SVI BI TREBALI IZAĆI NA IZBORE! AVDOVIĆ ZA HAYAT OBJASNIO ZNAČAJ GLASANJA

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju. Zabranjena je i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

U večerašnjem izdanju emisije 7Plus, koja se emitira na Hayat televiziji u okviru “Vijesti u 7”, govorili smo o važnosti izbora i glasanja. Zašto je važno glasati i u kojoj mjeri možemo probleme riješiti  izlaskom na birališta govorio je novinar i dopisnik iz New Yorka Erol Avdović.

svi bi trebali izaći na izbore! avdović za hayat objasnio značaj glasanja
SVI BI TREBALI IZAĆI NA IZBORE! AVDOVIĆ ZA HAYAT OBJASNIO ZNAČAJ GLASANJA

Avdović se iz New Yorka javio sa osmijehom na licu, a kako je kazao razlog tome je već ispunjena građanska dužnost.

  • Već sam glasao i obavio sam svoju dužnost. Glasam u SAD-u i u Bosni i Hercegovini. Glasao sam poštom i poslao svoju kovertu, osjećam se malo povlaštenim i otuda osmijeh na licu. To je obaveza koja se mora obaviti. Slažem se sa konstatacijom američkog ambasadora u BiH da izbori nisu samo prilika da slušamo šta nam političari govore i obećavaju, ali jesu svakako u kontroli onih koji glasaju u mogućnosti da mi kažemo i mislimo proteklih četiri godine za koje smo glasali ili nismo. To je važno pored da je izlazak na izbore najveći praznik demokratije.

Sutra je dan kada građani olovkom u jednoj minuti mogu promjeniti sve, cijela situacija je u njihovim rukama. Avdović smatra da je najvažnije izaći  i izabrati onoga koga smatramo najboljim.

  •  Mi smo korektor, građani su korektor sa svojom olovkom, često se pežorativno kaže “naoštrite olovku i stavite iksić”. Važno je izaći na izbore, važno je pokazati da postoji ta brojka.
svi bi trebali izaći na izbore! avdović za hayat objasnio značaj glasanja
SVI BI TREBALI IZAĆI NA IZBORE! AVDOVIĆ ZA HAYAT OBJASNIO ZNAČAJ GLASANJA

Mnogo negativnih dešavanja prethodile je ovim izborima što bi dodatno moglo uticati na odluku građana da se odazovu i izađu na izbore. Avdović se složio da to može biti motiv više da se glasa ali u zavisnosti kako gledamo.

  • Čaša do pola puna ili prazna, ja bi gledao ovog prvo. To jeste motivacija dodatna i očekujemo sa blagim optimizmom, jako su slabo radile ankete u Bosni i Hercegovini i to je jedini manjak u svom ovom predizbornom ciklusu ali mislim da će biti čak i više onih koji će željeti da svojim glasom pokažu šta misle.  Na kakvu BiH računaju i da pokažu svoje strahove, svoja očekivanja da budu zaštićeni jer brojni su ne samo ekonomski, a oni su svakako na prvom mjestu, već i sigurnosti izazovi pred ovom zemljom. Ovo je važan dan da se dostavi poruka koliko je ljudi doista okupirano tim problemima i na koji način žele da se rješavaju.

Svakodnevno smo u prilici da čujemo izreku kako na mladima svijet ostaje, naš sagovornik smatra da su oni promjena.

  • Nije se to možda desilo i slučajno, ali spontano jeste. Sutra sam pozvan da pred jednom grupom mladih američkih profesionalaca koji su zaposleni u nedjelju, a porijeklom su iz BiH, govorim o tome. Doista je tako. Na mladima svijet ostaje, oni koji donose promjenu, mladi žele brže i odmah sve pa im to glasanje izgleda suviše pasivna akcija, kaže Avdović.

Međutim, motiv za izlazak na izbore ne bi trebali imati samo mladi i druge kategorije bi trebale pronaći motiv da glasaju: zaposleni, nezaposleni, penzioneri, borci, žene, povratnici.

svi bi trebali izaći na izbore! avdović za hayat objasnio značaj glasanja
SVI BI TREBALI IZAĆI NA IZBORE! AVDOVIĆ ZA HAYAT OBJASNIO ZNAČAJ GLASANJA

Naš gost smatra da kada je u pitanju motiv za glasanje nema diskriminacije.

  • Alhemija je živjeti s tako malo novca i u BiH i susjeda jer cijene vrtoglavo rastu, posebno hrane i energije. Mislim da je i to jedan od razloga da se svi dodatno motivišu, od onih koji su na neki način završili svoj radni ciklus do onih koji imaju teške dane. Izlaskom na glasanje utičemo na sve, od cijena hrane, obuće, svega… Svi bi sutra trebali izaći na izbore, govori Avdović.

Također česta floskula jeste da su svi političari isti, no, Avdović nije tog stava i smatra da političari itekako nisu svi isti.

  • Političari imaju pravo na političku evoluciju da priznaju svoje greške. Za nas, za vas u Evropi, ja se nekako smatram dijelom tog evropskog doma, je trenutno najvažnije ono što se događa na evropskom kontinentu, a to su reperkusije rata. Nisu svi isti, može se desiti da ostane status quo, kažem političari imaju pravo da korigiraju ono što je, ako se ustanovi, pogrešno.

Cijelo gostovanje pogledajte OVDJE.

(E. Fejzović)

hayat.ba

drugi upravo čitaju