Sankcije Novaliću ipak zbog raspiratora, na listu bi mogao i neko iz hrvatskog establišmenta

sankcije novaliću ipak zbog raspiratora, na listu bi mogao i neko iz hrvatskog establišmenta

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je da “ne vidi šta je razlog za ovakav postupak administracije SAD-a”

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, biznismen Slobodan Stanković, te Stankovićeva kompanija Integral inženjering, uvršteni su na listu sankcije koje je objavilo Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država. Državni sekretar SAD-a, poručio je da je Novalić sankcionisan za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH.

– Kao premijer FBiH – gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o penzionerima suprotno zakonu BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije, napisao je Antony J. Blinken​.

Stanković se tereti za materijalnu pomoć, sponzorstvo ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške, ili roba ili usluga Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, kojeg su SAD već ranije sankcionisale.

– Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti. Stankovićeva firma Integral prima velike građevinske projekte u RS-u bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS, izjavio je Antony J. Blinken​.

Ivica Puljić, novinar sa adresom u Washingtonu, na Twitteru je poručio da su povod za sankcije Novaliću ipak povezane sa sudskim procesom koji se vodi protiv federalnog premijera.

– Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali pošto je suđenje u toku, to nije mogao biti formalni razlog za sankcije, napisao je Ivica Puljić.

Potvrdio je Puljić i da su informacije kojima raspolaže provjerene i profesionalno prikupljene. Na nove sankcije osvrnuo se I Erol Avdović, bh. novinar sa adresom u New Yorku. Ističe da su sankcije očekivane a dijeli mišljenje da je afera respiratori bila na dnevnom redu i kada se razmatralo uvođenje sankcija Novaliću.

– Sve sankcije su dobrodošle, one imaju razloga, nijedna do sad uvedena sankcija nije bila bez razloga, i one imaju svakako efekta. Sasvim drugo pitanje je da li su trebale biti robusnije, izjavio je Erol Avdović, bh. novinar, New York.

Avdović smatra da nije isključeno i da se neki od političara iz hrvatskog političkog establišmenta nađu na listi. Dok međunaordne institucije sanksionišu korpuciju, Iz Transparency Internationala BiH, ističe da domaće institucije opet ne rade svoj posao.

– Što se tiče kompanije Integral, mi smo i ranije upozoravali da se radi o preduzeću koje je privilegovano u svim javnim nabavkama i koje je dobivalo značajne poslove i koje je zaista, svih ovih godina, bilo važna poluga u sistemu moći, očuvanju vlasti, Srđan Traljić, TIBiH.

Traljić podsjeća i na nabavku respiratora u Federaciji BiH. kao i da je TI i ranije upozoravao na taj slučaj.

– Prekršen je Zakon na način da su se zaobilazile procedure, a tada je Agencija za javne nabavke saopštila da se može izuzeti neka nabavka, dati pregovaračkim postupkom, u situaciji kada je to neophodno da bi se sačuvalo zdravlje stanovništva. Konkretno, izuzeće se može primijeniti kada je potrebno reagovati u roku od jednog ili dva sata i oni su to iskoristili da zaobiđu procedure, da ne provode nikakav postupak javne nabavke i da se ugovor dodijeli jednom preduzeću koje je registrovano za djelatnost poljoprivrede, koje nije imalo dozvolu, koje je po ko zna kakvim uslovima dobilo taj posao i ko zna kako nabavilo respiratore, dodao je Traljić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, smatra da su sankcije neka vrsta iznenađenja iz prostog razloga što smo svi bili zaokupljeni izborima i one su prošle ispod radara. Smatra da možemo pretpostaviti da je Novalić sankcionisan i zbog afere respiratori.

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je da “ne vidi šta je razlog za ovakav postupak administracije SAD-a” i da je Novalić “samo htio da uradi neke dobre stvari za penzionere i da ih o tome obavijesti”.

Sve detalje pogledajte u prilogu Mateje Jerković.

okanal.oslobodjenje.ba

drugi upravo čitaju