25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

SIRIJAC MAHMOUD ZAIN VODI USPJEŠAN BIZNIS U BIH: OVO RAJ NA ZEMLJI, MOJ HALEP JE SKROZ UNIŠTEN

Studije su ga najprije odvele u Zagreb, gdje je diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti i živio od 1988. do 1995. godine. Po završetku fakulteta poslovne prilike su ga odvele najprije u Njemačku, a potom i u našu zemlju.

  • Krajem 1999. dobio sam poziv od tadašnjeg generalnog direktora Una lijek d.o.o. doktora Hassana Naggara kako bih pomagao oko prijevoda jer znam arapski jezik. Tada sam bio suvlasnik jednog dijela firme Una lijek d.o.o.. Tako smo počeli dolaziti redovno u Sarajevo da razmotrimo mogućnosti za razvijanje i širenje biznisa. U Njemačkoj sam imao svoju firmu Imex GmbH, a koja je radila izvoz za Dubai i druge arapske zemlje najprije rezervnih dijelova za mašine, a potom smo prešli na medicinsku opremu i opremu za bolnice.

Godine 2004. sam došao u BiH i preuzeo sam vođenje firme Una lijek d.o.o. od brata Ahmeda, doktora oftalmologije koji je do tada vodio firmu u Bosni i Hercegovini. To je bio veliki izazov za mene i pitao sam se zašto ne bih radio prema svojim idejama. Una lijek je u tom periodu imala osam apoteka u BiH, u Sarajevu, Cazinu i Velikoj Kladuši – počinje za Faktor svoju priču Mahmoud Zain čija firma se bavi distribucijom, veleprodajom i maloprodajom farmaceutskih proizvoda, medicinskih instrumenata, kozmetičkih preparata, kao i drugih proizvoda iz oblasti parafarmaceutike i zdravstva.

Posjećivao sajmove i počeo uvoziti tlakomjere

Kako dodaje, kao inženjeru mu to nije bio jako zanimljiv posao i onda je počeo raditi oko tehničkih stvari, posjećivati različite sajmove, između ostalog i sajam Medica, jedan od najvećih svjetskih sajmova medicinske opreme i pomagala.

  • Tu sam se upoznavao sa novitetima i shodno saznanjima počeo sam tražiti dodatne kvalitetne proizvode po prihvatljivim cijenama koje bismo mogli plasirati na tržište BiH. Kroz život u Hrvatskoj i BiH sam dublje razumio mentalitet ljudi i počeo sam razmišljati na način kako da doprinesem ponudi sa kvalitetnim aparatima, a cjenovno povoljnim za tržište. To je za mene bio uspjeh, na neki način nadoknaditi i pomoći ljudima koji su prošli kroz godine. Tako sam godinama posjećivao sajmove i počeo sam uvoziti tlakomjere, pa toplomjere, stetoskope, laringoskope, sportski program za povrede, hladne i tople komprese, a potom i dodatke prehrani poput multivitamina.

Proširivanjem asortimana ukazala se potreba za dodatnim skladišnim prostorom. Otkazali smo zakup poslovnog prostora 2006. godine i kupili objekat na Ilidži u ulici Blažujski drum. Pošto je bila u pitanju mala kuća, bilo je potrebno izvršiti rekonstrukciju i nadogradnju, kako bismo izgradili objekat sa 1.200 kvadrata sa velikim udjelom skladišnog prostora za proizvode od sedam predstavništava koje smo radili. Firma Una lijek d.o.o. posluje po ISO standardu EN ISO 9001 : 2015 i pridržava se svih propisa dobre distributivne prakse – nastavlja ovaj diplomirani inženjer.

PROČITAJ  KAKANJCI U VELIKOM BROJU POSLALI JASNU PORUKU: PRIJEDOR NEĆE I NE SMIJE BITI ZABORAVLJEN

Njegova firma se bavi direktnim uvozom proizvoda firmi Beurer GmbH, Hoffman& Sommer, Lifemed i KaWe. Zapošljava 12 radnika, od kojih je dio angažiran u maloprodajama u BBI centru i na Ilidži, a dio u veleprodaji.

  • Mi imamo veliko skladište, uvozimo robu, radimo registraciju, prevode i onda distribuiramo apotekama i technoshopovima. U biznisu mi nisu najvažniji novci, oni su nevažni i nisu moj jedini cilj. Prioritet mi je kvalitet i da uživam u onome što radim. Bosna i Hercegovina je važan dio mog života. Uspio sam nešto što mnogi nisu. Hvala Bogu da sam imao šansu da napredujem nakon fakulteta na jedan zdrav način. Mislim da u Bosni i Hercegovini ima mogućnosti i potencijala za napredak, pogotovo za mlađe generacije koje drugačije razmišljaju. Jako sam pozitivan i smatram da ima budućnosti ovdje. Prvi Beurer shop smo otvorili u BBI centru 2015. godiine, a krizne godine 2021. otvorili smo shop na Ilidži. Imamo podršku inostranih partnera, a baš uskoro nam u posjetu dolazi Beurer export manager Thomas Krauss – govori Mahmoud.
sirijac mahmoud zain vodi uspješan biznis u bih: ovo raj na zemlji, moj halep je skroz uništen
SIRIJAC MAHMOUD ZAIN VODI USPJEŠAN BIZNIS U BIH: OVO RAJ NA ZEMLJI, MOJ HALEP JE SKROZ UNIŠTEN

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u rodnoj Siriji, koja je opustošena i uništena ratom u posljednjih deset godina.

  • Moj Halep je skroz uništen kroz bombardovanje. Tamo više nemam ništa. Moji roditelji su preselili na bolji svijet, ostatak familije, neko je umro, neko je bio prinuđen da ode. Za sada tamo nema budućnosti. Jako je tužno. Ja sam više od pola života van Sirije, ali ipak se sjetim djetinjstva, škole i ostalog. Nažalost, to je bilo gore od svega o čemu smo razmišljali da se može desiti. Sve što je bilo u Bosni, u Siriji se još gore desilo – kaže Zain.
-Click Here To Join Native Media

Sin završava za kuhara, a kćerka je policajka

Zainova porodica živi u Njemačkoj. Njegov sin Rajan završava školu za kuhara, a kćerka Danja je policajka, dok je supruga vrhunski majstor za zlato.

  • Imam jako dobar i fin tim i imam jako puno povjerenja u njih. Kada boravim u Njemačkoj, radimo videokonferencije i tako sve super funkcioniše. Veliki je uspjeh kada se možete osloniti na nekoga. Ipak ima u Bosni nešto što drugdje nema – mišljenja je vlasnik Una lijeka.
PROČITAJ  KO SDA SARAJEVO: VLASNIK TROJKE BI ZAISTA MOGAO U ZATVOR

Iznio je i svoje mišljenje po pitanju velikog broja migranata koji su prisutni u cijeloj BiH.

  • Uspjeh ne može doći na silu. Čovjek ne može budućnost stvoriti silom. Bog svakome daje šansu, ali ako vide da su im vrata zatvorena na tom putu koji se zove teški put, zašto ostaju tu. Ja se ne slažem da trebaju ostati ovdje. Oni su se trebali vratiti u svoju državu i tamo napraviti nešto. Vidjeli su svijet i sve to. Ti momci koje viđamo kako stoje na semaforima su jaki momci koji mogu napraviti puno toga u svojoj državi. Oni žele u Njemačku, ali tamo teško mogu ući.

U Njemačku su ušli samo oni koji su imali tešku situaciju ili ratnu situaciju. Za mene oni nisu ratne već ekonomske izbjeglice. Ako su toliko godina vidjeli da nemaju šansu i da nisu u stanju da nastave to što su planirali, bolje je da to prekinu i vrate se u svoju državu, da budu sa svojom familijom. Bog će im dati neku novu šansu. To je svakako njihova odluka, ali je tužno da su mnogi od njih završili škole, a sada stoje na semaforu i prodaju maramice – zaključuje Mahmoud.

Kako kaže, zaljubljen je u ljepote BiH. Gdje god da krene uživa u zelenilu, prirodi, planinama, rijekama i jezerima.

  • Sami vidite da ovdje dolaze turisti iz svih zemalja da uživaju. Bosna i Hercegovina je raj na zemlji – kaže na kraju rođeni Sirijac.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa