18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

Sattler: EU snažno podržava Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH

SARAJEVO, (Patria) – U Banjoj Luci danas je održana konferencija "Dostupnost lijekova u Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji“, u okviru projekta koji finansira EU.

Cilj projekta bio je prezentirati javnom mnijenju važnost snažnog regulatornog tijela, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBIH), u procesu pristupanja EU.

“EU podržava sve napore za jačanje državnog nivoa ALMBiH i pruža ekspertsku misiju tehničke pomoći, nabavku nove informatičke opreme u vrijednosti od 20.000 eura za njene potrebe i cilj nam je da potrebe Agencije budu uključene u programiranje IPA-e do 2023. godine. Današnja konferencija je savršena prilika da se razgovara o ukupnoj situaciji zdravstvenog sistema u BiH sa posebnim fokusom na dostupnost lijekova, ulogu ALMBiH u osiguravanju lanaca nabavke i tržišne registracije kvalitetnih i sigurnih lijekova, ali i da se dotaknemo rješenja i najboljih EU prakse. Ovaj događaj je i mjesto da se glasno kaže da bi inicijative koje dodatno fragmentiraju regulatorno okruženje, poput one o osnivanju posebne Agencije za lijekove i uređaje RS, imale ogroman negativan uticaj. Posljedice koje su u suprotnosti sa interesima pacijenata, proizvođača i uvoznika, koje narušavaju jedinstveni ekonomski prostor unutar zemlje”, izjavio je Jurgis Vilčinskas, vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Projekat je partner Udruženja proizvođača inovativnih lijekova, a okupio je govornike Ambasade Švicarske u BiH, predstavnike ALMBiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za lijekove Hrvatske, predstavnike farmaceutske industrije i Udruženja pacijenata.

Na vijest o skupu reagovao je i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, koji je na Twitteru poručio: "Evropska unija snažno podržava Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH. To je sastavni dio procesa SSP-a i pruža konkretne koristi bosanskohercegovačkim građanima".

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa