18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

SCHMIDT JE PARKIRAO HDZ U VLAST FBIH, NOVIM IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA MJESTO IM JE ZACEMENTIRANO: DUVNJAK, VUJOVIĆ I KREŠIĆ ZA HAYAT

Želja mu je kaže bila odblokirati procese a domaća javnost dijelom smatra da je rezultat svega zagarantovano mjesto HDZ-u u vlasti. Osovina priče je u Domu naroda Parlamenta Federacije gdje je Schmidt uveo nekoliko promjena. Dom naroda uskoro bi trebao i odobriti sudije Ustavnog suda o kojima je postignut konsenzus u Predsjedništvu FBIH.

O tome su večeras u našoj emisiji „7plus“ govorili delegati odlazećeg saziva Doma Naroda: Jasmin Duvnjak iz reda Bošnjaka, Žarko Vujović iz reda Srba i Boris Krešić iz reda Hrvata.

Duvnjak je kazao da je prije više od dvije godine tražio od predsjednika FBiH Marinka Čavare da deblokira proces imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

  • Imali smo u FBiH četiri pune godine opstrukciju implementacije rezultata izbora. Imali smo i udar na Ustavni sud FBiH. Čavara je u ladici više od dvije godine čuvao, nakon provedenog konkursa, imena iz VSTV-a i nije uputio prema Domu narodu. Direktno je uticao na funkcionalnost i zakonski rad Ustavnog suda. Imamo situaciju u kojoj je pokušao da mimo konsultacija sa potpredsjednicima dostavi neku svoju privatnu listu što je završilo neslavno – rekao je Duvnjak.
SCHMIDT JE PARKIRAO HDZ U VLAST FBIH, NOVIM IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA MJESTO IM JE ZACEMENTIRANO: DUVNJAK, VUJOVIĆ I KREŠIĆ ZA HAYAT

Vujović smatra da je Dom naroda izgubio smisao jer svako pitanje se nije moglo provjeriti bez sudija Ustavnog suda.

  • Predsjednik FBiH ne imenuje sudije da se može pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko je vršio pritisak na nas umjesto na Čavaru. Tek nakon američke crne liste i svih dešavanja, imat ćemo devet sudija.

Nažalost, stvoreni su ustavni mehanizmi za kočenje procesa. Jedan čovjek može čitav proces staviti sa strane. Jedan čovjek je mogao zakočiti procese što je nedopustivo – rekao je Vujović.

SCHMIDT JE PARKIRAO HDZ U VLAST FBIH, NOVIM IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA MJESTO IM JE ZACEMENTIRANO: DUVNJAK, VUJOVIĆ I KREŠIĆ ZA HAYAT

Krešić kaže da u ovom slučaju nije bilo riječi o imenovanju tamo nekih osoba, nego sudija koji određuju prava građana BiH. 

  • Po meni ovo pitanje neimenovanja sudija treba pitati HDZ i gospodina Čavaru, zašto je dvije godine držao u ladici da se ne imenuju sudije Ustavnog suda FBiH – naveo je Krešić.

Komentirajući posljednje izmjene Izbornog zakona BiH, Duvnjak je kazao da trebamo biti svjesni da je Schmidt konačni autoritet i najvažniji faktor za civilnu provedbu i da daje tumačenja i preporuke, a ponekad i obavezujuće izvršne odluke.

  • Ono što sve nas u BiH danas na neki način čini nezadovoljnim je da je područje FBIH kroz ove ustavne amandmane, jedino prepoznato kao prostor u kojem postoji diskriminacija. Šta je s RS-om? To je neprihvatljivo za razvoj demokratije i za afirmaciju i poštovanje demokratskih standarda i ljudskih prava na cijeloj teritoriji BiH. Taj obuhvat je sveden samo na FBiH. Dovodi me u dilemu da li su ovakve izmjene, koje imaju i dobrih stvari, ali nije dobro i to obeshrabruje, da su vezane za listu političkih želja, ambicija i ultimatuma koje je provodio HDZ BiH. Imamo sitauciju da je kroz ovo provedena presuda Ljubić. Povećan je broj delegata konstitutivnih naroda sa 17 na 23. To je zacementiralo poziciju većinskih naroda u pojedinim kantonima. Ako ima nešto dobro, to je što nemamo cenzusa od 3 posto o kojem smo govorili prije tri mjeseca kad su bili protesti. Nije dobro da se taj broj povećao na 23 jer je zacementralo poziciju HDZ-a. Šta je s ostalim presudama, da li su manje važne neke druge presude poput presuda Sejdić-Finci, Pilav, Zornić, Pudarić. Ovim je parkirao HDZ u vlast FBiH, mjesto im je s novim izmjenama zacementirano – kazao je Duvnjak.

Vujović je problematizirao i vrijeme u kojem je Schmidt nametnuo odluke.

  • To je urađeno u izbornoj noći, s direktnim umišljajem, od tih 23 delagata, čak 17 će imati HNS. Da je rečeno pet mjesec prije vjerovatno bi se liste u kantonima drugačije formirale.  Nijedna odluka se ne može donijeti bez HDZ-a to odgovorno tvrdim. Bilo je jako lobiranje, govorilo se po Banskim dvorima… Na jedan način uvodi se jedna vrsta mini aparthejda – smatra Vujović.

Krešić kaže da ovo, ne samo da je nepravedno prema svim Hrvatima u TK, nego i prema svim građanima.

SCHMIDT JE PARKIRAO HDZ U VLAST FBIH, NOVIM IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA MJESTO IM JE ZACEMENTIRANO: DUVNJAK, VUJOVIĆ I KREŠIĆ ZA HAYAT
  • U Skupštini TK imat ćemo tri Hrvata, a u Dom naroda moći ćemo delegirati samo jednog. Nepojmljivo mi je da Hrvati iz Hercegovine odlučuju o Hrvatima koji žive u Tuzlanskom, Sarajevskom kantonu… Ovakvu situaciju prepoznao je i Evrospki sud za ljuska prava – kazao je Krešić.

(A. J.)

Video pogledajte i OVDJE.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa