Reisul-ulema u Banja Luci: Vjerski život ide uzlaznom putanjom

(Patria) – Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović danas boravi u Banjoj Luci, gdje je posjetio institucije Muftijstva banjalučkog koje se nalaze u ovom gradu.

U jutarnjim satima sastao se s muftijom banjalučkim Nusret-ef Abdibegovićem u sjedištu Muftijstva koje se od ramazana nalazi na novoj lokaciji, u naselju Mejdan, u rekonstruisanoj bosanskoj kući, koja je svojom arhitekturom i pozicijom od kulturnog i nacionalnog značaja za ovaj grad i domovinu.

U okviru posjete reisu-ulema je posjetio Medresu „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, đački dom, Ferhadiju i Arnaudiju džamiju te održao sastanak s rukovodstvom Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Povodom ove posjete muftija Abdibegović je kazao da je Banjalučanima iznimna čast ugostiti reisul-ulemu i informirati ga o vjersko-prosvjetnim aktivnostima i finalizaciji određenih projekata.

„Želimo kazati da se u Banjoj Luci privodi kraju materijalna obnova onoga što je srušeno od 1992. do 1995. godine. Nakon materijalne obnove nastojimo da oživimo duhovnost na ovim prostorima, a Banja Luka je to uvijek imala i zračila je onako kako su zračili Sarajevo, Mostar, Travnik i drugi naši gradovi. Vjerujem da ćemo u narednom periodu osnažiti ovaj kurs Islamske zajednice u ovom gradu“, kazao je muftija Abdibegović.

U ovoj duhovnoj obnovi važni su mladi, a oni upravo čine okosnicu vjerskog života naročito izgradnjom medrese. Muftija Abdibegović se osvrnuo na novi đački dom koji će biti na raspolaganju učenicima.

„Želimo osnažiti Medresu u Banjoj Luci i osigurati našim učenicima, ne samo besplatno školovanje, nego i udobnost, a u tom smjeru se završava i Rijasetov đački dom uz Stupnicu džamiju. Imat ćemo situaciju da će učenici pokrivati, kako Stupnicu džamiju tako i Gazanferiju i Ferhadiju, te u tom ambijentu možemo obećati i nove projekte u Banjoj Luci“, kazao je muftija Abdibegović.

Nakon reisul-ulemine posjete Medresi direktor ove ustanove Muris Spahić je izrazio zadovoljstvo što je reisul-ulema posjetio ovu najmlađu medresu u Bosni i Hercegovini.

„S Medresom su ovi prostori obogaćeni i oplemenjeni jednom novom oazom duhovnosti. Obogaćeni profesorima, muderrisima i ulemom kao i učenicima koji su dali novi zamah i udahnuli mladost u ovaj grad. Trenutno se u medresi školuje 59 učenika i učenica u tri generacije, a ove godine primamo i četvrtu generaciju. Sa Rijasetovim đačkim domom Medresa će dobiti svoju cjelinu“, kazao je direktor Spahić.

On je ovom prilikom informirao reisul-ulemu da u protekle tri godine nisu imali nikakvih problema i da se nastava održava redovno prema Nastavnom planu i programu Rijaseta IZ i školskom kalendaru. Saradnja s nadležnim ministarstvom i drugim školama je jako dobra, a posebnu saradnju Medresa ima s Katoličkim školskim centrom u Banjoj Luci.

Reisul-ulema Kavazović je pohvalio iskorake Muftijstva i Medžlisa u prethodnom periodu i naglasio važnost rada Medrese.

„Pozitivno sam iznenađen s onim što je ovdje učinjeno za kratko vrijeme. Medresa već treću godinu radi i iduće godine ćemo imati prvu generaciju maturanata ove medrese. Dosta je učinjeno i urađeno. Raduje me što je ovdje jedan mladi kadar muderrisa. U Banjoj Luci imamo novi zamah i nadam se da će ovaj grad, kao i naši drugi gradovi, imati značajan iskorak na putu oživljavanja vjerskog života i izgradnji nove infrastrukture“, kazao je reisul-ulema.

Ovom prilikom je kazao da je tokom posjete informiran o tome da u Banjoj Luci boravi veliki broj studenata, te da se razgovaralo o načinima kako da ih Zajednica uključi u svoj rad na ovom području.

„Mogu kazati da se mi danas, hvala Bogu, nalazimo na prekretnici da se krećemo uzlaznom linijom kada je riječ o vjerskom životu u Banjoj Luci“, kazao je reisul-ulema Kavazović, koji će se kasnije u Gazanferiji džamiji obratiti profesorima i učenicima Medrese „Reis Ibrahim ef. Maglajlić“, čime će biti okončana njegova posjeta Muftijstvu banjalučkom. 

nap.ba

drugi upravo čitaju