SA SAJMA PRIVREDE IZ TEŠNJA UPUĆENE VAŽNE PORUKE: POSTAJEMO NAJPOŽELJNIJA SREDINA ZA INVESTICIJE

sa sajma privrede iz tešnja upućene važne poruke: postajemo najpoželjnija sredina za investicije

Organizator je Biznis Centar Jelah-Tešanj zajedno sa svojim partnerima koji po 17. put otvara vrata jednoj od najznačajnijih privrednih manifestacija u našoj zemlji. Učestvuje više stotina izlagača, što je povećanje sajamskih kapaciteta za više od 40 posto u odnosu na ranije godine.

Izudin Ahmetlić je u svom izlaganju pozvao sve one koji žele da rade da dođu u Tešanj.

  • Tešanj je uspio podići visoko svoju ljestvicu i naša privreda postavlja nove standarde. Sajam koji je danas otvoren je sa 502 izlagača. Procjenjujemo da će ovdje doći više od 2000 privrednika. Zahvaljujem u ime privrednika svim nivoima vlasti i vjerujem da vaše ocjene i ono što možete raditi ovih dana, može ići u prilog novog organiziranja sljedećeg sajma. Ovo je tek početak. Želimo da Živinicima damo doprinos i da imamo zajedničku saradnju. Intenzivno ćemo živjeti ova tri dana – poručio je.

Peter Sztatay iz Mađarske ocijenio je kako je Sajam privrede Tešanj jedan važan događaj u regiji i izrazio zahvalnost što Mađarska može biti zemlja partner 17. sajma u Tešnju.

  • Mađarske kompanije imaju sve veći interes ulaganja u regiju i to u sajmu imamo osam mađarskih firmi. Drago mi je što mogu reći da su privredne veze sve bolje i što možemo zahvaliti što i Mađarska privreda jača i raste, te se otvaraju mogućnosti za ulaganja u okolne zemlje i regiju. Iz tog razloga su naši privredni odnosi sa BiH sve bolji. Naše pojavljivanje na ovom sajmu ostvareno je zahvaljujući državnim agencijama za razvoj trgovine i razvojnom mrežom na evropskom prostoru – istakao je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naveo je kako je Tešanj centar dešavanja o povećanom broju djece u školama, ekonomskom oporavku, te naglasio kako to može biti model koji se može multiplicirati.

  • Poruka koju upućujem je da se napusti populizam i nacionalizam i da se posvetimo ekonomiji, životnom standardu, zdravstvu, zaštiti privredne baštine i identiteta i očuvanju BiH. To je zadatak koji ćemo ostvariti kroz brže pristupanje EU, oporavku ekonomije i pravne stabilnosti – kazao je.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na početku svog obraćanja zahvalio se organizatoru.

  • Naravno da ono što vidimo je nadmašilo sva očekivanja. Ako možemo govoriti o prvim rezultatima sajma, to je 10-15 firmi koje ovdje prihvatamo iz vana, a preko 2.000 onih kojih će sarađivati ovdje. Razmjenjivati ćemo poslovne delegacije, posjećivati ćemo i Mađarsku sa željom da poslovna saradnja dobije sto bolje odlike saradnje investicija i ulaganja. Sajam služi da se naprave novi poslovi i nove ideje – zaključio je.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komisije Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić naglasio je kako je napravljen i bh. i međunarodni privredni sajam koji za cilj ima kroz panele i saradnje da ukaže na potrebe usklađivanja sa naprednijim tržištima i prelazak na Green revoluciju.

  • Preko 70 posto izvoza ide u EU, a mnoge su donijele uslove kakvi dobavljači mogu biti da bi sarađivali. Ovi privrednici prihvataju standarde i načine poslovanja, a sa ovog mjesta će se širiti na ostatak BiH – rekao je.

 Began Muhić, gradonačelnik Živinica izrazio je zadovoljstvo ispred grada Živinice što učestvuje na sajmu, te je poručio da će kao partner opravdat povjerenje.

  • Živinice učestvuje na 500 metara kvadrata, posjetite nas i uvjerite se da mi kao najbrže rastuća sredina možemo da ponudimo investicije u narednom periodu. Mi u posljednjim godinama postižemo impozantne rezultate, najbrže povećavamo broj radnih mjesta, povećali smo ukupan prihod tri puta, a izvoz u EU i u svijet za dva i po puta. Želim poručiti svim našim sugrađanima i medijima i pozvat vas da nas posjetite, jer postajemo najpoželjnija sredina za domaće i strane investicije.

Na kraju se obratio i načelnik Tešnja Suad Huskić koji je poručio kako se iz Tešnja šalju poruke optimizma i ekonomske zrelosti.

  • Iskazujemo poštovanje prema svima onima koji su prethodnih godina dokazali u radu, da pošaljemo poruku svim građanima BiH da je ovo domovina u kojoj se može uspjeti i da taj bonus osjete uposlenici svih predstavljenih kompanija – naglasio je.

(M. Rašidović)

The post SA SAJMA PRIVREDE IZ TEŠNJA UPUĆENE VAŽNE PORUKE: POSTAJEMO NAJPOŽELJNIJA SREDINA ZA INVESTICIJE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju