THIS IS SKY, CATCH THE BAD GUYS Murphyija smo razotkrili za destabiliziranje Balkana, hoće li Washington dešifrirati poruku?

Piše: Rasim Belko


Svašta je na ovu bosanskohercegovačku zemlju kročilo u proteklih 40-ak godina, koliko ju se pokušava ispresavijati kako bi istočna kučka bila zadovoljna i zapadna lisica sita. 

Dolazili su uglađeni i čergari, bolji i lošiji. Rusi su po tradiciji najlošiji, onaj prije Kalabuhova možda i najlošiji. Ali svi skupa, svi oni kad bi stali na jedan tas neke diplomatske vage bili bi nedovoljni da pretegnu količinu neprijateljstva koje nam servira aktuelni ambasador Amerike Michael Murphy. 

Ubleha je jednostavna skraćenica za presipanje iz šupljeg u prazno, pa se ta ubleha može dodati kao srednje ime njegove američke ekselencije. I dok je na Putina vika kako rastresa krhka polja demokratije na Zapadnom Balkanu, Murphy je ODABRANI da tu demokratiju poništi sa tri nule, kako bi ostale srpska i hrvatska jedinica i pol. Srpska i malo veća s Crnom Gorom. 

I pazi sad, takav Murphy dovede Christophera Hilla, koji srpsko – američke interese na Balkanu gradi iz Beograda, pa u Sarajevu prodaju maglu o milijardi šifriranih poruka koje će nekoga, a oni vele mnoge, odvesti u zatvor. Možda sam pristrasan, al tako mi Boga, jedini koji u zatvor po šifriranim porukama idu su Bošnjaci muslimani, Albanci muslimani i u znatnom broju Crnogorci muslimani. Ima tu i drugih, al’ prethodni dominiraju. Pitam se zato otkud nas Bosanaca, skupa s Crnogorcima i Kosovarima milijardu? Nema nas 5 miliona i malo jače, a milijardu poruka. Znači svi rođeni i oni što će se roditi narednu deceniju idu u zatvor. 

Zbog korupcije. Jer, korupcija je opasno zlo, naročito tamo gdje su muslimani i drugi, a koji nisu po volji ni lisici, ni kučki, a ni pekaru koji ovo uveliko koordinira. 

Eliot Ness u Sarajevu

“Kriminal i šteta koju kriminalne mreže nanose institucijama pogađaju građane koji poštuju zakon i njihove obitelji. Javnost ne mora uvijek prepoznati uzrok, ali osjeća posljedice. Kada kriminalne mreže djeluju svi skuplje plaćamo litar goriva, hranu, zdravstvenu njegu i lijekove, pa čak i uvozne sirovine”, kazat će ovo Murphy na toj konferenciji o korupciji i šifriranim porukama. I potpuno je u pravu, zbog korupcije, lobističkih kuća, bogatog staleža i sl. mnogi Amerikanci nemaju zdravstveno, nemaju posao, platu, nemaju ni obitelji… 

Što je onda iz takve države došao kauboj u odijelu Eliota Nessa da protjeruje korupciju u Sarajevo? A potom iz Podgorice i Prištine. Kako ovo reče “javnost ne mora uvijek znati uzrok, ali osjeća posljedice”. Baš Nessovski je to rekao. Ne mora javnost Bosne, Crne Gore i Kosova znati da je instrumentalizirana borba protiv korupcije uzrok, a posljedica dirigovano gašenje i Bosne i Crne Gore i Kosova, da bi kučka, lisica i pekar bili veliki i proširili imanje. 

Zato mister Eliot Ness, ne diraj korupciju. Eto, sviđa nam se! Ne progoni je, Amerike ti! Jer, ako nastaviš progoniti korupciju otjerat ćeš i mir, i struju i vodu iz Sarajeva, otvorit ćeš opet aerodrome ispod pista! Ne protjeruj korupciju mister Murphy, nama je eto baš lijepo s njom, nekako smo smireniji. Vi ste donijeli nemir. Hajte vi ekselencijo se spakujte i po Americi dešifrirajte poruke, možda jednog dana i uspijete napraviti meksički svet. Ili kartelski, koga briga. 

Loši momci iz šifriranih poruka

Ali de malo ohanite s tom velikosrpskom i velikohrvatskom policijskom akcijom progona svih koji se suprotstave trojstvu svetova što nam vi Jenkiji namećete. Nemojte nas praviti budalama, pa znamo mi ko su naši lopovi i koliki su im dometi. Ne možete vi ekselencijo to shvatiti, mi smo ovdje o lopovima pravili pozitivne filmove, oni su nam raja. Prava raja!

Vi ste, za razliku od tih naših lopova, raja s MMF, EBRD, USAID i još nekim čudnim skraćenicama iza kojih se kriju pljačkaške korporacije. Oni nisu korupcija i njih nema u šifriranim porukama. Jer, oni i šifriraju i dešifriraju i vas i nas i sve. De vidite kako to te vaše velike firme malih skraćenica pljačkaju širom svijeta, a vi ih niste šifrirali. Dosta ublehe, Ubleho!

“Svako jutro se, ovdje u Sarajevu, budim s ovom mišlju i često razgovaram s građanima i izabranim službenicima o tome zbog čega je korupcija tako značajan destabilizirajući faktor i na koji način podriva budućnost ove zemlje”, kaže ekselencija Murphy na toj konferenciji. 

Ili da pitamo Mila zašto je korupcija tako destabilizirajući faktor. Gdje god se vi ekselencijo Murphy i vama slični pojavite s pričom kako korupcija jede malu djecu, budu očišćene patriotske snage koje čuvaju svoju zemlju. 

Kod Dodika, Vučića, Čovića, Plenkovića… nema ni kriminala ni korupcije. To što im se smjenjuju ministri uhvaćeni u kriminalu i korupciji, koga briga. Nisu muslimani i nisu suverenisti. 

Jer, kako to reče Murphy, CATCH THE BAD GUYS! A od Busha juniora znamo ko su loši momci u očima Amerike!

nap.ba

drugi upravo čitaju