1.6 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

REIS KAVAZOVIĆ: KONSTANTNO SE POVEĆAVA BROJ ČLANOVA U DŽEMATIMA DIJASPORE, PRED NAMA JE VELIKI ZADATAK

Nosilac ove aktivnosti je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a njeni učesnici su članovi Rijaseta, rukovodioci ureda, glavni imami, predsjednici i sekretari krovnih organizacija, te druge zvanice.

U okviru dnevnog reda, prisutnima se obratio reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini koji se u uvodnom dijelu obraćanja osvrnuo na vezivanje vjernika za kur’anske imperative i preporuke u različitim društvenim okolnostima.

  • Prošli smo kroz teška vremena, a i ova današnja su jako izazovna i nemirna. Uprkos svim nastojanjima da nas odvrate od naše vjere, ubijanjem, progonima, diskriminacijom i nepravdom, mi smo ostali muslimani. Ispred nas je uvijek postojao samo jedan jedini put, put koji nam je trasirala Božija riječ: “Reci, vi se trudite, pa će vaš trud vidjeti Allah, Vjerovjesnik i vjernici.” Naša je obaveza pomoći vjernike, kaže Allah – podsjetio je reisul-ulema.

U svom obraćanju je pohvalio napor i trud džematlija koji su pokazani tokom organizacije vjerskog života i gradnje vjerskih objekata u lokalnim zajednicama.

  • Naime, u svom ovom ratnom i poratnom vremenu, praktično sve do danas, bili smo zabavljeni brigom za naš narod, koji je doživio to što je doživio. Džamije su nam bile porušene, ljudi pomjereni sa svojih mjesta a mnogi protjerani širom svijeta. Skoro sva naša pažnja bila je posvećena osnivanju džemata, izgradnji džamija i gradnji infrastrukture, te elementarnom vjerskom educiranju ljudi. U to je uložena ogromna energija, podnesena je velika žrtva, izdvojena su značajna sredstva i, zašto ne kazati, pokazano veliko organizacijsko umijeće. U proces je uključen velik broj ljudi, muškaraca i žena, uglavnom iz reda takozvanog običnog svijeta, onih iskrenih Allahovih robova. Rezultati su, mogu kazati, u tom segmentu impresivni i čine nas neobično ponosnim – kazao je.
REIS KAVAZOVIĆ: KONSTANTNO SE POVEĆAVA BROJ ČLANOVA U DŽEMATIMA DIJASPORE, PRED NAMA JE VELIKI ZADATAK

Povećanje broja članova u džematima, poručio je reisul-ulema, dodatno obavezuje na kvalitet i svrsishodnost sadržaja koje nude i osmišljavaju kadrovi Islamske zajednice.

  • Konstantno se povećava broj članova u džematima Dijaspore, kao i broj polaznika mekteba i drugih aktivnosti kroz džematske prostore i aktivnosti, ali to još uvijek ne obuhvata ni polovinu Bošnjaka koji žive na tim prostorima! Prema tome, pred nama je velik zadatak: da, po mogućnosti, dopremo do svakog našeg čovjeka i svake porodice i uključimo ih u džemat. Naravno, nikada nećemo dospjeti baš do svakog pojedinca, ali ćemo biti uspješni onoliko koliko se približimo tom cilju. Da bismo bili u misiji moramo biti prepoznatljivi, autentični, atraktivni i privlačni, moramo sačuvati stabilnost, integritet, i nuditi sadržaje koji će svojim kvalitetom i svrsishodnošću plijeniti ljude i u njima pobuđivati procese promjene, približavati ih njihovoj kulturi i vrijednostima vjere – rekao je reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef Kavazović.

Tokom sastanka su predstavljene informacije članova Rijaseta i rukovodilaca organizacionih jedinica, kao i izvještaji rukovodstva Islamskih zajednica sa područja Muftiluka Zapadna Evropa.

Upriličena je i prezentacija Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS), elektronskog izdanja IIN “Preporod”, projekta “Pod nebom vedre vjere”, aktivnosti Ureda za društvenu brigu te video-prezentacija “Poeme o imamima šehidima”.

Susret će završiti svečanim programom povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, čiji je pokrovitelj reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini, piše Preporod.info.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa