Srpski oporbeni čelnik: Policija me uhitila i brutalno prebila. Vulin: Ja sam naredio

ČELNIK srpske opozicijske Republikanske stranke Nikola Sandulović ostao je djelomično paraliziran nakon što su ga premlatile državne službe, piše DW.

Sve je navodno počelo 2. siječnja kada je Nikola Sandulović na društvenim mrežama objavio snimku posjeta memorijalnom kompleksu Adem Jashari na Kosovu, gdje je položio vijenac na spomenik žrtvama napada srpskih snaga sigurnosti na kuću Adema Jasharija u selu Donje Prekaze u ožujku 1998. godine.

Jashari je bio jedan od osnivača OVK-a i za kosovske Albance on je simbol otpora režimu Slobodana Miloševića, pa je po njemu, među ostalim, nazvana i zračna luka u Prištini. No za Srbiju je on bio vođa terorističke grupe koji je svoju obitelj koristio kao živi štit u napadu na svoju kuću. Za srpske vlasti to je bila i ostala legitimna antiteroristička akcija. U napadu je ubijeno više od 50 članova obitelji Adema Jasharija.

Predsjednik Republikanske stranke uhićen je dan kasnije i završio je u pritvoru zbog, kako je priopćilo Više javno tužiteljstvo u Nišu, “sumnje da je izvršio kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti”.

Sandulovićev odvjetnik Čedomir Stojković navodi da je “Sandulović četiri sata saslušavan u prostorijama Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i pri tome je brutalno pretučen”. Navodno je nekoliko puta gubio svijest, a na kraju mu se oduzela desna strana tijela pa je morao biti prebačen u Vojnomedicinsku akademiju.

Pritvor u Nišu mu je određen bez saslušanja, pojasnio je njegov odvjetnik, jer je iz Centralnog zatvora u Beogradu poručeno da mu je zdravstveno stanje takvo da ga se ne može prevesti u Niš. “Razlog za određivanje pritvora je rizik od ponavljanja kaznenog djela, što je besmisleno. On je položio cvijeće na grob sedmogodišnjeg djeteta. Sve to nije po zakonu”, izjavio je odvjetnik Stojković.

Vulin izdao naređenje?

Zasluge za njegovo uhićenje je u tom trenutku preuzeo Aleksandar Vulin, sada već bivši direktor BIA-e, koji je priopćio da je Nikola Sandulović priveden po njegovom naređenju “zbog sumnje da aktivno radi na podršci odcjepljenju Kosova i da podriva ustavni poredak Srbije”. Vulin je naveo da je privođenje izvršeno po njegovom naređenju koje je ostalo na snazi i nakon ostavke.

“Da je Sandulović položio vijenac na grob Himmlera, Mosad bi ga ubio. Da je položio vijenac na grob Osame bin Ladena, CIA bi mu došla glave. Polažući vijenac na grob srpskog ubojice Adema Jasharija, Sandulović je dobio samo privođenje po mom naređenju i zadržavanje po nalogu tužitelja”, rekao je Vulin, koji se “ispričao Srbiji” što nije mogao učiniti ništa više od toga.

Odvjetnik Čedomir Stojković smatra da je ta Vulinova izjava “laž i pokušaj preuzimanja odgovornosti” jer, kako kaže, “Vulin je prinuđen na ostavku dva mjeseca prije spornog tvita i ovo je dogovorena izjava između Vučića i Vulina, koji sada može na sebe (lažno) preuzeti odgovornost za sve što nanosi međunarodnu štetu režimu Aleksandra Vučića”.

Kontroverzan političar

Nikola Sandulović je svakako kontroverzna politička i javna osoba, koja ima dugu povijest ekscesnih nastupa. “Republikanska stranka – Republikánus Párt” se u Registru političkih stranaka vodi kao stranka koja zastupa interese mađarske nacionalne manjine u Srbiji.

Iako Sandulović javno podržava Donalda Trumpa i zalaže se za ulazak u NATO, uoči izbora 2016. godine predsjednik Republikanske stranke je za novac sudjelovao u skupljanju falsificiranih potpisa za Jedinstvenu rusku stranku, zbog čega su bile privođene i pojedine poznate folk pjevačice. U ožujku prošle godine Sandulović je u ime Republikanske stranke potpisao sporazum s Fatonom Kurtijem, predsjednikom Republikanske stranke Kosova, kojim je predviđeno međusobno priznanje Srbije i Republike Kosovo, kao i zajednički ulazak u EU i NATO.

Širu medijsku pažnju je dobio 2014. godine kada je prekinuo izlaganje tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u amfiteatru Londonske škole ekonomije. Predstavio se kao nekadašnji savjetnik Zorana Đinđića iako je službeno zabilježeno da je neko vrijeme bio samo dio Đinđićevog osiguranja. Mahao je diskom na kojem su, kako je rekao, bili dokazi o neregularnosti izbora. Sandulović je inače 2001. godine završio u tzv. Beloj knjizi MUP-a Srbije kao član kriminalne Zvezdarske grupe.

Iako je na čelu minorne političke organizacije, Nikola Sandulović se javno hvali svojim jakim vezama u redovima američkih republikanaca, a na visokoj razini ga dočekuju i u Prištini. Prošle godine u veljači primio ga je kosovski premijer Albin Kurti i zanimljivo je da se u priopćenjima navodi da je tom prilikom posjetio i memorijalni centar Adem Jashari. Ostaje zato pitanje je li Sandulovićeva najnovija objava zapravo prošlogodišnja snimka koju je iz nekog razloga tek sada objavio i smatra se da nije riječ o nekom nedavnom posjetu.

Premijer Kurti je također komentirao, kako je rekao, “teško prebijanje” lidera Republikanske stranke Nikole Sandulovića “od strane srpske tajne službe” i ocijenio da je “to pokazatelj što će se dogoditi građanima Srbije ako se usude prihvatiti istinu i težiti pomirenju”.

“Duboko sam zabrinut zbog izvještaja da je srpski oporbeni vođa Nikola Sandulović paraliziran zbog teškog premlaćivanja od strane srpske tajne službe. Ovo dolazi nakon njegove isprike za zločine koje je Srbija počinila tijekom genocidne kampanje na Kosovu”, napisao je Kurti na platformi X.

Reakcije sa Zapada

Kako su prenijeli mediji, institucije Europske unije prate situaciju u vezi s Nikolom Sandulovićem. Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero kaže: “Važno je imati potpuno jasne činjenice oko tog slučaja. Očekujemo da se poštuju prava svih građana. Svako pritvaranje treba biti utemeljeno na razumnoj sumnji da je izvršeno kazneno djelo, a svi vjerodostojni navodi o nasilju trebaju biti djelotvorno praćeni od strane relevantnih nadležnih organa.”

O slučaju se oglasio i ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron, koji je nedavno boravio u Prištini. Odgovarajući na pitanje predsjednice Odbora za vanjsku politiku britanskog parlamenta Alicie Kearns o uhićenju Sandulovića, Cameron je rekao da je upoznat s tim izvještajima i ocijenio da su oni “ekstremno zabrinjavajući”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju