18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Sudbina proruske koalicije Čović – Dodik u rukama glasača iz SBK: Izabrati probosanske Hrvate

SARAJEVO, (Patria) – Sve dok HDZ BiH kontroliše dvanaest delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Federacije BiH, provedba “Političkog sporazuma o principima koji će osigurati funkcionalnu BiH i i ubrzati evropski put BiH” bit će nemoguća, objavila je danas Istraga.ba.

Neće moći biti moguća ni suštinska promjena političkih odnosa u Bosni i Hercegovini o čemu je Patria ranije pisala. Ako građanske političke opcije i dalju budu pristajale da svoje političko djelovanje jedino ostvaruju kroz bošnjačku kvotu, odnosno kroz prisustvo svojih predstavnika jedino u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, ili kroz eventualno obnašanje vlasti na federalnom i državnom nivou samo kroz ministarske pozicije koje u nakaradnom sistemu po nepisanom pravilu pripadaju Bošnjacima, iako se ne budu borile za pozicije koje nominalno pripadaju Hrvatima i Srbima, to će neminovno značiti da su pristale na etničku političku logiku.

Građanske i uopće probosanske stranke to moraju shvatiti i povesti računa o tome na koji način sastavljaju liste za sljedeće izbore. I ne treba imati nikakvu sumnju, kada je to već dokazano, gdje god se i na bilo kojoj razini vlasti može izdejstvovati omjer 2:1 za državu, a do toga se može doći pametnim glasanjem na izborima i pametnim delegiranjem, tu mogućnost se ne smije odbiti, sve drugo je pristajanje na bošnjačku fildžan državicu na relacijii Bradina – Vraca.

PROČITAJ  Općina Stari Grad: Hayat je prekršio uslove za korištenje prostora ispred Katedrale

Ključ ovaj put leži u Srednjobosanskom kantonu gdje će se voditi najžešća borba za zastupnike hrvatske nacionalnosti u Kantonalnoj skupštini. Prema uputstvu CIK-a, SBK daje ukupno šest delegata u Dom naroda FBiH, od čega tri Hrvata, te po jednog Bošnjaka, Srbina i delegata iz reda ostalih. Skupština SBK broji 30 delegata. Prema rezultatima iz 2018. godine, probosanskim strankama (SDA, SDP, SBB, DF i NB) pripada 20 mjesta, dok dva HDZ-a imaju deset zastupnika, pisala je Istraga.

Ukoliko bi, recimo, probosanske stranke od svojih dvadeset zastupnika u SBK imale četvero koji se izjašnjavaju kao Hrvati, to znači da bi, sasvim sigurno, iz tog kantona mogao biti izabran jedan delegat u Dom naroda FBiH koji nije od kontrolom HDZ-a BiH. Sa tim delegatom iz SBK-a, a u zbiru sa preostalih pet delegata iz drugih kantona (ZDK, TK, USK, BPK i KS), probosanske stranke bi došle do ukupno šest delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

To bi značilo da HDZ BiH više ne može ucjenama blokirati formiranje Vlade FBiH. Ukoliko probosanske opcije zajedno (građanske i etničke uspiju) dobaciti do šest delegata to će značiti kraj monopola HDZ-a nad Federacijom BiH i novu preraspodjelu vlasti u kojoj ima mjesta za sve probosanske opcije. Takvim razvojem situacije može biti nezadovoljna samo proruska koalicija Čović – Dodik koja bi bila ugrožena i na državnom nivou.

PROČITAJ  Bećirović: Dodik je opasna ruska marioneta na Balkanu!

nap.ba

-Click Here To Join Native Media

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa