Ratni zločinac iz Srebrenice prodaje Despote, u Bratuncu vojne misije iz svijeta

SARAJEVO, (Patria) – Vojni izaslanici 12 zemalja, uključujući Hrvatsku, posjetili su ovih dana kompaniju za tehnički remont Bratunac (TRB) u Bosni i Hercegovini, proizvođača višenamjenskog oklopnog vozila Despot, piše tportal.hr. Riječ je o vozilu koje koristi jedino Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Republike Srpske, premda dužnosnici tog entiteta u BiH tvrde da je Despot izvezen u zasad nepoznatu državu. Donosimo više o vozilu za koje su prema navodima bratunačke tvrtke zainteresirani Egipat, Vijetnam i Ujedinjeni Arapski Emirati, a koju na svjetskim sajmovima oružja predstavlja osuđenik za ratne zločine.

Iz TRB-a su priopćili da su ih sredinom prošlog mjeseca posjetili vojni izaslanici SAD-a, Njemačke, Kine, Švicarske, Austrije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Češke, Hrvatske i Srbije te su se upoznali s nekim od ključnih projekata poduzeća smještenog na istoku BiH.

TRB je precizirao da je posjet vojnih izaslanika organiziralo Ministarstvo obrane u Vijeću ministara BiH u okviru odobrenog plana suradnje Ministarstva obrane, Oružanih snaga i udruženja vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u BiH. Među ključnim proizvodima bratunačke tvrtke predstavljenim vojnim atašeima bilo je i višenamjensko oklopno vozilo Despot. Riječ je o vozilu koje od 2019. koriste specijalci MUP-a Republike Srpske, a trenutno raspolaže s 12 takvih oklopnjaka.

Početkom ove godine dva Despota bila su parkirana ispred sjedišta entitetske vlade u Banjoj Luci, a iz MUP-a Republike Srpske poručili su da su dobili obavijest kako postoji mogućnost da 'određena skupina' ugrozi sigurnost člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova njegove porodice, stoga su mjere njihova osiguranja podignute na najviši stupanj.

Javnost Federacije BiH uznemirila je u oktobru prošle godine informacija da su MUP Republike Srpske i MUP Republike Srbije izveli zajedničku vježbu na poligonu u Orešcu u Srbiji te su demonstrirane vještine upravljanja i upotrebe Despota s daljinski upravljanim borbenim stanicama (DUBS), što su brojni vojni analitičari ocijenili kao dodatnim korakom prema osposobljavanju žandarmerije srpskog entiteta u BiH za djelovanje izvan policijskog djelokruga i dodatnu militarizaciju srpskog entiteta. No te tvrdnje nemaju uporišta jer Regionalni sporazum o naoružanju dozvoljava policiji da ima borbena oklopna vozila s naoružanjem kalibra 12,7 milimetara, a jedino se ograničenje odnosi na broj od po 38 oklopnih vozila u svakom od dva entiteta koja čine BiH.

Postoje i nepoznanice oko toga odakle je zapravo tvrtka ELW Global u vlasništvu Slavenka Ristića, a koja je 2013. kupila TRB. Prema navodima Vlade Republike Srpske, koja je prodala bratunačku tvrtku, ELW Global nastao je u južnoafričkom Johannesburgu, a prema podacima Konkurencijskog vijeća, koje je dalo dozvolu za prodaju, ima sjedište u Dubaiju. Prema navodima sa službene stranice tvrtke, njezina podružnica u Senegalu bavi se proizvodnjom mobilnih kuhinja koje kao gorivo koriste naftu, postrojenja za desalinizaciju i filtriranje vode, a nudi usluge nabave vozila i prijevoza za razne mirovne misije u afričkim zemljama.

Dosad je MUP-u Republike Srpske isporučeno ukupno devet vozila, a postojale su najave da će biti proizvedena za potrebe Nigerije, Namibije i Tanzanije, no to još uvijek nije potvrđeno. Prema Ristićevim navodima, cijena Despota iznosi 500.000 eura, ovisno o konfiguraciji, a MUP Republike Srpske dobivao ih je za 30 posto niži iznos, dok cijena DUBS-a iznosi 200.000 eura i dolazi s daljinometrom, termovizijskom kamerom i najmodernijim softverom za upravljanje. 

nap.ba

drugi upravo čitaju