2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

SCHMIDT PORUČIO: USTAVNI SUD FBIH MORA FUNKCIONISATI, DAO SAM ROK VODSTVU FBIH DA DO PETKA DAJU PRIJEDLOGE SUDIJA

Na početku je kazao kako posljednjih dana nije bio nezaposlen, te se zahvalio svim biračima koji su izašli na izbore i iskoristili svoje pravo.

  • Znate da sam na početku godine rekao kakav god Izborni zakon bio, izbori će biti održani. Bilo je teško da se odvoji budžet za izbore, ali se nisu uspjeli dogovoriti o tome. To je dovelo do toga da sam donio odluku o finansiranju izbora i da sam CIK-u obezbjedio sredstva da ne bi sve bilo u pitanju. Nismo sigurno mogli eliminisati sve izborne prevare, ali nakon razgovora sa promatračima ustanovili smo da smo imali manje prekršaja nego na prošlim izborima i da je to u vezi sa paketom integriteta koji sam donio, a oko čega se nisu stranke dogovorile – naveo je Schmidt.

Istakao je da se ne ponaša kako bi trebalo kada je riječ o izbornim rezultatima.

  • Ne može biti da četiri godine ne rade one većine i ne donose odluke. Mi smo nažalost u FBiH morali utvrditi. Nismo imali izabranu vladu i sve se zasniva na odlukama iz 2014. godine. Moj cilj je bio da nam se to ne može desiti. Zemlja koja želi u EU mora stvoriti uslove za to odnosno da u kratkom periodu nakon izbora donese odluke ko će biti predsjednik, premijer, zamjenici – pojasnio je.
SCHMIDT PORUČIO: USTAVNI SUD FBIH MORA FUNKCIONISATI, DAO SAM ROK VODSTVU FBIH DA DO PETKA DAJU PRIJEDLOGE SUDIJA
  • Čudi me da je nekoga to iznenadilo. Ja sam to uradio u nedjelju. Prije i poslije toga sam razgovarao sa predsjednicima stranaka koji su mi ukazali razumijevanje na mojoj odluci. Ako želite vidjeti koje su partije od SDA do HDZ, svim ostalim strankama pa i one građanske stranke koje su mi hitne i za koje smatram da su veliki element demokratskog sistema u zemlji. Šutio sam do zatvaranja izbornih jedinica. Nije bio cilj da se nekome da prednost ili oduzme prednosti. Ono što mi je bilo bitno  zbog funkcionalnosti Federacije je da Sud FBiH ima manje sudija nego što treba. Ja sam sebi dopustio da budem neljubazan. Rok do petka sam dao da se napravi prijedlog za imenovanje sudija, a to znači da bi sada Dom naroda morao imati sjednicu i donijeti odluku. U svojoj odluci sam se pobrinuo za to da i nakon izbora Dom naroda Federacije se može sastati – kazao je Visoki predstavnik.
  NE BI MI BILO ŽAO I DA SAM GA UBIO: Prva izjava Kristijana Golubovića nakon napuštanja Zadruge

Osvrnuo se na temu da li će donijeti Izborni zakon i na to kakav će on biti, te naglasio kako se mora preraditi.

SCHMIDT PORUČIO: USTAVNI SUD FBIH MORA FUNKCIONISATI, DAO SAM ROK VODSTVU FBIH DA DO PETKA DAJU PRIJEDLOGE SUDIJA
  • Reforma je potrebna i sada kao i ranije. Sejdić, Finci, Zornić i sve presude se moraju implementirati i to nam je zadatak da se zajedno pobrinemo za implementaciju presuda koje čekaju 12 godina. Kada je riječ o pitanju ko treba šta da uradi, vi to znate bolje od mene u zemlji. Jedan pristup je Dejtonski, ali naravno s pravom još jedan koncept, a to je onaj koji dovodi u pitanje kako se etničke difrencijacije mogu obezbjediti kako bi svi ljudi imali ista prava, a to je ulaz u EU. S tim u vezu, moramo da vodimo računa o specifičnostima zemlje i da vidimo kako približiti ove teme – poručio je Schmidt.

Naglasio je kako je potrebno da se odmakne od toga da samo predstavnici partija donose odluke za budućnost zemlje.

  • Dejton 2 je odluka koja se neće donijeti u zrakoplovnoj bazi Amerike, nego ovdje. Ja sam spreman na diskusiju, ali nakon diskusije donosim odluke. Ona 3 posto su shvaćena na drugačiji način. To znači ustvari da shvatanja moramo tražiti na druge načine. Zbog toga sam povećao broj delegata sa 17 na 23 i sa 7 na 11 za ostale, jer smo imali proporcionalnost… Ja sam želio da uzmem u obzir sudske presude i da uvedem novi aspekt i perspektivu. Isto tako u postupku izbora predsjednika imaju novine što do sada nije bilo ni u jednom korpusu. Bilo je jasno da je riječ o blokadama i dao sam obavezu da se nominuju kandidati i ukoliko se ne donese odluka u roku, proces će se prilagođavati – rekao je.
  Regionalna ljevica uz Komšića: Iskreno se bori za građansku ideju, zaustavio je dvojac Čović - Dodik

Smatra kako je ovom odlukom otvorio put da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata možda i do kraja godine.

  • Michelu želim sve najbolje, ali ako nema civilne diskusije o ovoj temi, to će ići teže. Gađao sam gol stranaka u BiH. Sada ustvari važi da se krene u pravcu Evrope i da politička fudbalska ekipa BiH sama napravi poteze, neka Džeku uzmu kao primjer. Odgovor na pitanje o granici od 11 ruku za predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa mojim odlukama, građani i građanke parlamentu mogu da dostave prijedlog zakona, ali pogledajte temu sa druge strane. Svaki naučnik treba sebe pitati sta sam zatekao, mogućnost da predložim predsjednika ako ne sa šest ruku, onda sa 11… Šta se sa šest postiglo do sada?! Nije ništa… Ja ne mogu praviti razliku između dobrih i loših stranaka, birači imaju moć odlučivanja gdje će ko imati većinu – poručio je Visoki predstavnik.
SCHMIDT PORUČIO: USTAVNI SUD FBIH MORA FUNKCIONISATI, DAO SAM ROK VODSTVU FBIH DA DO PETKA DAJU PRIJEDLOGE SUDIJA

Tvrdi kako je do sada Federacija bila šepava patka i to ne zbog Schmidta, nego jer prethodna pravila nisu dovela ni do čega.

  • Šta smo u Neumu dobili? Ništa, a tamo nisu svi sudjelovali. Ulogu vitalnog nacionalnog interesa reducirano nema Generalne klauzule kada je o Federaciji riječ. Rekao bih da makar razmislimo o tome. Zar Dom naroda ne bi trebao ići više u pravcu da se zastupe regionalni zahtjevi. Etnički korpusi ne predstavljaju kantone, nego dolaze iz kantona. Recimo kada je u pitanju tunel kod Goražda, to nije ni hrvatski, ni bošnjački predmet, to je praktična stvar koja je potrebna ljudima. Funkcionalnost bi trebala da se posmatra sa aspekta šta je potrebno – zaključio je Christian Schmidt.
  IZETBEGOVIĆ PORUČIO NA VELIČANSTVENOM SKUPU U BIHAĆU: SDA ĆE PRUŽITI RUKU SVIMA DA NAPRAVIMO SNAŽAN PROBOSANSKI FRONT, ALI ĆEMO PRIJE TOGA POBIJEDITI

(M.S./A.S.)

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa