16.6 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

SUDI SE BRANIOCIMA SARAJEVA, BIHAĆA I GORAŽDA, A ZA OPSADE OVIH GRADOVA I UBIJANJE GRAĐANA NIKO NIJE ODGOVARAO

SUDI SE BRANIOCIMA SARAJEVA, BIHAĆA I GORAŽDA, A ZA OPSADE OVIH GRADOVA I UBIJANJE GRAĐANA NIKO NIJE ODGOVARAO

Kako je već poznato, Sarajevo je bilo 1.425 dana pod opsadom, a za to vrijeme ubijeno je 11.450 Sarajlija, od čega 1.601 dijete. Bihać je bio pod opsadom 1.201 dan, a Goražde 1.336 dana. Odavno javnost upozorava kako još niko nije odgovarao za ovo. 

  • Kada se govori o predmetima za područje Sarajeva, za ratne zločine počinjene u naselju Grbavica optužen je Veselin Vlahović zv. Batko, osuđen u prvom stepenu na 45 godina (maksimalna kazna zatvora), a u drugom stepenu na 43 godine zatvora, što je najstroža kazna ikada izrečena u predmetima ratnih zločina u BiH – naveli su iz Tužilaštva.

Oni dodaju kako postoje i drugi predmeti u kojima su procesuirani ratni zločini počinjeni u i oko Sarajeva, u periodu od 1992. do 1995. godine.

  • U Posebnom odjelu za ratne zločine, radi odsjek u čijoj je nadležnosti procesuiranje predmeta koji se između ostalog odnose na granatiranje i snajpersko djelovanje na civilne ciljeve u Sarajevu i taj odsjek ima dobru saradnju s kolegama iz tužilaštva MKSJ-a / MRMKS-a, koji je po  zapovjednoj odgovornosti procesuirao dvojicu optuženih generala VRS-a, Stanislava Galića i Vladimira Miloševića – podsjećaju iz državnog Tužilaštva.

Ističu da im je namjera da Tužilaštvo BiH u narednom periodu ostvari intenzivniju saradnju s tužilaštvom pri MRMKS-u, kako bi se fokus u procesuiranju ovih predmeta usmjerio na ostale osobe odgovorne po direktnoj i komandnoj odgovornosti, a za koje se mogu pronaći i prikupiti dokazi za krivično procesuiranje po standardima međunarodnog humanitarnog prava.

SUDI SE BRANIOCIMA SARAJEVA, BIHAĆA I GORAŽDA, A ZA OPSADE OVIH GRADOVA I UBIJANJE GRAĐANA NIKO NIJE ODGOVARAO
  • Posebni odjel za ratne zločine je predmet protiv jednog od visoko pozicioniranih nekadašnjih oficira SRKVRS-a, koji je nedostupan i nalazi se na području Srbije, sukladno protokolu o saradnji uputio pravosudnim institucijama Srbije – navode iz Tužilaštva.

Dodaju kako su navedeni predmeti bili jedna od tema sastanka s kolegama iz Haaga, koji su obećali dostavljanje dodatnih analiza vezanih za zločine na području Sarajeva koje će također biti proslijeđene tužiocima iz Tima za Sarajevo.

  • Ovaj proces vrlo je složen i tužilaštvu će trebati podrška i saradnja partnerskih institucija, prije svega policijskih i sigurnosnih agencija, kao i ostalih institucija koje mogu dati doprinos u ovoj oblasti (obrazovne i arhivsko-dokumentacione institucije, nevladin sektor, udruženja žrtava itd.), kako bi se u ovoj oblasti mogao ostvariti napredak u narednom periodu.

Pred Sudom BiH u predmetu koji je u javnosti poznatiji kao “Dobrovoljačka”, Žarko Lopatić, svjedok Tužilaštva, posvjedočio je kako je general Đurđevac prijetio da će zapaliti Sarajevo. O ovom slučaju su se ranije izjasnili kako međunarodni tako i domaći sudovi i rekli da je Dobrovoljačka bila legitiman vojni cilj. Unatoč tome, ovim se slučajem bavi državno Tužilaštvo.

  • Više puta smo pojasnili da predmet, koji se u javnosti i medijima naziva kao predmet “Dobrovoljačka”, nikada do sada nije imao svoj pravosudni epilog, odnosno optužnicu i provedeno suđenje, tako da je značajno da se u ovom predmetu konačno, 30 godina nakon događaja, dođe i do sudske presude, što je značajno za vladavinu prava u BiH. Optužnica koju je Sud BiH potvrdio je na snazi i suđenje je u toku, a javnost može pratiti suđenja – naveli su iz Tužilaštva BiH.

Bihać je bio okupiran 1.201 dan. Opsada je, prema pisanjima istraživača iz akademske zajednice, počela naredbom predsjednika tzv. srpske općine Bihać, dr. Stevana Beslaća. On je naredio opću javnu mobilizaciju snaga milicije, rezervnog sastava JNA, Teritorijalne odbrane i Civilne zaštite na području tzv. srpske općine Bihać. Oni koji su preživjeli okupaciju navode kako nije pravedno da se sudi onima koji su branili Bihać i cijelu Krajinu a da niko ne odgovara za okupaciju, ni za ubijanje i ranjavanje Krajišnika.

– Posebni odjel za ratne zločine, podigao je optužnice protiv više od 1.000 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i značajan dio optuženih tereti se upravo za zločine na području Bihaća i USK-a, uključujući i predmete koji se odnose na sukobe struktura Armije RBiH i NOAP Zapadna Bosna, na tom području – kažu iz državnog Tužilaštva i dodaju kako postoji značajan dio predmeta u radu.

Nisu samo ljudi iz Sarajeva i Bihaća branili gradove tokom okupacije. Grad na Drini bio je 1.336 dana pod okupacijom.

– Postoje predmeti koji su u radu, a odnose se na ratne zločine na području Goražda i okolice, u nekim predmetima (selo Lozje i dr.) podignute su i optužnice, a mogu se očekivati tužilačke odluke u drugim predmetima u narednom periodu, zaključili su iz Tužilaštva.

(Dž. Sarić-Kozić)

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa