-2.1 C
Sarajevo
Ned, 02, 23

STRUJNI UDAR NA POTROŠAČE: EVO KAKO ĆE DA IZGLEDAJU RAČUNI OD NOVE GODINE

Ovo za Srpskainfo kaže sekretar Regulatorne komisije za energetiku Aleksandar Jegdić.

  • Imamo najave od njih u tom smislu i svaki dan očekujemo zahtjev od ERS po kojem će članovi Komisije da se odluče – objasnio je Jegdić i podsjetio da će se nova cijena električne energije obračunavati na osnovu tzv. blok tarifa za domaćinstva koje je regulator usvojio i uputio na objavljivanje u „Službenom glasniku“.

Tri tarife

Ti pragovi su do 500 kilovata koji će se obračunavati po najnižoj cijeni, od 501 do 1.500 kilovata, dok je treći prag preko 1.500 potrošenih kilovata.

  • Ne možemo govoriti koje će to cijene biti, ali je sigurno da oni koji troše do 500 kilovata ne bi trebalo da osjete značajna povećanja. Moguće je da bude i malo manji račun – kaže Jegdić.

Istovremeno će Regulatorna komisija u narednih nekoliko dana da donese odluku po zahtjevima za povećanje mrežarine distributivnih preduzeća iz sistema ERS. Mrežarina se obračunava građanima uz potrošenu električnu energiju i njeno učešće je najveće na računu za električnu energiju. 

Dakle, od januara će biti drugačija cijena električne energije, a sigurno i veća za one koje potroše više kilovata. Od Nove godine na računu za električnu energiju biće, po svemu sudeći, i veća mrežarina. Jedino će nešto manje da se obračunava naknada za obnovljive izvore energije.

  LAGUMDŽIJA: I BOŠNJAKE NEKO ŽELI OSTAVITI BEZ DRŽAVE KAO PALESTINCE

Koji je to prag dozvoljenog povećanja računa za električnu energiju za građane RS?

STRUJNI UDAR NA POTROŠAČE: EVO KAKO ĆE DA IZGLEDAJU RAČUNI OD NOVE GODINE
  • Pa nema tu praga, postoje prakse. Neke preporuke su da je cjenovni šok najviše do 20 odsto. A mislim da preko toga ni članovi Komisije ne bi dozvolili da ide opterećenje za građane – ističe Jegdić.

Gro potrošnje struje od 300 do 500 kilovata

Po podacima Regulatorne komisije za energetiku, od oko 550.000 domaćinstava njih oko 460.000 ima potrošnju električne energije do 500 kilovata. Gro potrošnje je 300 do 500 potrošenih kilovata, a najmanje je preko 1.500. Manji broj potrošnje je do 300 kilovata i među njima su i brojila u stanovima koji su prazni najvećim dijelom godine, te vikendice.

  • Prosječno domaćinstvo koje ne zagrijava dom električnim grijalicama zaista troši i zimi manje od 500 kilovata električne energije – uvjerava Jegdić.

Primjera radi, jedno domaćinstvo iz Banja Luke sa tri člana koje je prošlu zimu za grijanje tri prostorije u stanu koristilo norveške radijatore imalo je ukupnu prosječnu mjesečnu potrošnju oko 290 kilovata. Treba napomenuti da je grijanje bilo uključeno samo u poslijepodnevnim časovima i vikendima.

Zahtjev za poskupljenjem električne energije dobilo je i političku podršku.

  • Najvećem dijelu stanovništva ostaće ista cijena električne energije, dok oni koji budu trošili više električne energije treba i da plate veću cijenu – poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.
  MARINU ABRAMOVIĆ UMIJEŠALI U SKANDAL GODINE: Optužena da promovira pedofiliju i satanizam

On je ovo izjavio nakon sastanka s mandatarom za sastav nove vlade Radovanom Viškovićem, predsjednikom Regulatorne komisije za energetiku Vladislavom Vladičićem i direktorom ERS Lukom Petrovićem o stanju u elektroenergetskom sistemu RS.

Osim domaćinstvima, „Elektroprivreda RS“ će od 1. januara da šalje uvećane račune za potrošnju električne energije i privredi.

  • Postigli smo dogovor sa predstavnicima ERS da cijena struje za privredu od Nove godine bude 65 eura po megavatu – kaže Trivić.
STRUJNI UDAR NA POTROŠAČE: EVO KAKO ĆE DA IZGLEDAJU RAČUNI OD NOVE GODINE
Young Woman With sweater Suffering From Cold Sitting Near Heating Radiator At Home. Energy Saving Concept. Winter season, woman warming up near home heating radiator

Trenutna cijena struje za privredu je 53 eura, što znači da će poskupjeti za 22,64 posto.

Istovremeno, ministar energetike RS Petar Đokić otkrio je da će “Elektroprivreda RS” ovu godinu završiti sa gubitkom u poslovanju zbog loše hidrološke situacije i potrebe da uvozi električnu energiju.

  • U ovoj godini već je potrošeno više od 70 miliona KM na uvoz električne energije, a jedan od glavnih razloga bilo je neplansko iskakanje Termoelektrane Ugljevik sa mreže, čak 24 puta u ovoj godini. To su bili jako veliki troškovi. Morali smo kupovati energiju, u nekim trenucima plaćati i po 500 eura po megavat satu, a isporučivali smo je potrošačima po cijenama koje su nekoliko desetina puta manje – kaže Đokić.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa