Snapdragon G serija – G1, G2 donosi “moć” flagshipa na mobilne konzole

Qualcomm je ne samo dobro poznato ime na tržištu pametnih telefona i tableta, već teži da postane prepoznatljivo i u kontekstu mobilnih i prijenosnih konzola.

Samsung u Elipsu otvorio novu Experience zonu

Sony je nedavno predstavio svoje najnovije konzole (o čemu ćemo detaljnije drugom prilikom), a tu su i drugi uređaji poput Steam Deck-a, koji se svi oslanjaju na slične koncepte.

Međutim, sada se čini da Qualcomm prepoznaje potencijal u tom sektoru i želi se etablirati kao ključni igrač. Nedavno je kompanija predstavila svoju novu seriju G čipseta, namijenjenu upravo prijenosnim igraćim konzolama, koja se sastoji od tri različita modela.

Samsung Galaxy S23 FE na tržištu u rujnu – cijena 560€

Prvi čipset u seriji je Snapdragon G1 Gen 1, namijenjen prijenosnim računalima za streaming igara. On je dizajniran da omogući glatko iskustvo bez potrebe za ventilatorom, a tvrdi se da će imati baterijski vijek trajanja od preko 10 sati.


tekst3sl2

Ovaj čipset sadrži osmojezgreni Kryo CPU i Adreno A11 GPU, uz podršku za Wi-Fi 5 i Bluetooth 5.0. Njegova maksimalna podržana rezolucija je 720p pri 60 fps.

Drugi čipset u seriji, Snapdragon G2 Gen 1, cilja na mobilne konzole i igre u oblaku. Ima isti osmojezgreni Kryo CPU kao prethodni model, ali dolazi s moćnijim Adreno A21 GPU-om. Osim toga, podržava Wi-Fi 6/6E i 5G povezivost zahvaljujući Snapdragon X62 5G modemskom čipu. Ovaj čipset omogućuje igranje s FHD+ rezolucijom do 144 fps.

Xiaomi 14 prvi s Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3?

Najviši rang u seriji, Snapdragon G3x Gen 1, koji već pokreće uređaje poput Razer Edge 5G, sada se nadograđuje na novi Snapdragon G3x Gen 2.

tekst3sl3 2

Ovaj premium čipset je namijenjen vodećim prijenosnim računalima koja žele pružiti iskustvo igranja usporedivo s računalima. G3x Gen 2 donosi osmojezgreni Kryo CPU s više od 30% poboljšanja u performansama u odnosu na prethodnika, te novi Adreno A32 GPU s obećanjem 2x boljih performansi.

Samsung Exynos 2400 – flagship čip sa 10 jezgri

Ovaj čipset podržava i praćenje zraka, Wi-Fi 7 i 5G povezivost, a omogućuje FHD+ rezoluciju s maksimalno 144 fps. Impresivno je istaknut i podržava PCIe Gen 4 SSD-ove te pruža podršku za stereo haptiku, poboljšavajući ukupno osjetilno iskustvo.


tekst3sl4

Kompanije poput AyaNeo, Huaqin, Inventec, i Thundercomm već su stupile u suradnju s Qualcommom kako bi razvile nove uređaje pokretane Snapdragon G serijom čipseta, a očekuje se da će ti uređaji biti dostupni kasnije ove godine.

Apple problem agregacije baterije riješava dolaskom iPhone 15 modela – istina ili mit?

S ovom serijom čipseta, Qualcomm namjerava ući snažno na tržište prijenosnih igraćih konzola i pružiti konkurenciju već etabliranim igračima.


tekst3sl5 2

Dali dolazi zaista vrijeme mobilnih konzola ili prijenosnih (kako vam je draže). Odnosno dali se ovim potezom vraćamo u prošlost i razdoblje 80-ih te 90-ih godina, kada smo igrali i gubili sate i sate na Nitendo GameBoy “gadgetima”? Svakako će vrijeme pokazati svoje planove.

itportal.ba

drugi upravo čitaju