SIPA U SARAJEVU PROVELA AKCIJU ‘HIJENA’: UHAPŠENE ČETIRI OSOBE

sipa u sarajevu provela akciju ‘hijena’: uhapšene četiri osobe

Organizirani kriminal 

Četiri lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Neovlašten promet opojnom drogom“, „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe“, „Pranje novca“ iz Krivičnog zakona BiH, te „Nanošenje teških tjelesnih povreda“ i „Oštećenje tuđe stvari“ iz Krivičnog zakona FBiH.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Republike Srpske, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Zničko-dobojskog Kantona i Federalnom upravom policije.

Saradnja sa Španijom i Švedskom

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju naprijed navedenih krivičnih djela, a koja saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky. U navedenom predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Lica lišena slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, bit će predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH. 

The post SIPA U SARAJEVU PROVELA AKCIJU ‘HIJENA’: UHAPŠENE ČETIRI OSOBE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju