SLOVENIJA IGRA ZA 5. POZICIJU / Kako su Zmajevi dobili Zmajčeke?

U posljednjem kolu skupine II Europskog prvenstva u rukometu Slovenija je upisala pobjedu protiv Danske 28:25 i tako izborila utakmicu za 5. mjesto koju će igrati u petak od 15 sati.

Danski niz utakmica bez poraza koji je trajao od 16. listopada 2022. godine kad je Švedska svladala Dance u Eurokupu, je prekinut. Iz perspektive bosanskohercegovačkog rukometa zanimljivo je da je naša reprezentacija slavila upravo protiv Slovenije u prethodnim kvalifikacijama (27:26 u Cazinu) i tako stigla do ključne pobjede koja ju je pogurnula prema Njemačkoj gdje smo doživjeli još jedno katastrofalno predstavljanje na smotri najboljih. Kako su Zmajevi savladali tako jak tim?

Slovenci su od BiH u kvalifikacijama upisali jedini poraz u trenutku kad su već osigurali plasman na Euro u Njemačkoj, a u Cazinu su se pojavili sa rezervnim timom. Ako se usporede 16-člani rosteri sa dvije utakmice onda je jasno da je samo pet igrača iz utakmice sa Danskom nastupilo i u Cazinu. Nijedan od golmana sa Eura nije bio među njima. Na obje utakmice su nastupili konkretno Domen Novak, Miha Zarabec, Stas Jovičič Slatnišek, Kristjan Horzen i Jernej Drobež. Ovih pet igrača su zabili 12 golova Danskoj koja je također već prije ovog meča osigurala polufinale, dok su u Cazinu skupa postigli ukupno 14. Na krilima ove pobjede izabranici Irfana Smajlagića su otputovali u Podgoricu te savladali i opuštenu Crnu Goru sa 25:23. Ekipa izbornika Vlade Šole je na tekućem turniru za jedan gol ispustila drugi krug, a plasirali su se na 14. mjesto i pokazali da su ipak bolja reprezentacija od naše.

Dakle bh. tim je već na putu samog plasmana na Euro imao jako puno sreće, a sa putanjom kojom se reprezentativni rukomet kreće, teško je očekivati da se slične okolnosti poklope i u budućnosti.

Slovenija je Dansku u Kelnu pobijedila prvi put u posljednje 24 godine. Na kraju turnira mogu biti peti ili šesti, što će biti odličan uspjeh za ekipu koja je izgubila u Cazinu od naše reprezentacije na putu plasmana na ovaj Euro.

„Kultura sporta se mora dići na viši nivo“

Hrvati su na turniru padali energetski u utakmicama, a njihov izbornik Goran Perkovac se u neuspjehu osvrnuo i na mentalitet ljudi sa Balkana koji često radi negativnu razliku u odnosu na konkurenciju.

 – Moraju neki igrači ipak sami sa sobom odlučiti da ulažu u sebe. Skandinavci, Austrijanci i Švicarci u slobodno vrijeme jednostavno uzmu bicikl, trče, planinare, a znate i sami da je naša kultura takva da kada smo slobodni ne radimo ništa. Kultura sporta se mora dići na viši nivo, izjavio je Perkovac.

SLOVENIJA IGRA ZA 5. POZICIJU / Kako su Zmajevi dobili Zmajčeke?

SKUPINA II (Hamburg)

1. Danska        5          4          0          1          26        8

2. Švedska      5          3          0          2          3          6

3. Slovenija     5          3          0          2          -2         6

4. Portugal      5          2          1          2          -9         5

5. Norveška    5          2          0          3          1          4

6. Nizozemska            5          0          1          4          -19       1

1. kolo (17. 1.)

Norveška – Portugal   32:37

Danska – Nizozemska            39:27

Slovenija – Švedska    22:28

2. kolo (19. 1.)

Slovenija – Portugal   30:33

Norveška – Nizozemska        35:32

Danska – Švedska      28:27

3. kolo (21. 1.)

Slovenija – Nizozemska         37:34

Švedska – Portugal     40:33

Norveška – Danska     23:29

4. kolo (23. 1.)

Nizozemska – Portugal          33:33

Slovenija – Danska     28:25

Norveška – Švedska   33:23

Piše: Ersan Bijedić

mostar@dnevni-list.ba

The post SLOVENIJA IGRA ZA 5. POZICIJU / Kako su Zmajevi dobili Zmajčeke? appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju