SLABOSTI – IME TI JE ŽENA!

slabosti – ime ti je žena!

Zvanična smjena direktorice KCUS-a Sarajevo dr. Sebije Izetbegović je kraj jedne „ere“.

Piše: Faruk Kajtaz/Iza scene

Finale procesa, koji je započeo još prije zadnjih Općih izbora, koji su u sudačkoj nadoknadi okončani neviđenim „političkim natezanjem“ i uz „asistenciju“ Visokog predstavnika, Christiana Sachmidta da SDA „siđe s vlasti“.

Da se odmah razumijemo, dr. Izetbegović nikada nije bila samo direktorica jedne od najvažnijih medicinskih ustanova u Sarajevu i BiH, te ljekar. Nije to nikada niti željela biti. Pozicija direktorice joj nije bila dovoljna, već se ugurala i u politiku za šta je imala punu podršku svoga supruga – lidera SDA Bakira Izetbegovića.

I kako dr. Sebija nije bila tek obična direktorica – tako ni Bakir nije bio tek „običan suprug“. Bio je on puno više toga. Za razliku od drugih samozatajnih dama političkih uglednika, Sebija Izetbegović je bila i još uvijek je javno vrlo eksponirana, a što je itekako podržavao i još podržava njen suprug.

Javnost je vrlo brzo stavila znak jednakosti između supružnika.

Primjera takve regionalne „simbioze“ praktički nema, osim možda nekih dalekih sličnosti između Ive Sanadera i njegove supruge. Izetbegovići, naime – nisu bili samo bračni, već i politički partneri. O Sebiji se nije pisalo samo zbog frizura ili tašne, već i izbog političkih problema na koje je mogla ili nije morala imati utjecaj.

Na kraju to je i nevažno, jer je najvažnije šta je o tome mislila javnost. A javnost ne oblikuju samo činjenice, već i percepcije. Nove komunukacije putem društvenih mreža, koje se prije mogu nazvati -manipulacijama, ali koje narod voli i spreman im je povjerovati.

Miješanje politike i braka rijetko na kraju završi kako je planirano.

Pozicija je to koja vas kao politički par može dovesti u vrlo nezgodne pozicije, jer vama nesklona politička javnost vas vrlo lako može pozivati za sukobe interesa, nepotizam ili pak „koncentraciju moći pod jednim krovom“. Osim toga, svaki problem jednog od partnera u ovoj „igri“ je po zakonu spojenih političkih posuda i VAŠ problem. Bez obzira šta je prava istina.

slabosti – ime ti je žena!
SLABOSTI – IME TI JE ŽENA!

Dobro su znali to oni koji su baš preko direktorice KCUS-a Sarajevo nišanili sasvim drugu metu – SDA i Bakira Izetbegovića.

A ona im je, bez obzira na argumentaciju, koja je stajala iza njenih javnih objeda i defamacija – itekako pomogla!

Ponajprije svojim načinom javne komunikacije, koji bi se mogao nazvati školskim primjerom rada u korist vlastite štete! Dr. Izetbegović je naime, počesto – onako „s visine“ (u)mislila da je puno važnija suština onoga o čemu govori od načina na koji to kaže.

To joj se na kraju vratilo kao bumerang. Političkim oponentima je dala „mesa“ za nove objede, dok je javnost zbog takvog stava nije mogla doživjeti na način kako je to ona željela. Kao brižnu suprugu i onu koja naporno radi za opće dobro.

Čak i svoje dobre strane u radu ili političkom javnom djelovanju Izetbegovićka je znala upropastiti vrlo lošim medijskim istupima. Kao da nije bilo nikoga „okolo“ ko bi je mogao posavjetovati u vezi sa medijima i javnim nastupima ili to – možda zbog njenog osjećanja vlastite važnosti – nije bilo moguće? 

Bakir Izetbegović čak je u pravu kada tvrdi da se protiv njegove supruge „vodila prljava kampanja“, ali to je bilo i očekivano.

Politika (i s njom povezana moć) – naime, nije čitanje „lijepe književnosti pored vatrice u kaminu“, već prljava borba za nož u blatu – kako je to „objasnio“ glavni lik iz  serije „Succession“ – izmaštani milijarder Logan Roy (David Cox).    

Smjena sa čelne pozicije jedne od najvećih medicinskih ustanova je dobra prilika za javni „reset“ Sebije Izetbegović.

Za taktiku logičnog povratka par koraka unazad. Za malo manje neopravdanog i nadmenog optimizma i puno više promišljanja o neverbalnoj komunikaciji, formi i na kraju krajeva – javnoj percepciji.

Ali kako čujem, doktorica već izjavi kako je “bez imalo lažne skromnosti bila izvrsna direktorica”.

I da, najavila je i tužbe…

The post SLABOSTI – IME TI JE ŽENA! first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju