RATOVI I EVROPA: PROFESOR JE TO ZNAO

ratovi i evropa: profesor je to znao

Jednog ljetnog dana u ponešto opuštenoj atmosferi mostarske vreline okruženi svježim ruševinama i ožiljcima rata – započeli smo razgovor o agresiji na BiH i njenim „globalnim odjecima“.

Piše: Faruk Kajtaz

Nas, nekolicina lokalnih likova i profesor iz Sarajeva – mostarskih korijena.

Zdravko Grebo – naravno.

Elem, profesorska priča (proročanstvo?) je bila ovakva…rat(ovi) na Balkanu i agresija na BiH su samo „proba“ za mnogo opasnije ratove na istoku Evrope i u Aziji. “Mi smo samo neka vrsta retorte za ispitivanje mogućih scenarija na istoku“ – reče tada Grebo uz njegov itekako prepoznatljiv nivo gorke ironije. Nadopuni i da će „oni tamo“ biti u još i većoj gabuli, zbog „teorije velikih brojeva“, ali i činjenice da raspolažu sa nuklearnim naoružanjem!?

I gdje smo sada, nakon više od dvije decenije od ovog distopijskog dijaloga na temu mogućeg „Kraja istorije“ i njegovog – stvarnog utjecaja na Evropu?

Pa, baš na mjestu, koga je „gotovo u bobu“ odavno predvidio profesor Grebo!

Sva sadašanje sličnosti na istoku Evrope sa ratovima i agresijama na Balkanu su, naravno – namjerne. Sasvim je jasno kako Putinova Rusija i krug oko njega, poput dobrih učenika uzorno i dosljedno prate matricu Slobodana Miloševića i „mudrih glava“ i akademije nauka u Beogradu.

Kao što se onda poručivalo iz Beograda da je Srbija svugdje gdje žive Srbi, tako danas Moskva ponavlja istu tezu, koja je već proizvela nekoliko ratova i prijeti da će izazvati bar još koji. Uz jednu važnu razliku. U odnosu Miloševića i njegovu zločinačku ekipu, mali iz Kremlja ima „dugme“ za nuklearne rakete, kojim neuvijeno prijeti.

Ako se “bude morao braniti“…

Kao i nekada Milošević i Putin danas prvo napravi „kontekst za rat“, pa onda upali tenkove. Obesmisli postojanje okolnih naroda i država. Napravi oblasti i autonomije, pa ih svede na „Ruski svet“. Mitsko mjesto koje prirodno pripada Rusiji. Kao što su srpski radikali i dobar dio politike tvrdili (i još tvrde) da su prve srpske granice jednako blizu Austriji i Grčkoj. I jedna i druga teorija zloslutna su varijacija jedne ranije „šprance“. One o „životnom prostoru“, koju je da bi opravdao ratove osmislio – nacizam!

I treba li se onda, nakon svega, čuditi tome što Srbija – jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i uz koju „u paketu“ ide i BH „entitet“ – RS?

Radi se o dva „isturena komandna mesta“ (IKM), Moskve na Balkanu. Kao što su to i neke druge zemlje (Bjelorusija), politike (dio Crne Gore) ili „entiteti“ (Moldavija i sjever Kosova). Uz još nekoliko asistenata unutar sistema (Orban, Milanović)

A Zapad?

Zapad se samo pravi nevješt i naivan. Smatra da bi se neki računi mogli poravnati putem ustupaka ili tolerisanja – načelno evropske, a suštinski ruske agresivne politike. Zato je i moguće da Vučić bude najvažniji pregovarač na Balkanu, a Milorad Dodik na vlasti i nikada jači!!!

Odbijanje sankcija Rusiji ili odlikovanje Putina se (na Zapadu) ne doživljava i ne tumači kao dokaz kakva se politika (zaista) vodi!?, već samo kao dobar povod za novo pregovaranje i nagađanje u kome su na stolu interesi onih, realno – najslabijih.

Kao što se nekada – prije više od osam decenija vjerovalo da se nacizam može „odobrovoljiti“ određenim ustupcima na račun malih država i naroda, tako se i danas u dijelu Zapada vjeruje da se sa proruskim politikama na Balkanu ili negdje drugdje u Evropi može nešto dogovoriti i povući granica.

Sve je to jedna “velika sretna porodica”…

Dubina ove zablude je upravo proporcionalna žestini sukoba u Ukrajini, koji se – tek  zahuktava. Na sceni je samo kupovanje vremena za dogovore, koje se nikada ne misle provoditi! U pitanju je ista matrica.

Mala prljava igra sa tuđim ulozima i sudbinama.

I baš me zanima šta bi na sve ovo imao reći profesor Grebo da je kojim slučajem još uvijek živ? Pa da sjednemo…

Pa, vjerovatno bi se samo ironično široko nasmijao (kako je on to znao) i na uho nam u prolazu šeretski šapuno: „Jesam li vam govorio“?

hayat.ba

drugi upravo čitaju