umorno i niste imali volju za vježbanjem, razgovarajte sa svojim liječnikom i ako vam da odobrenje da možete vježbati iskoristite to jer trudnice koje se bave prilagođenom tjelovježbom rjeđe imaju bolove u leđima i osjećaju se poletnije. Imat ćete osjećaj da ste ponovno ona stara i da možete sve što poželite. 

U trinaestom tjednu trudnoće imat ćete energije i za tjelovježbom.

Ovo je pravi trenutak da napravite popis i rješavate sve što trebate napraviti prije nego stigne vaša maza. 

Ako ste se u prvom tomjesječju osjećali umorno i niste imali volju za vježbanjem, razgovarajte sa svojim liječnikom i ako vam da odobrenje da možete vježbati iskoristite to jer trudnice koje se bave prilagođenom tjelovježbom rjeđe imaju bolove u leđima.

Ukoliko imate ovaj problem isprobajte najbolje vježbe protiv bolova u leđima.

Vidljive žile

Promjene koje se događaju u trudnoći osim onih manje vidljivih događaju se i one oku vidljive poput promjena na žilama. 

Hormon estrogen i povećan protok krvi uzrokuju proširenje i promjene na krvnim žilama te one postaju uočljive.

Želja za spolnim odnosom u trudnoći

Ako ste jedna od onih trudnica koje imaju povećanu želju za spolnim odnosom i nemate problematičnu trudnoću možete se prepustiti i uživati sa svojim partnerom.

Nakon odnosa može se pojaviti krvavi tragovi to je sve normalno jer je vrat maternice osjetljiviji i može doći do krvarenja. 

Da li žena uvijek krvari kad ima seks? Ako dođe do krvarenja, bez obzira što je vjerojatno sve u redu konzultirajte se sa svojim liječnikom da li možete nastaviti sa spolnim odnosima.

Trudnice s blizancima u trinaestom tjednu nažalost i dalje mogu imati jutarnje mučnine i umor. 

Razlog je u tome što je razina hormona beta HCG kod trudnica koje nose blizance imaju veća. Znamo da nije lako, ali izdržite još mali i za vas slijedi jedno ugodnije razdoblje.

tirnaesti tjedan trudnoce
Trudnice s blizancima u trinaestom tjednu i dalje mogu imati jutarnje mučnine

Koliko kilograma se preporuča da trudnice dobiju tijekom cijele trudnoće?

Kako tjedni trudnoće prolaze prirodno je da se i broj kilograma povećava. Što je sasvim normalno. Preporučuje se pravilna prehrana u trudnoći ali svakako da možete ispunjavati želje za određenim ‘nezdravim’ jelima.

Trudnice koje su imale nizak indeks tjelesne mase (BMI) prije začeća preporučeno je da dobiju u rasponu između 12 – 18 kg, odnosno 450 g – 600 g tjedno.

Trudnice koje su imale prosječan indeks tjelesne mase (BMI) prije začeća preporučeno je da dobiju između 12 – 15 kg, odnosno 350 – 450 g tjedno.

Trudnice koje su imale povišen indeks tjelesne mase (BMI) prije začeća preporuka je da u trudnoći dobiju između 7 – 12 kg, odnosno 200 – 300 g tjedno.

Ako nosite blizance preporučeno je da tijekom cijele trudnoće dobijete između 15 – 24 kg, odnosno da u prvoj polovici trudnoće dobijete oko pola kilograma tjedno, a u drugoj polovici malo više od pola kilograma tjedno.

Ishrana za trudnice koja ne deblja KALKULATOR pomaže da izračunate tačno koliko kilograma trebate dobiti po tjednima trudnoće.

Uskoro otkrivate spol bebe

Nemojte se zamarati brojkama, važno je da imate zdravu, raznoliku i uravnoteženu prehranu.

Budite aktivni koliko god možete, naravno u granicama vašeg trenutnog stanja i preporuku liječnika koji vam vodi trudnoću.

Sigurno vas zanima koji je spol vaše maze, ako bude sreće i beba se okrene u pravi položaj ultrazvuk bi mogao otkriti spol djeteta. 

trinaesti tjedan trudnoce
Uskoro otkrivate spol bebe.

Uz kineski kalendar začeća možete otkriti spol bebe. Naravno, ovo ne grantuje 100% tačnost ali svakako je zanimljiv način da pokušate otkriti da li nosite djevojčicu ili dječaka.

Ako se ipak još ne može sa sigurnošću utvrditi spol u narednim tjednima ćete sigurno saznati. Ukoliko ste se odlučili za provjeru kromosomskih abnormalnosti neinvazivnim testiranje poput Nifty ili Harmony testa već u 10. tjednu trudnoće možete saznati spol.

Još zanimljivih članaka o trudnoći:Source link

drugi upravo čitaju