-0.1 C
Sarajevo
Ned, 01, 23

SAMO DA PREŽIVIMO ZIMU! STRUČNJACI POJASNILI KADA NAS OČEKUJE PAD CIJENA PROIZVODA: TO ĆE SE ODRAZITI I NA NAŠU PRIVREDU

Ipak se očekuje da će godina koja je pred nama donijeti toliko očekivani pad cijena, odnosno snižavanje razine inflacije.

KRETANJA

Usporena ekonomska aktivnost posljedica je borbe protiv inflacije te se finansijski stručnjaci nadaju kako će rezultati uslijediti vrlo brzo, a sve u cilju povratka privrednih kretanja na zacrtanu razinu. Pritom su ekonomski stručnjaci iznijeli očekivanja kako bi recesija trebala trajati oko dva tromjesečja, što znači da nas u prvoj polovini iduće godine očekuje pad cijena, ali i mnogo sporiji rast privrede. Druga polovina 2023. trebala bi, ako plan borbe protiv inflacije uspije, donijeti oporavak, a što će se reflektirati i na bosanskohercegovačku privredu, uvelike ovisno o kretanjima na tržištima Europske unije.

Podsjećamo, ekonomski subjekti u BiH uveliko ovise o izvozu na tržišta Evropske unije, ali i uvozu različitih repromaterijala potrebnih za daljnju obradu i proizvodnju u BiH, pa tako svaki poremećaj u privrednim sistemima zemalja kao što su Njemačka i Austrija mora imati posljedice i na Bosnu i Hercegovinu. Da je tako, svjedoči i podatak na osnovi promatranja kretanja vanjskotrgovinske razmjene u 2021. godini, pri čemu je BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni s EU-om sudjelovala sa 72,1 posto izvoza i 65,8 posto uvoza. Europska komisija predviđa da će eurozona ući u recesiju tokom zime jer inflacija nastavlja rasti. U jesenskoj prognozi Komisije očekuje se pad ekonomske proizvodnje u preostala tri mjeseca ove godine, kao i u prvih nekoliko mjeseci 2023. Očekuje se kako će visoke cijene energije, povećani troškovi života i kamatne stope “odvesti EU, europodručje i većinu država članica u recesiju u posljednjem tromjesečju godine”, rekli su iz Komisije.

  • Očekuje se kako će se rast vratiti u Europu u proljeće, kako inflacija postupno bude popuštala svoj utjecaj na ekonomiju – navodi se u izvješću, piše Deutsche Welle.
  3 horoskopska znaka koja će do 20. studenog imati najviše sreće u ljubavi i poslu: Sve im ide od ruke

Navedeno pokazuje kako je za očekivati da će u ovoj godini doći do pada izravnih stranih investicija u BiH. Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) nedavno su se oglasili o pitanju izravnih stranih investicija pa su tako u izjavi za Fenu objasnili kako se, ako je suditi prema ulaganjima u šest mjeseci ove godine, u BiH može očekivati smanjenje ulaganja i do kraja godine, dodatno imajući u vidu najavljenu recesiju u zemljama iz kojih BiH očekuje strana ulaganja. Podaci o razini ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine upućuju na pad u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova izravnih stranih investicija (DSI), s procijenjenim zadržanim zaradama, za razdoblje od januara do juna 2022. izravne strane investicije iznosile su 512,4 miliona KM ili 262 miliona eura.

Iz FIPA-e su pritom objasnili kako su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama te dodali da su strana ulaganja u spomenutom razdoblju manja za 39 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

RAST BDP-A

MMF je nedavno objavio dokument “World Economic Outlook” u kojemu je iznio procjenu privrednih kretanja u idućem razdoblju, a tom prilikom je u kontekstu BiH doneseno nekoliko ocjena, počevši od predviđanja rasta pa do inflacijskih kretanja. Rast u prvoj godini trebao bi biti na razini od 2,4 posto, a u idućoj dva posto. Kada je riječ o razini investicija, ona bi u ovoj godini iznosila 21,7 posto BDP-a, što je manje u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila 22,014 posto BDP-a. U idućoj bi pak godini razina dosegnula 21,8 posto BDP-a, a to se uklapa i u procjene Europske komisije koje govore o povratku rasta u Europu na proljeće, prenosi Večernji List.

  AGRESIJA NA UKRAJINU UBIJA EVROPSKU EKONOMIJU Direktan sukob Rusije i NATO-a nikome ne odgovara

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa