TEŽAK UDARAC ČOVIĆU: 100 UGLEDNIH HRVATA VJETAR U LEĐA NOVOJ POLITIČKOJ STRANCI

težak udarac čoviću: 100 uglednih hrvata vjetar u leđa novoj političkoj stranci

Kako se saznaje Ljudski.ba, početkom novembra službeno će biti objavljeno osnivanje Hrvatske viteške stranke u Vitezu. U tom gradiću glasno pričaju kako novi politički projekt podržava više od 100 uglednika iz političkog i privrednog života, što je snažni vjetar u leđa i garant uspjehu, pa se vjeruje kako bi HVS mogla vrlo ozbiljno ugroziti status neprikosnovenih političkih stranaka u općini Vitez na predstojećim lokalnim izborima.

Vrlo su intrigantni motivi i razlozi za utemeljenje Hrvatske viteške stranke, odnosno razlozima zbog kojih mnogi bivši članovi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ulaze u ovu svojevrsnu političku avanturu.

VLADAR IZ SJENE

Prema pisanju ovog portala, trenutni ministar zdravstva Anto Matić, vladar iz sjene u OO HDZ BiH “krivac” je za političko osvježenje i otpor u Vitezu.

Vitežani su ogorčeni ministrovim ponašanjem i bahatošću. Uostalom, na Matićeve ‘pothvate’ upozoravala je u službenim saopćenjima Hrvatska republikanska stranka Vitez koja je između ostalog navela i sljedeće:

‘Katastarska čestica 1810/53, površine 3440 metara četvornih, pašnjak pete klase gdje su ministar i njegov brat izgradili zgradu i pripremili temelje ispred za moguću nadogradnju. Obzirom na veličinu parcele, i zgrada je prilično velika, ali je teško utvrditi kolika, jer se u katastru vodi još uvijek kao pašnjak pete klase. Pašnjak je popunjen zgradom. Katastarska čestica 2137/2 je pašnjak treće klase, površine 1500 metara četvornih, gdje također ministar upisan s bratom u jednakim udjelima. Taj je pašnjak malo bolji, treće je klase’.

Postavlja se pitanje u Vitezu kako je to sve Anto Matić mogao isplatiti ako je ministarska plaća oko 3.000 KM.   

U Hrvatskoj republikanskoj stranci, ali i u krugovima bliskih budućoj Hrvatskoj viteškoj stranci su provjerili finansijska stanja firmi “Invent” kojoj je vlasnik Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne zaštite KSB, te firme “Expert” kojoj je suvlasnik pedeset posto Dragan Matić, ministrov brat, koji je stekao drugu polovicu navedene imovine. 

  • Ministrova firma Invent d.o.o. Vitez od početka postojanja nije napravila prometa za pristojne garaže, trenutno nema uposlenih i kumulativna dobit zadnjih deset godina ne prelazi petnaest hiljada maraka – objavili su iz HRS-a Vitez.

Matić se nije zaustavio samo na ovim radnjama koje spominje HRS. Naime u veliko se u javnosti spominje nekoliko tzv humanitarnih i nevladinih organizacija koje kontrolira Anto Matić, a koje su prepoznate kroz financiranje iz proračuna općine Vitez i SBK.

U Vitezu otkrivaju kako se ministar zdravstva uvukao i u biznis s koncertima pa ga se povezuje i s finansiranjem predstojećeg koncerta Sergeja Ćetkovića u Vitezu kroz poduzeće event.ba

ODLAZAK KAO ODGOVOR

Odlazeći članovi HDZ-a BiH su ogorčeni činjenicom da je Matić u HDZ vratio i kadrove nekadašnje stranke Radom za boljitak.

Hrvatska viteška stranka je odgovor onih osoba koje politički ne žele ni u kojem slučaju podnositi ministra Matića.

Isto promišljaju i mnogobrojni utjecajni privrednici te društveni radnici koji su u potpunosti stavljeni na margine ovog grada, a u ratu i poslije njega su odigrali ogromnu ulogu u razvoju Viteza kakav je danas. O raslojavanju političke pozornice u Vitezu i stvaranju ozbiljne alternative stranci Dragana Čovića nedavno je pisao i zagrebački Nacional.

Osnivanje HVS-a će nesumnjivo biti dodatni udar na strukturu HDZ BiH jer Vitez je uvijek bio temelj uspjeha ove političke stranke u Srednjoj Bosni. Sljedeći lokalni izbori i dodatni izlasci sve bi mogli promijeniti. 

Hrvatska viteška stranka koja je u samom startu dobila potporu više od 100 osoba iz društvenog političkog života iz Viteza, trebala bi i službeno biti osnovana početkom novembra, a o imenima koja će voditi ovaj politički projekt još uvijek se spekulira.

(E.F. / Ljudski)

The post TEŽAK UDARAC ČOVIĆU: 100 UGLEDNIH HRVATA VJETAR U LEĐA NOVOJ POLITIČKOJ STRANCI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju