SESIJA KRUGA 99 Bečarević: Istočna interkonekcija je Dodikova hedija Putinu, Južnu mora voditi BH Gas kao strateški cilj države

Istočna konekcija protiv Južne konekcije? bila je tema današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a uvodničar je bio Almir Bečarević, stručnjak za energetiku i ministar  komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

“Prema informacijama koje imam o onome što će se dešavati narednih sedam dana je da će Nova istočna konekcija vjerovatno proći na Vijeću ministara BiH i velika je žurba da ona što prije prođe. Razlozi su vrlo jednostavni, imat ćemo u narednom periodu obrađanje predsjedavajuće Predsjedništva BiH pred Vijećem sigurnosti UN, a s druge strane će vjerovatno u narednih 20 do 30 dana sa ovom hedijom, ja ću je tako nazvati, gasovodom koji nije samo gasovod, on je i termo elektrana na plin, odnosno jedna vrsta politike, Milorad Dodik će posjetiti Moskvu i pored ordena uručit će i ovu hediju i očekivat će s te strane kredite koji bi trebali ne samo pomoći njemu u realizaciji istočne interkonekcije, već i Rs u samoj ekonomskoj stabilnosti”, poručio je Bečarević. 

Kako kaže, oko Južne interkonekcije trenutno se razmatraju dvije opcije. 

“Ne mogu sa sigurnošću reći koja će opcija biti, jer još uvijek su velike snage koje zahtjevaju da tu Južnu interkonekciju realizuje nova kompanija formirana u Hercegovini ‘Južna plinska interkonekcija’ i da se faktički izbaci BH Gas iz ovog projekta, kompanija koja je Južnu konekciju dovela do glavnog projekta. Drugi prijedlog, uslovno rečeno, je da se BH Gas transformiše u neki hibrid koji bi imao svoj dio preduzeća u Mostaru i gdje bi direktor BH Gasa bio u Sarajevu, a jedan izvršni direktor u Mostaru, koji bi faktički kontrolisao sve ono dole što se radi. To bi opet bilo podijeljeno po nacionalnoj osnovi”, rekao je Bečarević na konferenciji za medije uoči sesije. 

Dodaje da mu je zaparala uši deklaracija Hrvatskog narodnog sabora kojom je Južna plinska interkonekcija proglašena strateškim značajem za hrvatski narod. 

“Ne znam kako nešto može biti od strateškog značaja za neki narod ako bi krajnja odrednica tog plina trebala biti u gradu Sarajevu. Koliko znam ovdje žive tri naroda, tako da mi nije jasno šta znači sama ta odrednica da je neki plinovod i ne znam dal u Evropi ima da je nešto od nacionalnog interesa za jedan narod. Ovdje je pitanje država, jer oba gasovoda prelaze državnu granicu. Apsolutno nije tačno ono čime nas bombarduju da je istočna interkonekcija sa entitetskog podignuta na državni nivo, jer Dodik zna da ne može realizovati Istočnu interkonekciju bez Vijeća ministara, Parlamenta i Predsjedništva BiH. Isto tako i Južna interkonekcija podrazumijeva državne instance. Ova dva projekta su suprotstavljena već decenijama, jer Nova istočna interkonekcija datira još iz 2005. godine i tada se zvao projekat Sava. On je bio oslonjen na ruski gas, kasnije trebao biti povezan s otkazanim projektom Južni tok, kasnije Turski tok. Istočna interkonekcija se oslanja na ruski gas i Turski tok”, pojasnio je Bečarević. 

Pojasnio je da što se tiče Južne interkonekicije ona je direktno povezana sa LNG terminalom. 

“Odnosno, ono što je još bitnije, a ja se nadam da će i taj projekat ubrzo krenuti, a to je projekat IAP, to je azerbejdžanski gas, odnosno Južna plinska interkonekcija, koja je već došla do Albanije, odnosno podmorjem do Italije i  sada bi trebalo da se preko Crne Gore i Hrvatske izgradi gasovod prema Evropi. BH Gas je u sve gasne karte ucrtao Južnu interkonekciju kao odvojak sa projekta IAP, tako da diversifikacija izvora snabdijevanja, sigurnost snabdijevanja u ponom obimu. Dok je Nova istočna interkonekcija samo novi ulaz prirodnog gasa i ne garantuje stabilnost snabdijevanja”, ističe Bečarević. 

Pojašnjava da je ranije ruski Gasprom prema Evropi izvozio 600 milijardi kubika gasa, a sada 75 miliona. 

“I onda nam kažu da bi trebali slijediti Evropu, mi preko Istočne interkonekcije idemo za ruskim plinom, kojeg se Evropa oslobađa”, napomenuo je Bečarević. 

nap.ba

drugi upravo čitaju