ŠTA ĆE BITI S HIDŽABOM U ORUŽANIM SNAGAMA BIH? ADVOKAT KOVAČEVIĆ IMA RJEŠENJE: OVAKO EMELA NE BI IMALA PROBLEM!

šta će biti s hidžabom u oružanim snagama bih? advokat kovačević ima rješenje: ovako emela ne bi imala problem!

Kovačević podsjeća da su u maju 2021. godine poslali apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom osporavaju pravilnik o uniformama u Oružanim snagama BiH, a koji zabranjuje Emeli da nosi “pokrivalo za glavu”.

– Smatramo da se time krši njeno pravo na slobodu vjere. Ona kao vjernica ima potrebu da ima pokrivenu kosu kako joj vjera nalaže, međutim zbog pravilnika o uniformama to joj nije dozvoljeno. Smatramo da taj pravilnik nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja dozvoljava vjerska obilježavanja čak i na radnom mjestu – kaže Kovačević i dodaje:

– Evo sad će okruglo dvije godine kako čekamo odluku Suda.

MAGLAJLIJE POSLALE PORUKU PODRŠKE EMELI MUJANOVIĆ-KAPIDŽIJA: HIDŽAB – PRAVO, IZBOR, PONOS, KRUNA

Pojašnjava da je apelacija prihvaćena i uzeta u razmatranje, da su dobili i odgovor od protivne strane (Ministarstva odbrane BiH) te da su se očitovali o njemu i da sada samo preostaje odluka Suda.

– Radi se o redovnoj proceduri nakon apelacije, odnosno Ustavni sud je zatražio od protivne strane (MO BiH) odgovor na našu apelaciju. Oni su odgovorili u smislu da takvo nešto narušava ugled pripadnika što nije tačno jer postoji jedan takav odjevni predmet i vrlo moguće i jednostavno je to uraditi na način da se izgled drugih pripadnika OS BiH ne narušava, pogotovo ako uzmemo u obzir da takav odjevni predmet postoji u drugim armijama i oružanim snagama kao što su: Velika Britanija, Australija, Holandija, Južnoafričke Republike i neke druge zemlje, čak i pripadnice NATO saveza – pojašnjava Kovačević za Raport.

Kaže da smatraju kako odgovori koji su došli od Ministarstva odbrane BiH, odnosno od protivne strane, “nisu adekvatni i nisu ni na čemu temeljeni”, te da stoga i očekuju pozitivnu odluku na podnesenu apelaciju.

– Ako uzmemo u obzir da je već usvojena jedna apelacija koju sam ja radio, a koja se tiče dozvole pripadnicima Oružanih snaga da nose bradu iz vjerskih razloga, smatramo da treba dozvoliti i Emeli da nosi pokrivalo za glavu odnosno mahramu ili hidžab-ističe Kovačević.

Naglašava da takvo “pokrivalo” u vojsci već postoji, a riječ je o potkapi koja se nosi tokom zimskih dana.

SUSPENDOVANA IZ VOJSKE BIH JER JE POKRIVENA: MNOGI SU MI OKRENULI LEĐA

– Emela tada nema problema, jer potkapa zadovoljava i njene vjerske potrebe i pravilnik o uniformi Oružanih snaga BiH. Međutim, problem nastaje u ljetnim mjesecima. Mi smo predlagali čak i njima rješenje na način da se uradi jedna vrsta ljetne potkape koja bi bila istog materijala, iste boje kao i uniforma, a koja bi zadovoljavala potrebe Emele i rješavala druge slučajeve onih koji žele da koriste to pravo. Ne vidimo način na koji bi ta odluka mogla da ugrozi ni Oružane snage BiH niti bilo koga drugoga, tako da sve prigovore Oružanih snaga i Ministarstva odbrane smatramo neopravdanima-ističe advokat Kovačević.

Dodaje da su, nakon što je Ustavni sud donio odluku kojom utječe na povredu prava pripadnika OS BiH kojima je bilo zabranjeno da nose bradu, uradili dopunu njihove apelacije.

– Smatramo da upravo odluka da se dozvoli muškarcima nošenje brade iz vjerskih razloga, ide u prilog našoj apelaciji, odnosno da se omogući Emeli da nosi mahramu, odnosno hidžab iz vjerskih razloga, u protivnom smatramo da se radi o diskriminaciji. Ne možete dozvoliti muškarcima vjersko izražavanje, a u istoj instituciji (OS BiH) zabraniti vojnikinji da se vjerski izražava- riječi su Emelinog advokata Kovačevića.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je u decembru 2021. godine donio odluku da vojnici u Oružanim snagama BiH imaju pravo nositi bradu. Sud je tada zaključio da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima OS BiH dok su u službi i u uniformi prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantirani Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

ISLAMSKA ZAJEDNICA O SUSPENZIJI VOJNIKINJE EMELE MUJANOVIĆ – KAPIDŽIJA ZBOG HIDŽABA

Kovačević napomije da je u OS BiH “vrlo lijepo organizovano vojno muftijstvo, te pravoslavno i katoličko dušebrižništvo”.

– Dakle, vjera je prisutna u OS BiH, dozvoljeno je vjersko izražavanje, čak se obilježavaju i vjerski praznici i vrše se vjerski obredi što je za svaku pohvalu, ali ako ste dozvolili sve to onda mislim da treba dozvoliti i Emeli da nosi hidžab, pogotovo ako uzmemo u obzir da Emela praktično nije u mogućnosti ni da obavlja namaz/molitvu dok je na radnom mjestu jer da biste obavili namaz morate imati pokrivenu kosu što ona sad trenutno nije u mogućnosti”, kaže Kovačević i dodaje da su to “apsurdi koji su prisutni u OS BiH.

Hoće li BiH pokazati da poštuje raznolikosti koje postoje u BiH?

Ako OS BiH izađu u susret, odnosno ako omoguće Emeli nošenje mahrame, navodi dalje, smatramo da bi to pokazalo da država BiH i OS BiH poštuju ljudske raznolikosti koje postoje u BiH te bi, kako kaže, pokazalo i drugim vojnikinjama koje žele da budu muslimanke i pripadnice OS BiH da im je to omogućeno.

Ističe da je, mimo njihove apelacije, Ustavnom sudu BiH podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti.

– Ja nisam učestvovao u tome i ne znam detalje, ali dobili smo informaciju da postoji zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ustavi sud je povezao te predmete i sad će odlučiti zajedno.

Na pitanje zašto postupak toliko dugo traje, odgovara da ni njemu nije jasno.

– To ni meni nije jasno. Znam da je Ustavni sud odlučivao oko godinu dana, evo sada je već dvije godine, ne znam zaista šta je u pitanju. Očekujemo svaki dan odluku suda-zaključio je Kovačević.

Emela Mujanović je 26. marta 2020. godine tužila Ministarstvo odbrane pred Sudom BiH zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere zbog zabrane nošenja mahrame u službi. Tužba je odbijena kao neosnovana, žalba je također odbijena i potvrđena je prvostepena presuda zbog čega je predala apelaciju prema Ustavnom sudu BiH u maju 2021. godine, a na čiju presudu još uvijek čeka.

hayat.ba

drugi upravo čitaju