Šta je Microsoft Copilot i kako ga koristiti u Windows-u

Microsoftov chatbot temeljen na umjetnoj inteligenciji mogao bi promijeniti način na koji pregledavate web, koristite svoje Office aplikacije ili istražujete na mreži.

Sadržaj članka (otvoren)

Mnoge velike tehnološke tvrtke imaju vlastiti model umjetne inteligencije, a Microsoft nije iznimka. Njegov AI model zove se “Copilot” i možda ste ga već vidjeli na Windows 11 ili u Microsoft Officeu. Ali postavlja se pitanje – što je Copilot i što možete s njim? To ćemo otkriti u nastavku teksta.

Što je Microsoft Copilot?

Microsoftov kopilot asistent je na temelju umjetna inteligencija koji Microsoft implementiran u svoje operativne sustave i aplikacije. Copilot će se ponašati drugačije i obavljati različite zadatke ovisno o aplikaciji u kojoj ga pozivate.

Ako putem razgovaraš s njim mreža trudnicalednika, radit će slično kao ChatGPT. Iskoristi ga Windows 11, a njime možete npr. uključiti ‘dark mode’. Ako otvorite Copilot putem Microsoft Edge, možete zatražiti da sažme web stranicu na kojoj se trenutno nalazite.

Također ćete pronaći Copilot u Microsoftu Uredske aplikacije. Copilot u Wordu omogućuje generiranje AI nacrta; u PowerPointu možete stvoriti, na primjer, sažetak svoje prezentacije.

Kako pristupiti Microsoft Copilot-u

Pristup Microsoft Copilot-u ovisi o aplikaciji. Pokazat ćemo vam kako pristupiti Microsoft Copilot-u u svim njegovim oblicima.

Kako otvoriti Microsoft Copilot u sustavu Windows 11

Ako koristite Windows 11, Copilotu možete pristupiti pomoću tipkovničkih prečaca. Međutim, prije toga provjerite je li vaš operativni sustav ažuriran na Windows 11 23H2 ili noviji.

Kada je instaliran Windows 11 23H2, možete otvoriti Copilot pritiskom na Win + C ili klikom na ikonu Copilot na programskoj traci.

što je microsoft copilot i kako ga koristiti u windowsima

Ako je ne vidite, desnom tipkom miša kliknite programsku traku, odaberite Postavke, a zatim omogućiti Copilot.

Kako otvoriti Microsoft Copilot u Edgeu

Ako ne koristite Windows 11, i dalje možete koristiti Copilot putem Microsoft Edge. Otvorite Edge, zatim potražite bočnu traku s desne strane. Kliknite na ikonu Copilot; to je onaj na vrhu. Ako ga ne možete pronaći, možete upotrijebiti i njegov tipkovnički prečac Ctrl + Shift + (točka).

što je microsoft copilot i kako ga koristiti u windowsima

Kako otvoriti Microsoft Copilot na webu

Ako nemate pristup Windows 11 ili do ruba, još uvijek možete koristiti Copilot na webu. Posjetite web stranicu copilot.microsoft.com i to je to.

Primijetit ćete da ako odete na Bing a ti ga pokušaš otvoriti Bing Chat, Umjesto toga će se otvoriti Copilot jer je to Microsoft preimenovan u Bing Chat Ko-pilot. Trebao bi raditi na isti način kao i prethodni servis.

Kako otvoriti Microsoft Copilot u Microsoft 365 (Office)

Otvaranje Copilota u Microsoft 365 ovisi o tome koju aplikaciju otvorite. Međutim, trebate ga aktivna pretplata on Microsoft 365 da kopilot radi.

Ponekad hoćeš Ko-pilot automatski se otvara čim ga pokrenete. Na primjer, ako otvorite novi dokument u Wordu, Copilot će iskočiti i pitati vas želite li generirati nacrt. U drugim aplikacijama morate ga pokrenuti iz skrivenih opcija.

Koji su stilovi razgovora s Copilotom?

Kada otvorite Copilot u aplikaciji koja nije Office, bit ćete upitani kojim stilom razgovora želite da Copilot govori. Odabir ispravne opcije ovisi o vrsti odgovora koju želite od Copilota:

  • “Točnije”: Ova postavka čini Copilot vrlo “tvrdim” tonom. Govorit će vrlo profesionalno i jasno, bez suvišnih informacija. Pokušajte ga pitati nešto o temi koja vas zanima i dobit ćete jasnu informaciju koju ste tražili i to je to. Nema nepotrebnih ili suvišnih informacija.
  • “uravnoteženiji”: Ova postavka čini Copilot malo “pristupačnijim”, ali će i dalje pružati jasne i sažete činjenice. Ali ubacit će neke “dodatne” informacije za koje misli da bi vam mogle biti od koristi.
  • “kreativniji”: Ova postavka čini Copilota maštovitijim i omogućuje mu da govori slobodnije od drugih načina.

Stil razgovora ne utječe na kvalitetu informacija koje Copilot pruža, stoga slobodno odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Kako koristiti Microsoft Copilot

Sada kada ste otvorili Copilot, vrijeme je da vidite što možete učiniti s njim.

Istražujte uz Copilot

što je microsoft copilot i kako ga koristiti u windowsima

Ono što volimo kod Copilota u usporedbi s drugim AI modelima je takav kakav jest navodi svoje izvore. Uvijek je dobro vidjeti AI chatbot koji pokazuje odakle crpi svoje znanje, ali vam također omogućuje da pratite te citate dok istražujete.

Ako želite čitati o određenoj temi, pitajte Copilota o tome. Razgovarajući o navedenoj temi, počet će podcrtajte neke svoje tvrdnje a na dnu dodajte izvor te informacije. Zatim možete otvoriti te poveznice i koristiti iste izvore u vlastitom istraživanju.

Generiranje slika pomoću DALL-E 3

što je microsoft copilot i kako ga koristiti u windowsima

Ako želite besplatno generirati slike, Copilot je izvrstan izbor. Copilot podržava snažan generator slike DALL-E 3; jednostavno ga zamolite da vam nešto nacrta. Ako niste zadovoljni rezultatom, možete provesti Copilot kroz daljnje upute kako biste dobili najbolju moguću sliku.

Zamolite Copilota da vam napiše kod

Ako ste zapeli na svom sljedećem projektu kodiranja, zašto ne isprobati Copilot? Možete ga pitati kako programiran nešto, ili mu možete dati dio svog koda i pitati ga zašto ne radi. Podržava sve “glavni” programski jezici, pa pokušajte Copilot ako imate problema s kodiranjem nečega.

što je microsoft copilot i kako ga koristiti u windowsima

Iskoristite prednosti integracije Copilota s Microsoft Officeom

Ako koristite Copilot u Microsoft Officeu, postoje mnoge radnje koje možete isprobati, ovisno o tome koju ste aplikaciju otvorili:

  • Microsoft Word: Copilot može stvoriti prvi nacrt na temelju upita. Zahvaljujući Microsoft Graphu u pozadini, Copilot može uključiti sadržaj iz zajedničkih dokumenata u cijeloj organizaciji. Može čak prilagoditi dokument tako da zvuči profesionalno ili ležerno.
  • Microsoft Excel: Copilot može raditi s upitima prirodnog jezika kako bi pružio odgovore koji su prije zahtijevali složene formule. Možete zatražiti da vam prikaže različite vizualizacije, projekcije i preporuke bez mijenjanja tablice.
  • Microsoft PowerPoint: Copilot može koristiti vašu strukturu ili Word dokument i automatski generirati prezentaciju. Dulje prezentacije možete pojednostaviti pomoću osnovnih naredbi.
  • Microsoft Outlook: Osim brzog odgovaranja na rutinske e-poruke, Copilot može izdvojiti rasprave iz prethodnih razgovora. Copilot vam također omogućuje podešavanje tona i duljine vaših odgovora.
  • Microsoftovi timovi: Kopilot može postaviti dnevni red i raspored sastanaka. Također je učinkovit u donošenju odluka jer chatbot može navesti prednosti i mane svake rasprave i predložiti sljedeće korake.
  • Poslovni razgovor: Ova nova usluga koristi vaš kalendar, e-poštu, razgovore, dokumente, sastanke i kontakte. Možete poboljšati suradnju koristeći ga kao sveobuhvatno rješenje za vaš projekt i upite o rasporedu.

što je microsoft copilot i kako ga koristiti u windowsima

Ako koristite neku od ovih aplikacija u svom radu, probaj Copilot i vidjeti što može učiniti za vas.

Napisao: Boris Plavljanić

Post Što je Microsoft Copilot i kako ga koristiti u Windowsima pojavio se prvo na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

drugi upravo čitaju