11.6 C
Sarajevo
Uto, 10, 22

Samit u Briselu ipak ne otvara vrata EU za BiH: Kandidatski status na čekanju

(Patria) – Europsko vijeće priznaje europsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju.

"Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji", navodi se u nacrtu zaključka koje će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak u Briselu.

U nacrt zaključka Jutarnji list imao je uvid, a u njemu je naglašeno da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

S druge strane, Europska komisija je, navodno, odbila dati status kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja, te su i pojedini predsjednici država bili za takvu ideju.

Podsjetimo, Europska komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali ih naša zemlja još nije ispunila sve.

“Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije”.

Podsjetimo, europski komesar za proširenje Oliver Varhelji nedavno je, odgovarajući na pitanje zbog čega se nije razgovaralo o Bosni i Hercegovini, kazao da BiH mora ispuniti 14 prioriteta.

"Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces bazirana na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Europskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi", rekao je Varhelji.

  Ahmetović: Dodik je produžena ruka Putina u BiH, uslijedit će odgovor na to

Prije tri godine Europska unija postavila je pred Bosnu i Hercegovini 14 prioriteta koje mora ispuniti kako bi dobila kandidatski status, a do danas u cijelosti ispunjen je samo jedan dok vlast i dalje blokira usvajanje ključnih zakona koji bi omogućili borbu protiv korupcije.

Transparency International u BiH objavio je prošle godine koja pokazuje da je BiH uspjela samo da formira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje i to je jedini ispunjeni prioritet na evropskom putu.

Na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana očekuje se rasprava o uslovima za BiH, a našu državu će predstavljati predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

U Briselu je 12. juna usaglašen dokument bh. političkih lidera i predstavnika EU na čelu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom iz čega je proizašla nada da će BiH dobiti kandidatski status.  

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa