3 C
Sarajevo
Pet, 02, 23

SCHMIDT KAŽE DA SE ZNAJU GODINAMA: DODIK ME ZVAO NA SVOJ PRIVATNI POSJED, ALI PRVO ĆEMO RADITI PA ONDA PITI RAKIJU

“Moj cilj je da nakon 30 godina dejtonske strukture budu prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo , iako je to ponekad neugodno”, rekao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH u intervjuu za BN televiziju.

Schmidt je govorio o aktuelnim političkim temama u, kao i o odnosima sa članom Predsjedništva iz RS Miloradom Dodikom.

Na pitanje da li ga pojedine političke strukture još osporavaju, Schmidt kaže da onima koji se bave tom temom ne treba posvećivati toliko puno pažnje.

“Mogu samo reći da sam u punoj funkciji, da sam nastupao u Vijeću sigurnosti, idem u Beograd i tamo me prihvataju Aleksandar Vučić i patrijarh. A, kada imam blagoslov Crkve, onda to mora biti to”, ističe Schmidt.

Dodaje da, nakon što ga je čak i Ruska Federacija u VS UN priznala kao eksperta za BiH, osjeća se “sasvim zadovoljno, ali teme koje su u porvom planu, o kojima treba da pričamo, one su na drugoj strani”.

“Milorad Dodik i ja se poznajemo već godinama, imam poziv da dođem na njegovo privatno imanje. Možda možemo o tome pričati kasnije. Prvo ćemo raditi, ja sam Nijemac, pa ćemo onda piti rakiju”, rekao je visoki predstavnik.

Na izričito pitanje, da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Schmidt kaže: “Ja tu priču ne mogu da shvatim, da se priča preko ruskog ambasadora u Njujorku, u smislu da se zemlja ocrni. Situacija je bila takva da, izuzimajući Sjevernu Koreju i dvije-tri zemlje, niko nije odbio Rezoluciju. Ja mislim da se radi o tome da se vodi rat protiv nedužnih ljudi. Ukoliko čak i Srbija se tako ponaša, onda bi svakom ovdje trebalo da bude jasno i da kaže – da, ja shvatam to i ne želim da se ljudi ubijaju, mi želimo mir! A to je bio sadržaj Rezolucije i ja u svakom slučaju podržavam da se ona potpiše.”

  Obilježena 30. godišnjica od svirepog ubistva Bošnjaka u Sokolini kod Ilijaša

Kada je riječ o odnosima tri konstitutivna naroda u BiH, smatra da je potrebno mnogo više zajedničkih napora i razgovora, kako bi se prevazišli problem, a mnogo manje gledanja u prošlost.

“Moja vizija nije da međunarodna zajednica nameće rješenja, to moraju biti nezavisni građani koji će o tome odlučivati. Mi možemo uvesti standarde koji postoje u EU. Ja bonska ovlašćenja koristim samo onda kada to nije moguće izbjeći. Moj cilj je da nakon 30 godina dejtonske strukture budu prošlost, a da buduće generacije to rade onako kako njima odgovara. Tako dugo mi moramo da ostanemo tu i pomognemo , iako je to ponekad neugodno”, rekao je Schmidt.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, Schmidt je, aludirajući na odluku o finansiranju koju je nametnuo, rekao da će “u svakom slučaju biti izbori”.

“Ja neću reći koga trebate birati, ali želim u prvom redu mladoj generaciji reći: iskoristite mogućnost da učinimo ono što možemo da građani imaju osjećaj da njihov glas vrijedi tačno onoliko koliko je to zamišljeno. U samoj predizbornoj kampanji bih predložio da se ne iscrpljuju snage u međusobnoj političkoj borbi, kao borbi bikova, već da ponude odgovore na stvarna pitanja i problem ljudi”, poručio je Schmidt.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa