12 C
Sarajevo
Pon, 09, 22

RS ponovo gura 'prst u oko' Schmidtu

Piše: Muharem Cero


Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske područje oko rijeke Tare, opština Foča, u ukupnoj površini 14.453,38 hektara šumskog zemljišta proglašeno je parkom prirode "Tara", što je površinu od ukupno proglašenih zaštićenih područja uvećalo do broja 67.986,96 hektara, što predstavlja 2,75 posto ukupne teritorije entiteta RS, a povećava ukupan broj zaštićenih područja u ovom entitetu na 32. 

Vlasti Republike Srpske bez obzira na odluku proizišlu sa posljednje sjednice Vijeća za implementaciju mira održanog 6. i 7. jula ove godine, a koja je omogućila visokom predstavniku Christianu Schmidtu donošenja dopune Odluke o ojačavanju Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine, na način što sada nije pravno ništavan svaki prenos vlasništva suprotan Odluci o zabrani, nego je pravno ništavan svaki zakon, pravni akt ili odluka kojom se takva radnja omogućava, unatoč tome nastavljaju radnje prenosa vlasništva zaštićene imovine pravno nasilno i dalje provoditi, a čemu je potvrda i današnja odluka o proglašenju novog parka prirode u RS.

Suprotno odlukama Ustavnog suda BiH, a kojima su neustavni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske i konačno i izrijekom Suda prepoznati kao protuustavni, vlasti Republike Srpske zanemaruju stavove Ustavnog suda BiH i nastavljaju biti "dosljedni u neustavnosti", odnosno u oponašanju i imitaciji samoobmane o suverenitetu i državnosti vlastitog entiteta. 

Ovoga puta, ne slučajno, "prst u oko" ne ubada samo Christianu Schmidtu i Vijeću za implementaciju mira u BiH, nego tajmingom donošenja protuustavne odluke vrlo jasno daje odgovor sve učestalijim evropskim stavovima o osudama ovoga entiteta u pokušajima ostvarivanja nepostojeće vlastite državnosti. Treba ovo znati iščitavati i kao jasnu poruku Rezoluciji Bundestaga Njemačke kao i unisonih stavova koji dolaze iz SAD, Velike Britanije i niza zemalja Evropske unije. 

Jasno je da je uspostavljanje takozvanih zaštićenih područja i nacionalnih parkova direktan i indirektan prenos vlasništva i da je u krajnjem ponovo na djelu pokušaj izvlašćivanja države kao titulara vlasništva na javna dobra, a u korist jednog poddržavnog administrativnog aranžmana – entiteta Republika Srpska. Za isključiti je mogućnost da se i ovoga puta radi tek o gruboj grešci u tumačenju ustavnih odluka, a i samog Ustava Bosne i Hercegovine, sasvim izvjesno radi se o nastavku, za sada besposljedičnom i nekažnjenom, zaokruživanju nepostojećeg antiustavnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta entiteta Republika Srpska, a na štetu onog Dejtonskog, ustavnog državnog entiteta – države BiH. 

  PARLAMENT AUSTRIJE JEDNOGLASNO USVOJIO REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI!

Nadati se da će reakcije samog visokog predstavnika Schmidta u zaštiti vlastitih zakona i odluka biti u formi bonskog ovlaštenja o utvrđivanju proglašene ništavnosti pravnog akta kojim je učinjen ovaj antiustavni čin. Manje je vjerovati da će zauzeti sobom, vlastitim preuranjenim konformističkim političkim kampanjama, manje važnim avionskim posjetama u zalasku vlastitih mandata, domaći politički nazovi igrači reagovati i zakletvom obećanu zaštitu državnosti BiH, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, učiniti ono za šta su dobili i prihvatili povjerene im mandate.

Bilo bi čudo da nas domaći političari demantuju, ali ipak je Bosna i Hercegovina zemlja čudesa. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa