7.7 C
Sarajevo
Uto, 12, 22

REISUL-ULEMA: STANIMO NA BRANIK DOMOVINE, SLOBODE NARODA I MISIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE

Obraćajući se prisutnim u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, gdje je premijerno izvedena i „Poema o bosanskom bijelom šehidu“, naglasio je da je ulema stajala na braniku duhovnog, kulturnog i nacionalnog bića Bošnjaka, postojano i sigurno, onako kako je znala i umjela, te da bosanski ljudi, ulema i vitezovi trebaju biti uzori.

  • Sve je ovisilo o našoj hrabrosti i smjelosti, o našem odbijanju da nas se ušutka. Neka nam uzori, nakon vjerovjesnika Muhammeda, a.s., budu Husein-kapetan Gradaščević, Safvet-beg Bašagić, reisu-l-ulema Džemaludin Čaušević, Mehmed-ef. Handžić, Husein-ef. Đozo, dr. Ahmed Smajlović, Alija Izetbegović i brojni drugi, znani i neznani, koji su hrabro, pouzdano i dostojanstveno gradili našu slobodu. Neka ova godišnjica bude početak jednog novog vremena, renesanse našeg bosanskog duha. I neka svi bosanski ljudi nađu svoje mjesto u njoj i tu prepoznaju vlastito biće – istaknuo je reisul-ulema.

Kazao je da su današnja događanja začeta u prošlosti, i da su se vremenom razvijala, formirala i sazrijevala.

  • Stvarnost, koju danas imamo, proizišla je iz događaja u prošlosti. Istovremeno, ona je i polje u koje se zasađuju mladice budućnosti. U tim relacijama, u tom vremenskom toku, potrebno je održati pamćenje, kako se ne bi izgubila svijest o sebi. Prekid pamćenja događa se samo usljed velikih društvenih potresa i udara sa strane. Upravo to se desilo nama. Dugo vremena, a naročito nakon Drugog svjetskog rata i uspostave komunističke vlasti, nasilno nam je zaustavljen prirodni nastavak i razvoj naših kulturnih obrazaca. Poduzeta je široka kampanja vlasti za naše odrođavanje i udaljavanje od vlastite kulture, a sve što je nosilo predznak muslimanskog ili islamskog bilo je označeno konzervativnim, prevaziđenim i nepoželjnim. I ono što se nazivalo bosanskim također je gušeno i potiskivano na margine – kazao je reisul-ulema.
  Omjer 2:1 u Predsjedništvu BiH donio pobjedu na samitu Brdo Brijuni
REISUL-ULEMA: STANIMO NA BRANIK DOMOVINE, SLOBODE NARODA I MISIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE

Podsjetio je da su se nakon sloma komunističkog režima Bošnjaci počeli duhovno oporavljati, oživljavati obrasce svoje kulture i zastupati ih u javnom prostoru.

  • Počeli smo oslobađati svoj duh, oživljavati svoju kulturu i bogatiti je novim sadržajima. Nažalost, ubrzo smo žestoko napadnuti u svom domu: naša zemlja je razorena i poharana, a brojni spomenici kulture opljačkani, zatrti i uništeni. Posljedice su katastrofalne. Pored ostalog, ometen je i usporen kulturni razvoj, nastupili su ekonomsko i medijsko siromaštvo, a mi smo kao narod ostali izloženi brojnim negativnim vanjskim utjecajima. I danas bi ostaci starog režima, prepakovani u demokratske odore, voljeli da nas ušutkaju i izoliraju – naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Zahvalivši se autoru „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“, čija je premijera dio današnje svečanosti, kao i svima drugima koji su učestvovali u njenom izvođenju, pozvao je umjetnike, književnike, pjesnike, novinare i druge da se više uključe u kreiranje autentičnih bosanskih izričaja u kulturi i umjetnosti.

  • Potrebni su nam programi koji će afirmirati naše bosanstvo, naš suživot, naše radosti i tuge, naše gorčine i strahove. U našoj Bosni je puno uzbudljivih priča i događaja. Samo ih treba iznijeti na površinu i učiniti vidljivim. Naime, kultura jedne zajednice je vanjski izraz njene biti i manifestacija njenog subjektiviteta. Kultura bi trebalo da odražava ono što ta zajednica smatra svojim vrijednostima, teorijskim i praktičnim. Kultura je naša zajednička svojina, kao što nam je zajednička i domovina – poručio je reisul-ulema i čestitao jubilej Udruženja ilmijje.
  PREDSJEDNIK SDA MAKEDONIJE: SDA U BIH NOSI BAJRAK INTERESA BOŠNJAČKOG NARODA I SVIH GRAĐANA

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa