2 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

Sindikati i radnici Čistoće sutra prosvjeduju

TRI sindikata koja djeluju u podružnici zagrebačke Čistoće najavila su za sutra prosvjed ispred ulaza u Čistoću tražeći podizanje plaća najmanje plaćenim radnicima i usklađivanje koeficijenata s drugim podružnicama Holdinga. 

Kako je rekao predsjednik sindikata Čistoće Zdravko Stoilković, na prosvjed su se odlučili nakon što su se Uprava Holdinga i zagrebačka gradska uprava oglušili na njihove dopise u kojima su tražili sastanak i razgovor o povećanju koeficijenata i usklađivanju plaća s inflacijom, o čemu je svoje nezadovoljstvo potpisivanjem peticije potvrdilo 1116 radnika.

“Nakon prikupljenih 1116 potpisa obratili smo se gradonačelniku, Upravi Zagrebačkog holdinga i našem voditelju, i tražili smo sastanak u roku od 10 dana, očekujući da će nas pozvati, da ćemo razgovorima doći do rješenja koje je prihvatljivo i za radnike i za poslodavce”, kazao je Stoilković za Hinu. “Oni nas, međutim, uopće nisu zvali, oglušili su se na naš poziv, oglušili su se na 1116 potpisa radnika i sukladno tome mi organiziramo prosvjed kako smo i najavili”, dodao je.

Istaknuo je da radnici Čistoće rade teške, slabo plaćene poslove, zbog čega je fluktuacija radnika velika. Istovremeno, kaže Stoilković, za te poslove nema interesa na tržištu rada te je podizanje plaća postalo nužnost.

Traže veće plaće

Konkretno, kako je riječ o poslovima s posebnim uvjetima rada, sindikati i radnici traže usklađivanje dodataka na uvjete rada određenih sistematizacijom radnih mjesta tako da se plaća radnika s najnižim primanjima nešto podigne i bude u skladu s poslovima koje obavljaju. Osim povećanja osnovice, traže i usklađivanje koeficijenata zaposlenih u Čistoći s istim poslovima u drugim podružnicama Holdinga.

  Vođa zemunskog klana došao u Srbiju. Bio 10 godina u zatvoru u Španjolskoj

“To su dvije odvojene stvari. Ono što tražimo u principu je da se dignu plaće radnicima koji su najmanje plaćeni i da se usklade koeficijenti koji su uparivi, odnosno, usporedivi, gdje se obavljaju isti poslovi u raznim podružnicama, za koje zaposleni kod nas imaju manje koeficijente nego drugdje. Znači, tražimo u najmanju ruku izjednačavanje koeficijenata s drugim podružnicama”, pojasnio je Stoilković.

Sindikati su tražili razgovor s poslodavcem kako bi u pregovorima došli do sporazuma oko toga što bi bio minimum na koji mogu pristati. Nakon što je prošao zadani rok, odlučili su se održati prosvjed, i to u srijedu u 13 sati ispred ulaza u Podružnicu Čistoća, Radnička cesta 82.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Jasmin
Jasminhttps://tnt.ba
Jasmin je totalni ovisnik o vijestima koje vam prenosi gotovo 24 sata dnevno.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa