13.8 C
Sarajevo
Ned, 08, 22

Razliku između 'unitarističke rulje' i UZP sljedbenika potražiti u slučaju Hansa Košnika

Piše: A.Čorbo-Zećo


Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH povukao se iz javnosti, ali i iz BiH na odmor, a nakon kojeg će krajem avgusta ponovo okupiti predstavnike političkih stranaka da provjeri jesu li se nešto dogovorili!?

Nakon što je nametnuo dio tehničkih izmjena kako bi poboljšao izborni proces u Bosni i Hercegovini HDZ BiH i udruženje HNS gdje bank drži Dragan Čović iznijeli su niz zaključaka, između ostalog i zahtjev da se Ured visokog predstavnika izmjesti u Brisel!?

Apsolutno je poznat razlog tome, lobiranja Hrvatske koja je i članica EU bila bi jača, pa možda čak i efektnija, jer ova 'na daljinu' nisu se pokazala efikasnim. 

Javnost u BiH nije prešutno dozvolila uvođenje aparthejda u BiH, a protesti tri dana zaredom ispred zgrade OHR-a dokazali su i samom Schmidtu da je u BiH mnogo snaga koje žele da se građani BiH jednako valorizuju kao i konstitutivni narodi, i to naravno nema veze s propagandom medija bliskih Čoviću, ali i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, koji je građane BiH nazvao 'unitarističkom ruljom'. A ta 'unitaristička rulja' najprostije rečeno samo ne želi pristati na to da Hrvati mogu glasati za Hrvate, Bošnjaci za Bošnjake i Srbi za Srbe. Nisu željeli pristati da se nekom uskraćuju prava, jer ih procentualno nema dovoljno u nekom kantonu (!?).

-

Zato je jako važno podsjećati da su protesti održani u najvećem demokratskom svjetlu bez ijednog incidenta, iako je susjedna obavještajna služba podmetala navodne molotovljeve koktele i prijetila paljenjem zgrade OHR-a.

Ta 'unitaristička rulja' pokazala je visok stepen demokratije, što je mogao vidjeti i sam Christian Schmidt, a što je na kraju rezultiralo njegovom odlukom da samo nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.

Za razliku od ustaških aktivista koji su ga posljednjih mjeseci obasipali prijetnjama, u međunarodnim krugovima raširili nebuloznu priču o navodnim neredima u Hercegovini ukoliko se ne izađe u susret zahtjevima HDZ-a za nametanjem aparthejda u BiH, Schmidt bi trebao zaviriti i u prošlost i napraviti razliku između 'unitarističke rulje' i UZP prosvjednika.

  Bakirova izjava pretočena u stihove: Ja ti majko odoh, Bosnu brani ti, ne tuguj, zamjeniće me roboti; Neka ne plače ni tata prebrojali su se i u slučaju rata

Možda najbolja slika dolazi iz Mostara. Hans Košnik nekadašnji specijalni upravitelj za Mostar, na ulici, u Mostaru, imao je hrabrosti suprotstaviti se pobornicima UZP-ovske ideologije. U tom gradu je preživio dva atentata, a ostat će upamćen kao "graditelj mostova među ljudima".

I kako sada imaju obraza politike koje njeguju UZP kao nešto veličanstveno skup u Sarajevu nazivati kroatofobijom i ratnim huškanjem. Suverenitet, vladavina prava, demokratija, ljudska prava, sve bi to u BiH mogao poništiti Visoki predstavnik Christian Schmidt ako ostane tvrdoglav u namjeri da izmjenom Izbornog zakona udovolji željama HDZ –a, i to su građani BiH spriječili.

Zamjerke su išle i u smjeru nediplomatske ocjene Schmidta, jer nije ozbiljno razmotrio apelacije Komšića i Kovačevića koje su aktivne pred Ustavnim sudom BiH (Komšić) i Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (Kovačević). 

U normalnim državama u sistemu koji funkcionira uvijek se prvo sačeka ishod sudskog odlučivanja, prije nego se poduzmu naredne radnje, a za šta Schmidt uopće nije pokazao interesira, čime je napravio udar na vladavinu prava. Odgovoreno mu je dostojanstveno i građanski! 

I upravo svjesni da će kritična masa opet na ulicu, HDZ traži izmještanje OHR-a, a da bi takav nebulozan zahtjev bio do kraja duhovit, trebali su zatražiti da se OHR premjesti u Grude.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa