Šta učiniti kada web pretraživač i dalje odbija da preuzme datoteke na Windows?

Kao korisnici Windows 10 ili 11 U pravilu većinu softvera, drajvera ili ažuriranja preuzimamo s interneta. Ovo u većini slučajeva radi besprijekorno, ali se mogu dogoditi situacije kada web pretraživač, bez obzira koji koristimo, iznenada počne odbijati nova preuzimanja datoteka. Jednostavno se ništa ne događa kada kliknemo na sadržaj koji preuzimamo i cijeli proces se zaustavlja.

Ovo je prilično ozbiljan problem ako ste nakon testiranja utvrdili da ista radnja nije moguća ni na jednom web pretraživaču.

U nastavku pogledajte kako se ovaj problem može riješiti na Windows 10 i 11.

čišćenje diska

Oslobodite prostor za pohranu

Prvo što možemo preporučiti i što je logično je provjeriti preostali prostor na disku.

Možda do nemogućnosti preuzimanja datoteka sa Interneta dolazi zato što imate vrlo malo prostora za skladištenje i sistem ne može izvršiti navedenu radnju.

Provjerite svoj disk i očistite ga ako imate manje od 2 GB prostora na njemu. Ovdje također postoje opcije za brisanje softverskih paketa, korištenje Čišćenje diska alate ili jednostavno izbrišite određene datoteke ili aplikacije.

 

sfc skeniranje sada

Pokrenite SFC i DISM komande

Druga mogućnost može biti da postoje greške u Windows sistemskim datotekama. Pokušajte popraviti oštećene Windows datoteke Provjera sistemskih datoteka ti Deployment Image Servising and Management alata.

Da biste koristili Provjeru sistemskih datoteka, otvorite Command Prompt sa administratorskim pravima, jednostavno ukucajte SFC /scannow naredbu i pritisnite Enter da izvršite provjeru sistemske datoteke.

Da biste koristili alat za servisiranje i upravljanje slikama implementacije, potrebno je i otvoriti komandnu liniju sa administratorskim pravima, ukucati komandu DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth i pritisnite tipku Enter.

 

Odaberite drugu lokaciju za preuzimanje unutar vašeg web preglednika

Većina web pretraživača u Windows-u preuzima fajlove na “Preuzimanja“ folder prema zadanim postavkama.

Postoje situacije kada isti folder može imati greške ili probleme, u kom slučaju se preporučuje da odaberete drugu lokaciju za preuzimanje.

 

Promijenite svoju trenutnu lokaciju u postavkama Interneta

Ovaj problem preuzimanja nastaje jer je trenutna lokacija povezana sa “Internet Properties“ postavke nisu postavljene na lokalni C: disk.

Procedura je sljedeća:

  1. Unesite “internet opcije” u traku za pretragu na Windows-u.
  2. Otvorite ikonu “Internet Options” da biste pristupili prozoru “Internet Properties”.
  3. Kliknite na “Postavke” na kartici “Općenito”.
  4. Ako trenutna lokacija nije postavljena na C: disk, kliknite na dugme “Premjesti mapu”.
  5. Odaberite fasciklu na vašem C: disku i kliknite na “U redu”.
  6. Kliknite na “Da” da dovršite proces.

Pored navedenog, preporučujemo da provjerite dodatne sigurnosne postavke unutar “Internet Properties“prozori. Kliknite na “Prilagođeni nivo” na “Sigurnost” tabu i pobrini se da su tu “Preuzimanje fajla” i “Preuzimanje fonta“ opcije su omogućene. Ako ne, kliknite na “Omogući” dugmad za promjenu.

 

totalni antivirus

Pokrenite antivirusno skeniranje

Zlonamjerni softver je još jedan potencijalni razlog zašto vaši web preglednici ne mogu preuzeti datoteke s interneta.

Pokrenite skeniranje antivirusnim programom koji koristite i provjerite postoji li mogućnost zaraze zlonamjernim softverom.

 

Onemogućite sve aktivne aplikacije i softver treće strane

Neke aplikacije i softver koji nisu službeni dio Windowsa i dolaze od trećih strana mogu uzrokovati probleme s preuzimanjima. Ovdje prvo mislimo na antivirusne programe koji će to prvi učiniti ako su njihova podešavanja postavljena na visok nivo zaštite. Provjerite ih i privremeno ih onemogućite ili ih jednostavno počnite koristiti Windows sigurnost aplikaciju ako problem i dalje postoji.

 

zaštitni zid windows defender 1

Privremeno isključite Windows zaštitni zid

Windows zaštitni zid zaštitni zid je popularna sigurnosna funkcija koja prati dolazni i odlazni internet saobraćaj na vašem računaru.

Kada je ovaj alat postavljen da blokira veze, ponekad može utjecati na preuzimanja unutar web preglednika.

Pokušajte da privremeno isključite Windows zaštitni zid da vidite da li je to problem. Naravno, definitivno se ne preporučuje da ga ostavite isključenim jer čini vrlo važan dio onlajn zaštite vašeg računara i da ga privremeno isključite samo da biste testirali da li uzrokuje smetnje u preuzimanju.

 

Resetujte svoj web pretraživač

Kada ne možete ništa da preuzmete preko svog web pretraživača, dobar potez bi svakako bio resetovanje vašeg web pretraživača. Ova procedura ga vraća u prvobitnu zadanu konfiguraciju, čisti njegovu privremenu (privremeni) datoteke i onemogućite ili uklonite njihove ekstenzije. To je vrlo korisna procedura koja može riješiti više problema web pretraživača odjednom.

Daćemo kratak pregled kako resetovati Microsoft Edge:

  1. Upišite edge://settings/ u adresnu traku u Edge i pritisnite tipku Enter.
  2. Kliknite na “Reset settings” na bočnoj traci.
  3. Kliknite na dugme “Vrati postavke”.
  4. Kliknite na “Reset” u novom prozoru.

 

Vraćanje Windowsa na fabrička podešavanja

U slučaju da prethodne metode nisu dovele do promjene, to može biti dublji problem unutar samog Windowsa.

Ostaje kao jedino preostalo rješenje vraćanje Windowsa na fabrička podešavanja. Na ovaj način doći će do potpune reinstalacije Windowsa, što će svakako riješiti niz problema vezanih za preuzimanje.

Uradite ovu proceduru unutar Windows 10 ili 11 prema proceduri i problem sa preuzimanjem datoteka unutar web pretraživača svakako bi trebao biti riješen.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Šta učiniti kada web pretraživač i dalje odbija da preuzme datoteke na Windows-u? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

drugi upravo čitaju