Senatori pisali Blinkenu: Postoji osnova za održavanje prisutnosti mirovnih snaga u BiH

SARAJEVO, (Patria) – Četvero američkih senatora – Jeanne Shaheen, Thom Tillis, Chris Murphy i Roger F. Wicker uputili su jučer pismo američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu i američkom ministru odbrane, generalu Lloydu J. Austinu, u kojem su izrazili duboku zabrinutost za mir i stabilnost u našoj zemlji te pozvali na osiguranje podrške za nastavak misije EUFOR-a, ali i pripremu za nastavak prisustva mirovnih snaga u Bosni i Hercegovini ukoliko UN ipak ne obnovi mandat EUFOR-u., prenosi Slobodna Bosna.

Pismo četvero senatora prenosimo u cijelosti:

Dragi sekretaru Blinken i sekretaru Austin,

Pišemo vam da izrazimo našu duboku zabrinutost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Krhkost mira uspostavljenog Daytonskim mirovnim sporazumom je vidljiva i alarmantna. Putinov rat u Ukrajini je ohrabio igrače u Bosni i Hercegovini koji već dugo vremena imaju podršku od Kremlja i drugih vanjskih igrača, i rizik od nasilja ne može biti ignorisan. Sjedinjenje Države moraju se fokusirati na održavanje mira u Bosni i Hercegovini.

22. novembra 2004. godine Vijeće sigurnosti UN-a je Rezolucijom 1575 uspostavilo Operaciju Althea – Evropske snage u Bosni i Hercegovini, kao legalnog nasljednika sigurnosnih snaga NATO-a (SFOR) koji je čuvao mir devet godina nakon rata. U vrijeme primopredaje, NATO trupe brojale su 7 hiljada vojnika i EUFOR je startao sa sličnim brojem snaga. Tokom godina, broj se stalno umanjivao, kao što je i trebao u skladu sa napretkom prema trajnom miru. Posljednji destabilizirajući politički događaji u zemlji, ipak, ukazuju na jasan preokret situacije koja zahtijeva usklađeniji strateški odgovor od članica EU, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država na tome kako osigurati dovoljne podrške za misiju EUFOR Althea.

Sjedinjene Države trebale bi pozvati svoje evropske partnere da garantuju trupe i opremu potrebnu za održavanje trenutnog sastava EUFOR-a od minimalno 1100 vojnika. U ovom trenutku, Sjedinjene Države bi također trebale ispitati svoju podršku EUFOR-u kako bi utvrdile može li se učiniti i više od logističke podrške i obuke. Prošle godine, lider bosanskih Srba Milorad Dodik je pojačao retoriku za secesiju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Napetosti su visoke, a rizik da mala provokacija izazove daljnju destabilizaciju, pa čak i nasilje, je stvaran, a potreba za učinkovitim odvraćanjem je hitna.

Budući da snage Sjedinjenih Država nisu dio EUFOR-a, NATO štab u Sarajevu ostaje jaka veza sa lokalnim snagama, a prisustvo NATO trupa šalje jasan signal širom zemlje i regije. Sjedinjene Države i naši NATO saveznici moraju raditi zajedno na jačanju NATO štaba u Sarajevu, a to počinje osiguravanjem da rezultati summita u Madridu, tačnije prilagođene mjere podrške i program izgradnje obrambenih kapaciteta, odgovaraju potrebama i imaju dobre resurse. Rusija i dalje tvrdi da je Zapadni Balkan unutar njene sfere utjecaja, a ruski zvaničnici izdali su brojne izjave podrške regionalnim akterima koji se protive europskim integracijama i NATO-u. Sjedinjene Države ne smiju zatvarati oči pred ovim prijetnjama; mi moramo pokazati našu posvećenost Evropskoj sigurnosti održavanje efektivnog prisustva na Balkanu kao što nastavljamo odgovarati ničim izazvanoj agresiji Rusije na Ukrajinu.

Također, apeliramo na Bidenovu administraciju da razvije strategiju, u saradnji sa Evropskom unijom, kako da održi mirovne snage u Bosni i Hercegovini u slučaju ruskog veta na mandat EUFOR-a. Ruski veto se očekuje, moguće uz podršku Kine, kada se glasanje za obnovu mandata nađe pred Ujedinjenim nacijama u novembru. Naše je mišljenje da postoji pravna osnova za održavanje prisutnosti mirovnih snaga u BiH za koju nije potrebno odobrenje UN-a. Iako bismo svakako trebali raditi na osiguranju besprijekorne obnove mandata EUFOR-a, moramo se pripremiti za kontinuiranu prisutnost mirovnih snaga.

Ozbiljno NATO planiranje za nepredviđene situacije je ključno, stvarajući važnu polugu u UN-u za odvraćanje potencijalnog ruskog veta u Bosni i Hercegovini te prenošenje važne poruke liderima u zemlji. Stoga tražimo brifing od ministarstava obrane kako bismo bolje razumjeli međuagencijsku strategiju i kako bismo se pripremili za kontinuiranu predanost SAD-a Daytonskom mirovnom sporazumu i miru u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Države su potrošile decenije investirajući u mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo dopustiti da nam pozornost sada posustane.

nap.ba

drugi upravo čitaju