18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Šteta: Gradimo puno u Sarajevu, nema tajni, samo povjerljive informacije u ugovorima

SARAJEVO, (Patria) – "U Sarajevu se u saobraćaju gradi jako puno. Imamo više gradilišta velikih infrastrukturnih projekata koji su otvoreni", istakao je u Rezimeu ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

"Danas smo nakon više od 40 godina čekanja i priča o tunelu Kobilja Glava na Prvoj transverzali zvanično krneuli sa pripremnim radovima. To je jedan od najvećih infrastrukturnih saobraćajnih projekata u KS-u u visini od 31 milion eura. Raspisan je tender bio preko EBRD-a, Euroasfalt izvođač radova, dvije godine rok za završetak dvije cijevi tunela što znači da ćemo za dvije godine imati totalno drugačiju komunikaciju i olakšan saobraćaj od grada prema Vogošći, prije svega od Šipa prema Hotonju. Radimo Devetu transverzalu, radimo spoj Devete transverzale sa autoputem, radimo spoj Devete transverzale sa Džemala Bijedića. Rekonstruišemo prugu nakon 60 godina, vrlo brzo krećemo graditi prugu za Hrasnicu nakon 40 godina, tako da je živo."

Kada je riječ o tajnim dijelovima ugovora o izgradnji tramvajske pruge kaže da tajni ugovori ne postoje.

"Sama činjenica da svaki ugovor koji mi potpišemo objavimo na dan potpisa, na dan početka građenja odemo na lice mjesta. Svi podaci vezano za tramvajsku prugu i rekonstrukciju tramvajske pruge su objavljeni dan isti kada je ugovor potpisan sa konzorcijem kineskih kompanija, kolika je cijena, koji su rokovi, ko su podizvođači, ko je nadzor i sve ostalo. Taj projekat je rađen po pravilima EBRD-a i takvih javnih nabavki u BiH je bilo od rata do danas preko 3 milijarde eura, više od 200 javnih nabavki. Na identičan način su tretirani svi ugovori."

PROČITAJ  Jednu od najzdravijih namirnica za srce i mozak bismo trebali jesti svaki dan, a ne samo uz pizzu

Naglašava da skriveno nije ništa.

"To se pokušava da se napravi neka priča da je nešto skriveno. Postoje u svakom ugovoru povjerljivi podaci, koji nisu tajni, koji su povjerljivi i koji se ne mogu davati na znanje javnosti bez saglasnosti svih potpisnika ugovora. Ja više mislim da je ovo političko pitanje koje lokalne politike u neznanju šta više da rade i na koji način da kompromituju ovo što mi radimo pokušavaju da stvore neku negativnu atmosferu, da skrenu moju pažnju i pažnju mojih saradnika sa radova na branjenje. Meni ne pada na pamet da se branim jer ništa loše nismo uradili. Ovaj projekat iziskuje jako puno vremena na terenu, morate kontrolirati sve stvari, tako da je više bilo to da se pokuša pažnja skloniti sa projekta, da se mi branimo ne bi li projekat zakasnio. Međutim, naš poslodavac su građani Kantona Sarajevo i mi njima odgovaramo. Građani KS-a će ocijeniti jesmo li mi dobro radili ili nismo i neće nas ništa omesti u našim nastojanjima da ispoštujemo sve ono što smo našim građanima obećali da ćemo napraviti", zaključio je Šteta.

PROČITAJ  JOVANOVIĆ NAKON Uvjerljivog poraza: Znao sam da crveno-bijeli ne čine samo 12 igrača

nap.ba

-Click Here To Join Native Media

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa