Što će biti sa smećem u Zagrebu? Komunalci se pobunili. Tomašević: Imaju pravo na to

NOVI odron smeća na Jakuševcu, drugi u manje od mjesec dana, dogodio se jutros oko 6:40. Jakuševec je za danas zatvoren za odlaganje otpada, a odlaganje bi opet trebalo krenuti sutra, ali dalje od lokacije na kojem je danas došlo do incidenta. No, večeras su sindikati poručili da njihovi radnici neće dolaziti na Jakuševec dok ne dobiju jamstva da mogu sigurno odlagati otpad.

Na mjesto događaja došao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je novinarima rekao kako su tri radnika ozlijeđena u odronu, od kojih jedan teže. Kako je kasnije potvrđeno iz KBC-a Zagreb, radniku je amputirana ruka.

U velikom dijelu Zagreba, od Novog Zagreba pa sve do strogog centra grada, danas se osjećao snažan smrad s Jakuševca.

Gradonačelnik Tomašević se poslijepodne obratio javnosti, rekao da je današnji incident “zadnje upozorenje” i ponovio da je potreban hitan sastanak s vladom kako bi se Jakuševec zatvorio i ubrzala izgradnja novog centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

Bijesni mještani prijete traktorima i blokadom, komunalci kažu da neće na posao ako nije sigurno

Večeras su se pobunili mještani Jakuševca i zaprijetili traktorima i blokadom cesta. Kažu da će prvo pokušati mirnim putem doći do rješenja.

“Ako to ne ide, izaći ćemo s traktorima, kao naši seljaci. Zar mi nismo ljudi? Da moramo traktorima braniti dovoz smeća? Mogla se dogoditi katastrofa. Ne samo smrad, mogao je eksplodirati plin koji se taložio od 1964.”, rekla je za N1 Marina Murat, stanovnica Jakuševca.

“Mi smo spremni svojim životima ponovno nakon 2012. braniti odvoz smeća ovdje. Došlo je do nas, ovdje smo se rodili i više nema mogućnosti da se ovako nastavi. Nekako to moramo zaustaviti, makar našim životima. Nevjerojatno je što nam radi gradska uprava, vlast, svi živi”, rekla je.

Nezadovoljni radnici i sindikati, pak, poručuju da radnici neće dolaziti na Jakuševec i kako neće raditi dok se ne utvrdi da je ondje sve potpuno sigurno za njih i njihovo zdravlje.


Index.hr

drugi upravo čitaju