16 C
Sarajevo
Sub, 09, 22

SVI PRIVREDNICI U UŽOJ JEZGRI STAROG GRADA MORAT ĆE IMATI JEDNOOBRAZNE TENDE

Ubuduće će sve tende koje se postavljaju u Starom Gradu morati biti bež boje, sa istaknutim grbom Općine Stari Grad Sarajevo na vrhu, te nazivom poslovnog subjekta s prednje strane. Za postavljanje ovakvih tendi, Općina Stari Grad neće naplaćivati naknade, dok bilo kakve druge tende neće biti dozvoljene. Obaveza privrednih subjekata bit će i da pribave ovjerenu izjavu statičara o stabilnosti postavljene fasadne tende.

Na ovaj način spriječit će se narušavanje i skrnavljenje izgleda uže gradske jezgre koja je proglašena nacionalnim spomenikom, te uvesti red u oblasti postavljanja tendi na poslovne prostore.

Privrednici koji žele postaviti tende dužni su podnijeti zahtjev nadležnoj općinskoj Službi za urbanizam, koja će izlaskom na teren utvrditi uslove pod kojima se tende mogu postaviti, dimenzije i gabarite. Općina Stari Grad Sarajevo neće ni na koji način uticati na privredne subjekte po pitanju izrade tendi, ali će rješenjem koje će dobiti od Službe za urbanizam biti uslovljeni rokom od osam dana za izradu i postavljanje istih. Zahtjevi za postavljanje tendi mogu se predavati već od danas.

U međuvremenu, izvršena je kontrola stanja na terenu, te naloženo uklanjanje svih tendi iz uže gradske jezgre koje svojim izgledom, neprimjerenim bojama i reklamnim sadržajima narušavaju izgled Baščaršijskog trga, Ferhadije, Sarača i drugih ulica uže jezgre.

Nadležni inspekcijski organi će kontinuirano obilaziti teren i vršiti kontrolu poslovnih subjekata, te nalagati uklanjanje svake tende postavljene suprotno odredbama donesenih rješenja, a protiv prekršilaca poduzimati zakonom predviđene mjere.

Ovakve akcije u Starom Gradu provode se kako bi se uveo red u oblasti korištenja poslovnih prostora, javnih površina i reklamnih sadržaja, te zakonskim putem spriječilo skrnavljenje najposjećenijeg i najstarijeg dijela Sarajeva. Na isti način je, odlukom općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića donesenom prije sedam godina, izvršeno uklanjanje ljetnih bašti postavljenih van gabarita, kao i neprimjerenog mobilijara i tendi iz ulice Štrosmajerova. U ovoj ulici sada su ljetne bašte postavljene u dozvoljenim gabaritima, a suncobrani i slobodnostojeće tende imaju unificiran izgled.

  ČOVIĆEV PUNAC SA SKROMNOM RUDARSKOM PLATOM POKLANJAO STANOVE: “Ko hoće raditi, može imati”

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa