-4.1 C
Sarajevo
Čet, 02, 23

S NJIMA JE RAT UVIJEK OPCIJA Putinov politički Specnaz spreman je razoriti ne samo BiH, već i EU!

Piše: Rasim Belko


Za razliku od ranijih kampanja, kada se 'fatao' mikrofona pod šatorima, obećavao da će poklati cijeli janjeći i praseći fond u RS dok slavi pobjedu i izvodio slične vašarske trikove, Milorad Dodik u aktuelnoj kampanji najvažniju kartu uložio je u rusku i prorusku politiku. U Laktašima sijelio je sa Zoranom Milanovićem, u Bijeljini srbovao sa Vučićem, u Beogradu mijenjao resurse BiH i RS za milione Viktora Orbana, umišljajući da je značajan. 

I sve to će ili može biti dobar polog kako bi Dodik nastavio biti jedan od ključnih ruskih igrača, ne samo u BiH i na Balkanu, već i u cijeloj Evropi. Jer, sijela i sastanci sa predsjednicima Hrvatske i Srbije, premijerom Mađarske, su iskorištena za prikupljanje informacija i poruka koje će Dodik poput kakve robotizirane političke pudlice prenijeti Vladimiru Putinu tokom sastanka u Moskvi. 

Nema više nikakve sumnje da su i Milanović i Orban u potpunosti prihvatili imperijalističke ambicije ruskog diktatora u namjeri stvaranja ruskog svijeta, ne samo na prostoru koji je Putin prvobitno zamislio, već i na Zapadnom Balkanu, a možda i šire. Kod Vučića i Dodika te sumnje nije bilo nikada. Nesumnjivo je da će u skorije vrijeme unutar Evropske unije doći do buđenja i da će to buđenje donijeti kraj političke karijere Miloradu Dodik. Svjestan je lider SNSD-a toga, zato tako olako i odlazi Putinu na noge. No, za razliku od Dodika, njegovi ruski partneri iz Hrvatske, Srbije i Mađarske, ali i još nekih zemalja Evropske unije nemaju luksuz i mogućnost direktne povezanosti i susreta s Putinom. Njihove zemlje ali i karijere uveliko su ovisne o politici i ekonomiji Unije i zato kontinuirano igraju ulogu dvostrukih agenata. 

  BOSANSKA DEKLARACIJA ĆE POKRENUTI NAJBOLJE PROMJENE U POLITIČKOM ORGANIZIRANJU BIH

Pomenuta postava proruskih igrača preko svojih saradnika i saveznika uveliko radi na razvijanju i ostvarivanju ruskih interesa. Orban politički razvlači pamet Evropskoj uniji igrom toplo – hladno kada je u pitanju uvođenje različitih setova sankcija Rusiji. To mu omogućava čovjek od povjerenja, Oliver Varhelyi, komesar za susjedstvo i proširenje EU. To je isti onaj Varhelyi čiji su dogovor sa Dodikom raskrinkali mediji u BiH i tako onemogućili njegovu realizaciju. Orban i Varhelyi uigrano djeluju svaki put kada EU i pomisli uvesti sankcije separatisti Miloradu Dodiku. Ništa od toga naravno ne ide bez znanja i podrške Moskve.

Čak smo nedavno iz Mađarske imali poruke da je Zapad loš, a Rusija možda u pravu u onom što radi. Uz Orbana svakako tu je i Slovak Miroslav Lajčak, koji je prve znakove antizapadne politike pokazivao još na mjestu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. U međuvremenu je razvio interesno prijateljstvo sa Aleksandrom Vučićem, a u toj saradnji kontinuirano rade na destabilizaciji Balkana, od BiH, preko Crne Gore, do Kosova. 

Vučić s druge strane ima prilično jake veze sa strankom i kadrovima nekadašnje kancelarke Angele Merkel, što mu već prilično dugo omogućava sjedenje na dvije stolice, igru lošeg igrača ali ipak u dresu EU, a u korist naravno Putinove Rusije. Zoran Milanović nema previše evropskih veza, on je više megafon proruskih i anticivilizacijskih interesa i vrijednosti. Sposoban da unosi nemir, destabilizira političke odnose i pruža dobru zaleđinu Dodiku. 

  NAŠA STRANKA I RAZVLAČENJE BOŠNJAČKE PAMETI: VJEŠTINA JE VLADATI KADA NEISTOMIŠLJENICIMA DATE SLOBODU DA GOVORE

I svi pomenuti, manje ili više bitni, igraju slobodno i neometano političku igru kojom podrivaju prvenstveno mir i stabilnost zapadnog Balkana, prvenstveno Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te istovremeno nekažnjivo provode rusku agendu širom starog kontinenta. Mlake reakcije i neodlučnost da ih se pravovremeno zaustavi daje im vjetar u jedra. Njihovo djelovanje uveliko umanjuje snagu i evropskih sankcija Rusiji zbog okupacije Ukrajine. S druge strane, oni neometano razvijaju mrežu i Putinov tim uvode nove igrače. Geopolitičke okolnosti mogle bi ovom timu dati ogromnu prednost nastavi li evropska politika igrati lošu igru diplomatskih ukora i prijekora. Bez ozbiljnih sankcija i uklanjanja politički korov će nastaviti da se širi.  

Kada u timu diktatora i imperatora u pokušaju Vladimira Putina imate političke figure Orbana, Vučića, Milanovića, Dodika i njihove saveznike onda je sasvim realna opasnost novih ratnih žarišta, ovoga puta ne na obroncima Evrope, već unutar nje. Vrijednosti koje propagiraju, nalogodavac za kojeg rade i pretenzije koje imaju, nesumnjivo daju zaključiti da je rat itekako opcija. Prvenstveni plan pomenutih je kreiranje podloge za neometanu prohodnost ruskih interesa, koji bi u naredoj fazi omogućili Milanoviću i Vučiću da preko Dodika i Dragana Čovića potpale vatru u Bosni i Hercegovini. Jer, od hegemonizma Srbije i Hrvatske se nikada nije odustalo, a uz rusku pomoć i evropsku pasivnost realizacija tih težnji je realnost u bliskoj budućnosti. 

Čini se da kontinuirana prijetnja ne samo srpsko-hrvatskih težnji na podjeli Bosne, nego i želja Beograda da preuzme kontrolu nad Crnom Gorom koja je odabrala demokratski put, još uvijek ne izaziva žamor u institucijama EU. A te institucije morale bi biti najbudnije. Onog trenutka kada proruska politička postavka na Balkanu i EU shvati da im ruska pomoć i momentum daju prostor da krenu u realizaciju planova, EU će teško moći učiniti bilo šta. Jer, Milorad Dodik im takve poruke bez problema i otvoreno šalje. Kako nedavno reče, on čeka prvu geopolitičku priliku i krenut će sa secesijom entiteta RS. Brisel je morao naučiti lekciju na Kataloniji, gdje je teškom mukom zaustavljen sukob, pa sličan scenarij spriječiti u BiH. 

  Alić: Razlozi odbijanja uspostave političkih rješenja koja vrijede za cijelu Europu ali ne i za BiH!

Ruski politički Specnaz koji čine ključni likovi ove priče uveliko pripremaju teren za djelovanje u različitim pravcima. Bosna i Hercegovina i ostale zemlje regije nemaju dovoljno ni snage ni kapaciteta da ih zaustave. Vrijeme je za evropsko buđenje i da im se jasno kaže – остановка!

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa