18.8 C
Sarajevo
Sub, 08, 22

Schmidtova odluka bila neophodna: Po Čovićevom tumačenju CIK ne bi dobio novac prije jula

Piše: A. Vrabac 

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH danas je oštro kritizirao odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je nametnuo da Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) u cijelosti prebaci 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji za provedbu Općih izbora.

Čović je danas pokušao pojasniti kako su upravo HDZ i njihovi ljudi u Vijeću ministara BiH izvršili pritisak kako bi se usvojio državni budžet i osigurao novac za izbore te da je potpuno pogrešna odluka Vijeća za implementaciju mira i Ureda visokog predstavnika da se nametne odluka o finansiranju izbora. On je kazao da je čak bila usvojena i odluka koja je omogućila sredstva CIK-u te da se „našao alibi da to nije dovoljno sredstava“. Riječ je o odluci o 9,7 miliona KM što zaista nije bilo dovoljno, nakon čega je i reagirao visoki predstavnik.

„Takva odluka narušava odnose u BiH, pogotovo kada imate činjenicu da je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo i prijedlog proračuna i tu odluku, a onda imate intervenciju sa strane. Mi, naravno, te odluke poštujemo i nismo reagirali s tim da želimo skrenuti pozornost da nametanje odluka nije način ako želimo europski put“,  kazao je Čović.

Međutim, situacija koju trenutno imamo sa usvajanjem državnog budžeta ipak pokazuje da je odluka visokog predstavnika bila neophodna jer da je CIK čekao usvajanje budžeta kako bi im se osigurao ostatak sredstava, došle bi u pitanje sve neophodne procedure prije samih izbora.

-

Podsjećamo, Nacrt budžeta usvojen je na sjednici Vijeća ministara BiH 6. juna. Zatim je upućen Predsjedništvu BiH koje ga je usvojilo 8. juna. Nacrt Budžeta dalje se upućuje PS BiH. Ali sjednica Predstavničkog doma PS BiH zakazana je tek za 27. juni na kojoj će biti razmatran budžet za 2022. 

  DF: Odluka suda u Strazburu vjetar u leđa u pravnoj i političkoj borbi za građansku državu

Također, na sjednici Doma naroda PS BiH zakazanoj za 15. juni nema Nacrta budžeta institucija, pa bi se vjerovatno sjednica zakazala tek krajem juna nakon usvajanja u PD PS BiH. Dakle, potrebna sredstva Centralnoj izbornoj komisiji BiH ne bi bila operativna ni više od mjesec i po nakon što je istekao zakonski rok 19. maja.

Iako je HDZ BiH pokušao na sve način blokirati Opće izbore, ucjenjivati određenim odlukama, prijetiti blokadama i novim teritorijalnim reorganizacijama što je naišlo na osudu međunarodne zajednice, Čović je danas ipak u potpunosti prihvatio realnost i najavio da će učiniti sve da HDZ ostvari što uvjerljiviju pobjedu na izborima.   

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa