RAGUŽ: AKO STE ZA DEJTON, NE MOŽE SE U BANJOJ LUCI PJEVATI ‘OVO JE SRBIJA’

raguž: ako ste za dejton, ne može se u banjoj luci pjevati ‘ovo je srbija’

Ako se u Banja Luci skandira da je to Srbija, onda nema Dejtona, ako nema Dejtona, onda smo na početku. Dodik se mora opredijeliti ili je Dejton ili Srbija, kaže u intervjuu za FTV Martin Raguž, bivši predsjednik HDZ-a 90.

Raguž govori i o okovima Dejtona, novom ugovoru za evropsku BiH, neodgovornoj vlasti, političkom radikalizmu, hibridnom ratu protiv vlastite zemlje, Evropskoj uniji, BiH, povratku u politiku.

  • Činjenica je da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio jednu ogromnu destrukciju, stradanje civila, jednu humanitarnu katastrofu bez presedana, najveći egzodus u poslijeratnoj Evropi. Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa. Još uvijek imamo mir koji nije savršen, ali je i on bolji od nastavka rata – kazao je Raguž na početku razgovora.

Dodao je da je 28 godina sasvim dovoljno da vidimo i dobre i loše strane Dejtona. Loša strana je da, bez obzira što je Dejton osigurao kontinuitet države Bosne i Hercegovine – ona je sad ustrojena na jedan novi način, kaže Raguž.

  • Kao država tri konstitutivna naroda, BiH se sastoji od dva entiteta. Taj novi okvir je pokazao niz slabosti. Od neravnopravne pozicije kako konstitutivnih naroda, tako i diskriminacije građana u individualnom smislu. Mogućnost blokada, različitih interpretacija, a la carte uzimanje vrijednosti i ključnih sadržaja Dejtonskog sporazuma. Došlo je do krajnjih granica – zaglavili smo se 28 godina nakon Dejtona – pojasnio je on.

Novi društveni ugovor za evropsku BiH

Bosni i Hercegovini treba novi društveni savremeni konsenzus odnosno novi društveni ugovor za evropsku Bosnu i Hercegovnu, ocijenio je Raguž.

  • On bi podrazumijevao dogovor ključnih predstavnika i institucija u BiH oko nekoliko temeljnih načela važnih za njenu budućnost. Prvo da je BiH međunarodno priznata, suverena, demokratska, multietnička država, koja crpi svoj kontinuitet, ne samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, već iz raznih historijskih događaja. Ovih dana se obilježava godišnjica ZAVNOBiH-a, svi i tu selektivno uzimaju neke stvari. Suština je da je BiH već tada bila definisana kao multietnička država. Ona takva treba biti uvijek, da se svi osjećaju ugodno, bez konfrontacije. To je taj izazov oko kojeg trebamo postići dogovor – naveo je.

Raguž ističe da nam geopolitičke okolnosti idu na ruku da se strateški opredijelimo da želimo biti dio jednog civiliziranog, mirnog svijeta.

  • Negativni obrasci predugo traju, temeljno je pitanje da svi moramo poći od sebe, mediji, obrazovanje, civilno društvo, vjerske institucije, svi moraju biti uključeni. Mora se vratiti vjera da je ovdje moguće živjeti. Mora se voditi istinski dijalog, da se konačno postigne konsenzus. Konsenzus nam treba oko evropske budućnosti, ne vidim alternativu tome, konsenzus oko demokratskih institucija, a ne izmještanju procesa… vratiti vjeru u pozitivnu paradigmu – kaže Raguž.

Nema prostora, bez obzira na različite interpretacije, ističe Raguž, da se dalje negativno i selektivno koristi Dejtonski mirovni sporazum.

  • Moramo govoriti argumentima. Ovo što smo vidjeli na Dan državnosti u Banjoj Luci, bilo je skandiranje ‘ovo je Srbija’, ako se vi pozivate na Dejton, a predsjednik RS se stalno poziva na Dejton, onda Banja Luka ne može biti Srbija. Oni se moraju opredijeliti – ili je Dejton na koji se pozivaju ili je Srbija. Ako je Srbija onda nije Dejton. Ako nije Dejton onda smo na početku, stvari se uozbiljuju – poručio je.

The post RAGUŽ: AKO STE ZA DEJTON, NE MOŽE SE U BANJOJ LUCI PJEVATI ‘OVO JE SRBIJA’ first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju