31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

Softić najavljuje rast kamata na kredite, fiksne kamate nisu sporne

SARAJEVO, (Patria) – Biće skuplji kredit, ali tek u nekom srednjem roku, kazao je prvi čovjek Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Naglasio je kako svjedoci smo da su negativne kamatne stope, i da to nije normalno stanje.

"Ovako visok rast inflacije zahtjevao je da se podignu kamatne stope. Evropska unija nije odmah. SAD i Engleska su odmah podigli. Evropska unija najavila povećanje kao odgovor na inflatorni pritisak. Ja ne mogu procijeniti, ali logično bi bilo da dođe do povećanja kamata jer je takav sistem."

Kada su pitanju fiksne kamate građani se ne trebaju se brinuti, kazao je Softić.

"Oni koji imaju varijabilnu kamatu nek skraćuju rok ili potraži fiksnu kamatu. Što se tiče novih kredita treba znati da je naš sitem likvidan, banke imaju velike rezerve. Kamatna stopa će zavisiti od konkurekcije, doći će u nekom skorijem periodu do povećanja kamata. Nije sve crno bijelo. Tražiće se neki model."

Guverner je govorio i o utjecaju napada Rusije na Ukrajinu i rata kojem se za sada ne nazire kraj. 

PROČITAJ  Makroekonomske projekcije predviđaju povećanje kamata za oporavak tržišta

"Na sreću ne utiče puno na finansijski sektor u BiH. Bile su dvije banke vezane za Rusije koje su izbačene iz SWIFT sistema, i entitestke agencije su proveli restituciji i finansijski sektor je stabilan." – rekao je Softić za BHT.

-Click Here To Join Native Media

Kada govorimo o spoljno trgovinskoj razmjeni sa ove dvije zemlje ona je naravno veća u slučaju Rusije.

"Najviše uvozimo nafte i plina. Važno je istaći da je 2011. razmjena bila 11 posto sa rusijom. Sada imamo 2,9 milio i to je obaveza BiH prema Rusiji. Nije direktni utjecaj veliki, ali inderektni jeste kao i u cijelom svijetu".

Govoreći o deviznim rezervama guverner nas je uvjerio da njih imamo dovoljno i to u vrijednosti od 5,7 milijardi KM, nešto manje nego 31.12. prošle godine.

"Imamo dovoljno deviznih rezervi i samo se fokusiramo na stabilno investiranje tih rezervi. I domaća valuta je stabilna. Naša konvertibilna marka je potpuno konvertibilna u euro. Naše rezerve su garancija i garantujemo da sve ima pokriće u eurima i ne idemo na bilo kakve izlete koje će ugroziti monter politiku."

PROČITAJ  TRAVNIK – MALI GRAD U SRCU BOSNE IZNJEDRIO MNOŠTVO VELIKIH LJUDI

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa