31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

SINDIKAT POLICIJSKIH I DRŽAVNIH SLUŽBENIKA RAZOČARAN RADOM MINISTARSTVA: SA SPRATA NA SPRAT U ISTOJ ZGRADI POŠTA PUTUJE 15 DANA

Konkretno, obratili su se Uredu visokog predstavnika (OHR), Misiji OSCE-a u BiH, Transparency Internationalu BiH, Instituciji Ombudsmena za ljudska prava u BiH, Skupštini te Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo.

U svom dopisu navode da pomenute institucije upoznaju sa neistinimitim, netačnim i punim dezinformacija navodima Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo na prigovor Sindikata od 28. aprila 2022. godine.

Prigovorom su, kako navode, ukazali na greške u radu službenice Ministarstva, Anele Džabija, u vezi sa njenim postupanjem u registraciji i upisu u Registar Sindikata, nakon čega su dobili rješenje od 25.04.2022. godine, kojim se zahtjev za registraciju Sindikata odbacije kao nepotpun, pri čemu se Ministarstvo pozvalo na član 31. stav 2. Zakona o udruženjima i fondacijama („Službene novine F BiH“ broj 45/02) i kao osnov za donešenje Rješenja navelo da u zakonom predviđenom roku Sindikat nije izvršio dopunu i uređenje Zahtjeva.

  • Naglašavamo da je Sindikat na Obavijest Ministarstva broj: 03-03-30-18463/22 od 12.04.2022. godine o dopuni Zahtjeva dostavio tačno pobrojano tražene akte, a naknadno dostavilo i novu saglasnost resornog ministarstva za korištenja termina „Kanton  Sarajevo“ u svom nazivu, iako u Obavijesti nije navedeno za potrebnim dostavljanje nove saglasnosti, a što je bio jedan od glavnih razloga Ministarstva da je „tražena dopunjena dokumentacija“ nepotpuna i osnov donošenja negativnog Rješenja dana 25.04.2022. godine za nedostavljanje iste u Zakonom predviđenom roku.
  • Obavijest je Sindikatu dostavljena 20.04.2022. godine, a Rješenje Ministarstva kojim se Zahtjev odbacuje je doneseno 25.04.2022. godine. Dakle, Rješenje je doneseno u roku od 5 (pet) dana od dana dostavljanja Obavijesti – navode iz Sindikata.
PROČITAJ  EVO KOLIKO JE RUSIJA ZARADILA OD NAFTE I PLINA U PRVIH 100 DANA RATA: IZNOS JE NEVJEROVATAN

Smatraju da je takvim postupanjem prekršena odredba člana 31. Zakona o udruženjima i fondacijama („Službene novine F BiH“ broj 45/02) na koje se, ističu, u kompletnoj korespondenciji Ministarsrtvo jedino i poziva, budući da je u toj odredbi navedeno da se nedostaci u podnesenom zahtjevu za upis u registar otklanjaju u zakonskom roku od 15 dana od dana primitka obavještenja otkloni utvrđene nedostatke.

  • Ministarstvo je grubo prekršilo Zakon i predmet nije riješilo u zakonskom roku nego je proizvelo preuranjeno Rješenje ne poštujući Zakonom propisanu proceduru. Ministarstvo je donošenjem Rješenja peti dan nakon dostavljanja Obavijesti Sindikatu, onemogućilo sindikat da eventualno dopuni Zahtjev sa novom saglasnosti za korištenje termina „Kanton Sarajevo“ u svom nazivu u zakonom predviđenom roku od 15 (petnaest) dana – pojašnjavaju iz Sindikata.
sindikat policijskih i državnih službenika razočaran radom ministarstva: sa sprata na sprat u istoj zgradi pošta putuje 15 dana
SINDIKAT POLICIJSKIH I DRŽAVNIH SLUŽBENIKA RAZOČARAN RADOM MINISTARSTVA: SA SPRATA NA SPRAT U ISTOJ ZGRADI POŠTA PUTUJE 15 DANA

Dalje navode da u Obavijesti nigdje nije naglašeno da je Sindikat u obavezi dostaviti novi uređeni akt „saglasnost resornog ministarstva za korištenje termina „Kanton Sarajevo“ u svom nazivu“, te da su od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica Kantona Sarajevo prethodno dobili odobrenje da u svom nazivu koriste termin „Kanton Sarajevo“.

Stoga razlog Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo za novom saglasnosti ocjenjuju nepotrebnim i u najmanju ruku trivijalnim.

Sindikat je iz navedenih razloga posumnjao da je moguće da su u Ministarstvu izvršene određena opstrukcije prilikom dostavljanja rješenja, obzirom da je Ministasrvu trebalo 20 (dvadeset) dana da dostavi rješenje Sindikatu od dana kada je urađeno rješenje.

  • Iz prethodno pomenutog razloga Sindikat se Ministarstvu obratio sa Zahtjevom za pristup informacijama, na osnovu kojeg je Ministarstvo dostavilo odgovor broj: 03-06-45-7504/22 od 03.06.2022. godine u kojem su između ostalog dostavljeni odgovori sljedeće sadržine: Ministarstvo je Sindikatu Rješenje uradilo 25.04.2022. godine, Ministarstvo je otpremilo iz Ministarstva na pisarnicu navedeno Rješenje 09.05.2022. godine, a sa pisarnice je Rješenje Sindikatu otpremljeno 10.05.2022. godine. Postavlja se opravdano pitanje, zbog čega je Ministarstvu trebalo da otpremi na pisarnicu Rješenje 15 (petnest) dana, posebno ako je bilo upoznato u više navrata o žurnosti u registraciji Sindikata – pitaju se u Sindikatu.
  • Poređenja radi, u vremenu kada sa savremenim trendovima na globalnom nivou ne postoji svjetska destinacija na koju se ne može otpremiti ili dopremiti pošta u trajanju do desetak dana, u Vladi Kantona Sarajevo u Ministarstvu od Ministarstva do pisarnice (jedan sprat) pošta putuje 15 dana. Sramota! – navode iz Sindikata.
PROČITAJ  Dalić: ‘Nije korektno i humano igrati četiri utakmice u deset dana’
-Click Here To Join Native Media

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa