4 C
Sarajevo
Pet, 02, 23

Sajam šljive u Gradačcu okuplja najznačajnije firme u oblasti prehrambene industrije

SARAJEVO, (Patria) – Sastanak Organizacionog odbora 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive koji će se održati u Gradačcu od 24. do 27. avgusta održan je danas i utvrđen je prijedlog programskih aktivnost sajamskih i podsajamskih sadržaja.

Ceremonija svečanog otvaranja održat će se u srijedu 24. avgusta na gradskom trgu Alije Izetbegovića u prisustvu izlagača, brojnih zvanica i gostiju iz zemlje i inostranstva. Sajamske dane će osim obilježiti prezentacije izlagača i brojni kulturno-zabavni sadržaji. Kako je istaknuto, proteklih nekoliko dana pristigle su brojne pijave za učešće na ovogodišnjem Sajmu šljive.

Očekuje se dolazak preko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja i Turske.

U Turističkoj zajednici grada Gradačca, koja organizuje ovu privrednu manifestaciju, ističu da Sajam šljive ponovo okuplja neke od najznačajnijih proizvođača i prerađivača iz oblasti poljoprivrede.

– Ovogodišnji Sajam šljive ponovo plijeni pažnju izlagača. Očekujemo će nam predstaviti najbolje i najznačajnije iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane. Kompanije iz Turske će predstaviti pesticide za poljoprivrednu proizvodnju i maslinovo ulje. Vjerujemo da je razlog njihovog interesovanja taj što gradačački sajam poljoprivrede i prehrambene industrije predstavlja mjesto ugodnih druženja ali i brojnih sadržaja koji uključuju komercijalne susrete, prezentacije, prodajne izložbe. Neizostavna naučna savjetovanja, okrugle stolove i direktnu komunikaciju svih uključenih u agrarni sistem, kaže Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda u Gradačcu.

Tako će se ponovo na Sajmu šljive naći proizvođači i prerađivači mlijeka. 

– Ove godine posjetiocima će se predstaviti mljekare Lactalis BH, Meggle kao i MSF Trade iz Doboj Istoka. Vrijedi istaći i učešće Farme koza i magaraca Agro-Nika Farm iz Modriče, naglašava Mešanović.

  ZAKON U SKUPŠTINI Vlast u KS spremna obračunati se sa korupcijom i sukobom interesa

Očekuje se da će sa Sajma šljive biti upućene poruke i poziv na hitno rješavanje problema proizvodnje, prerade i plasmana voća i povrća. To se posebno odnosi na pomoć u subvencioniranju poljoprivrednika ali i prerade i izvoza poljoprivrednih proizvoda. 

– Svakako, očekujemo da o ovoj ali i drugim temama vezanim za ulaganja države u domaću poljoprivrednu proizvodnju govore predstavnici resornih ministarstva ali i profesori sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu i Prirodno-matematičkog fakulteta odsjek Turizmologija u Tuzli te stručni radnici organizacija i firmi koje prate i svojim proizvodima unapređuju poljoprivredu i prehrambenu industriju. Svjesni smo da je jedina šansa za domaću poljoprivredu nesebična potpora države, ističe Ensar Mešanović. 

Firme koje mogu promjeniti situaciju u ovoj oblasti su Pak Centar Sarajevo, Majevica Srebrenik, PMG ViP Gradačac, Opšta zadruga AIDŽ Doboj Istok, Destilerija Monogram Modriča, Voćni rasadnik Srebrenik, VIP Sema Kerep-Gradačac, Fana Srebrenik, PZ Eko-plod i drugi prerađivači koji su najavili učešće na Sajmu šljive.

Kada je u pitanju gnojidba i zaštita bilja sa novim proizvodima i dotignućima u toj oblasti predstavit će se Novoprom Modriča i Dogal iz Turske, poručuju iz Sajma šljive.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa