2.7 C
Sarajevo
Čet, 12, 22

Sankcije Novaliću ipak zbog raspiratora, na listu bi mogao i neko iz hrvatskog establišmenta

Sankcije Novaliću ipak zbog raspiratora, na listu bi mogao i neko iz hrvatskog establišmenta

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je da “ne vidi šta je razlog za ovakav postupak administracije SAD-a”

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, biznismen Slobodan Stanković, te Stankovićeva kompanija Integral inženjering, uvršteni su na listu sankcije koje je objavilo Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država. Državni sekretar SAD-a, poručio je da je Novalić sankcionisan za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH.

– Kao premijer FBiH – gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrijebio je podatke o penzionerima suprotno zakonu BiH u korist vlastite političke stranke. Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije, napisao je Antony J. Blinken​.

Stanković se tereti za materijalnu pomoć, sponzorstvo ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške, ili roba ili usluga Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a, kojeg su SAD već ranije sankcionisale.

– Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti. Stankovićeva firma Integral prima velike građevinske projekte u RS-u bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS, izjavio je Antony J. Blinken​.

Ivica Puljić, novinar sa adresom u Washingtonu, na Twitteru je poručio da su povod za sankcije Novaliću ipak povezane sa sudskim procesom koji se vodi protiv federalnog premijera.

  Novalić na crnoj listi zbog pisma penzionerima, Stanković zbog političke korupcije i Dodika

– Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali pošto je suđenje u toku, to nije mogao biti formalni razlog za sankcije, napisao je Ivica Puljić.

Potvrdio je Puljić i da su informacije kojima raspolaže provjerene i profesionalno prikupljene. Na nove sankcije osvrnuo se I Erol Avdović, bh. novinar sa adresom u New Yorku. Ističe da su sankcije očekivane a dijeli mišljenje da je afera respiratori bila na dnevnom redu i kada se razmatralo uvođenje sankcija Novaliću.

– Sve sankcije su dobrodošle, one imaju razloga, nijedna do sad uvedena sankcija nije bila bez razloga, i one imaju svakako efekta. Sasvim drugo pitanje je da li su trebale biti robusnije, izjavio je Erol Avdović, bh. novinar, New York.

Avdović smatra da nije isključeno i da se neki od političara iz hrvatskog političkog establišmenta nađu na listi. Dok međunaordne institucije sanksionišu korpuciju, Iz Transparency Internationala BiH, ističe da domaće institucije opet ne rade svoj posao.

– Što se tiče kompanije Integral, mi smo i ranije upozoravali da se radi o preduzeću koje je privilegovano u svim javnim nabavkama i koje je dobivalo značajne poslove i koje je zaista, svih ovih godina, bilo važna poluga u sistemu moći, očuvanju vlasti, Srđan Traljić, TIBiH.

Traljić podsjeća i na nabavku respiratora u Federaciji BiH. kao i da je TI i ranije upozoravao na taj slučaj.

  ŠAMARAO ME DOK SE NISAM ONESVIJESTILA, TUKAO ME ZBOG SVOJE MAME! SESTRA TIKTOKERKE OTKRILA POTRESNE DETALJE

– Prekršen je Zakon na način da su se zaobilazile procedure, a tada je Agencija za javne nabavke saopštila da se može izuzeti neka nabavka, dati pregovaračkim postupkom, u situaciji kada je to neophodno da bi se sačuvalo zdravlje stanovništva. Konkretno, izuzeće se može primijeniti kada je potrebno reagovati u roku od jednog ili dva sata i oni su to iskoristili da zaobiđu procedure, da ne provode nikakav postupak javne nabavke i da se ugovor dodijeli jednom preduzeću koje je registrovano za djelatnost poljoprivrede, koje nije imalo dozvolu, koje je po ko zna kakvim uslovima dobilo taj posao i ko zna kako nabavilo respiratore, dodao je Traljić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, smatra da su sankcije neka vrsta iznenađenja iz prostog razloga što smo svi bili zaokupljeni izborima i one su prošle ispod radara. Smatra da možemo pretpostaviti da je Novalić sankcionisan i zbog afere respiratori.

Bakir Izetbegović, lider SDA, poručio je da “ne vidi šta je razlog za ovakav postupak administracije SAD-a” i da je Novalić “samo htio da uradi neke dobre stvari za penzionere i da ih o tome obavijesti”.

Sve detalje pogledajte u prilogu Mateje Jerković.

okanal.oslobodjenje.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa