21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Šolc zatražio od Vučića da se pridruži sankcijama Rusiji, secesija u BiH nedopustiva

(Patria) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije rekao da Srbija i Njemačka u ekonomiji sve bolje sarađuju. Vučić je rekao da je njemački kancelar Olaf Šolc donio novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu.

"Želi da nas sasluša i želi da postoji stalna perspektiva proširenja EU, što je važna poruka za sve na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić. 

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, Vučić je naveo da mu je kancelar rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka, da bismo jednog dana napravili veći uspjeh.

Šolc je, kaže, tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mjere koje je EU donijela protiv Ruske Federacije.

"Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije kada je riječ o Kosovu i Metohiji, energetici i tradicionalnim odnosima sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.

Naveo je da je bilo riječi i o predstojećoj zimi i da je ukazao na sve teškoće sa kojima se suočavamo.

"Šolc je bio veoma fer i ponudio je pomoć Njemačke u pronalaženju rješenja za krizu koju već osjećamo i danas na dnevnom nivou, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi trebalo da nas povežu sa ostatkom regiona, različitih načina za diverzifikaciju energenata, interkonektora", rekao je Vučić ističući da Srbija gradi interkonektor ka Bugarskoj, a u planu je i interkonektor ka Sjevernoj Makedoniji.

Njemački kancelar Olaf Šolc istakao je da su se tokom razgovora sa predsjednikom Vučićem nadovezali na posljednji razgovor koji su vodili u Berlinu, i dodao da je potpisan novi bilateralni sporazum u oblasti kulture.

"Raduje nas da se naši ekonomski odnosi razvijaju dobro. Imamo više od 75.000 radnih mjesta u njemačkim kompanijama. Prošle jeseni smo započeli strateško klimatsko partnerstvo", kazao je Šolc.

  Plenković: Prijatelji smo BiH, deklaracija Bundestaga je stvar Njemačke

Prema njegovim riječima, podrazumijeva se da podržavaju Srbiju u procesu pristupanju u EU.

"Veoma je važno da taj proces dobije dinamiku. Važno je da građani i poslanici znaju da se isplati prihvatiti se tog posla. To će biti veoma važna tema za mene. Uspostaviću takozvani Berlinski proces. Pokušavamo da pokrenemo proces pristupanja", kazao je Šolc.

Svi su, ističe, zaokupljeni "strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine".

"Imamo veliki broj ljudskih žrtava, uništeni su gradovi i sela. Ovo je strašni besmisleni rat. Važno je da svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom", kazao je Šolc.

Rusiji je, dodaje, uveden šesti paket sankcija.

"Važno je da se što veći broj zemalja pridruži sankcijama, jer je to, pored isporuke naoružanja, nešto što pomaže Ukrajini da može da brani svoju suverenost i teritorijalnu cjelovitost. Šesti paket sankcija, to je nešto što neće tek tako nestati. Očekujemo da se tim sankcijama pridruže i sve zemlje kandidati za članstvo u EU", ukazuje Šolc.

Dobro je, navodi, što u ovom trenutku vide pravosudne reforme u Srbiji i dodaje da sada moraju uslijediti i drugi koraci.

Prema njegovim riječima, napredak u dijalogu sa Prištinom je potreban.

"Pozivam sve političke lidere da se dođe do pomaka, da se sklopi niz malih stvari koji u zbiru unapređuju dijalog. Podržavamo Miroslava Lajčaka, i mi ćemo dati i svoj doprinos. Razgovarali smo o situaciji u BiH i želim da kažem da će biti moguće da se planirani izbori u BiH sada i održe. Nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Hercegovine i pospješivati secesionizam. Tome se svi moraju suprotstaviti", naveo je Šolc.

Saradnja je za Njemačku, ističe, važna.

"Želimo da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu ka pristupanju EU i da ih ohrabrimo da je napredak zaista moguć. Evropska unija će u budućem svijetu biti uspješna samo kao velika cjelina", napominje Šolc.

  Sve više električnih vozila na ulicama u BiH

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je danas prvi put čuo da se govori o međusobnom priznanju Beograda i Prištine, a do sada je bila riječ o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

"To smo čuli danas na konferenciji za medije u Prištini, mogu da razumijem da se stvari mijenjaju na štetu Srbije, kao što sam i predvidio prateći prije nekoliko nedjelja šta se dešava. Ako mislite da treba da nam prijetite jer želimo da očuvamo poredak UN, ili da dođemo do kompromisa, nemamo ništa protiv. Mi svoj posao, vi svoj posao", naveo je Vučić.

Istakao je da je za njega važno da Šolc razumije suštinu problema i da se rješenja završavaju korak po korak. Srbija, kaže, nije odbila nijedan sastanak i da je prihvatila svaki poziv na razgovor.

"Nemojte da se ljutite što je vaš odnos prema KiM drugačiji od našeg, koliko vi volite integritet Ukrajine, mi toliko volimo integritet Srbije", rekao je predsjednik Srbije.

Još jednom je ponovio da je međusobno priznanje kao uslov za evropsku budućnost za njega iznenađenje: "Ali Njemačka je moćna, a mi mali. Ostaje na nama da sagledamo kako da se prema tome odnosimo", zaključio je Vučić.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa